Vi på LT ingenjörsbyrå erbjuder ritningar i 3D. Våra 3D-ritningar är för dig som vill visualisera och levandegöra nyproduktioner, tillbyggnader och andra byggnadsformer. Ritningarna är främst tillverkade i kommersiellt syfte men de kan också användas privat för dig som vill visa upp ditt nya byggprojekt för vänner och bekanta. Vi skapar hus i 3D invändigt och utvändigt och kan visualisera hela din planritning i 3D om så önskas. 

3D modell

3D ritningar

3D illustration

3D animering

3D solstudie

Ljussättning

3D planlösning

Innehåll

Vad är skillnaden mellan 3D ritningar och 3D visualisering?

Det är många som blandar ihop 3D ritningar och 3D visualisering. Enkelt kan du beskriva det som att du behöver 3D ritningar som en grund, tänk dig ett nytt hus utan inredning och färgsättning. Sedan använder du färg och inredning för att sätta en egen prägel på ditt hus. Det är det som är 3D visualiseringen. Vi färgsätter och ställer in ljussättning för att dina ögon inte ska veta vad som är 3D visualisering och vad som är verklighet.

LT Ingenjörsbyrå AB arbetar med de senaste ritningsprogrammen för att få verklighetstrogna 3D ritningar och 3D illustrationer för konsumenter.
Enkel 3D modell av fritidshus.
LT Ingenjörsbyrå AB hjälper våra kunder att hitta inspiration till sina husritningar och bygga sitt drömhus.
Enkel 3D illustration av fritidshus.

Kontakta arkitekt först, sedan forsätter du

Vi skulle rekommendera att du tar kontakt med en arkitekt först som hjälper dig med viktiga punkter som du behöver tänka på för att du sedan ska ta dig hem till köksbordet och ta fram dina idéer och tankar. Genom detta arbetssätt kommer det blir en bättre slutprodukt för båda parter. Det kommer gå snabbare och bli mer kostnadseffektivt för dig.

Är det LT Ingenjörsbyrå som har gjort dina bygglovsritningar så har vi allt underlag och vi kan snabbt ta fram dina 3D visualiseringar.

Idag finns det datorprogram för proffs och för konsumenter. Vi använder program som är advancerade och passar vår verksamhet. För konsumenter finns det enklare program som går att använda online. Program som du som konsument kan använda är till exempel:

Ovanstående program är mjukvaror som används online. Dessa program har inte samma kraft och möjligheter till mer avancerade projekt i jämförelse med ett program som du har lokalt på datorn. 3D ritningar online passar bra för konsumenter som vill experimentera själva.

Även program som är inriktat till konsument tar oftast 3-4 timmar att lära sig grunderna. Ska du göra mer avancerade funktioner behövs ytterligare 10-15 timmar. Hur värderar du din tid? Är det inte bättre att några som arbetar med program hjälper dig för en bråkdel av kostnaden?

Kan du själv göra 3D ritningar gratis?

Ja, om du inte räknar in din egna tid. Då kan du använda något av ovanstående program och göra 3D ritningar gratis. Men det kommer inte att bli samma kvalité som om en expert gör det. Experter skapar 3D visualisering med hjälp av mer avancerade program. Idag är det väldigt prisvärt att anlita experter inom 3D ritningar och 3D visualisering.

 • Du sparar tid
 • Får högre kvalité
 • Kostnadseffektivt projekt

När används 3D ritningar för hus och byggnader?

3D ritningar används först och främst för hus. Oftast är det planritningar för rum. På dessa planritningar får du en bra uppfattning om möblering och volymerna på huset. 3D ritningar får du som kund ofta i form av stillbilder eller PDF.

Fördelar med 3D ritningar:

 • Säkrare bygghandlingar med 3D ritningar
 • Minskade fel vid byggnation
 • Solstudier för t.ex uteplatser/balkonger
 • Bättre uppfattning om möblering

För att ta det till nästa steg kvalitetsmässigt så lägger vi några extra timmar för den perfekta ljussättningen och miljön. Detta gör att du får verklighetstrogna 3D visualiseringar. Dessa bilder använder våra kunder vid prospekt av nyproduktion och försäljningar. Även u som privatperson har stor nytta med dessa vid till exempel en utbyggnad eller ombyggnad av badrum eller kök.

Fördelar med 3D visualisering:

 • Verklighetstrogna bilder inför bostadsköp
 • Visualisering vid exploateringsprojekt
 • Bättre uppfattning angående materialval/färgval
 • Visa upp er produkt i unika miljöer

Områden när du kombinerar 3D ritningar och 3D visualisering:

 • Exploateringsprojekt
 • Markanvisningstävlingar
 • Försäljningar av bostadsrätter
 • Ombyggnation av lägenheter för uthyrning/försäljning

Är det viktigt med 3D illustration inför badrumsrenovering?

Ja, badrumsrenoveringar är väldigt kostsamma idag. Många väljer att använda sig utav högkvalitativa material- och produktval. Det är väldigt svårt att få en exakt uppfattning hur badrummet ska se ut utan en illustration. Ofta görs inköp efter ett besök i butiken, du har klämt och känt på badrumsskåpet men du har ingen aning om det passar till resterande badrummet. Genom en 3D illustration för badrummet kan du få en verklig uppfattning hur spotlights, naturligt ljus och badrumsskåpets belysning samspelar och påverkar varandra. Du kommer knappt tro dina ögon med våra verklighetstrogna 3D illustrationer för ditt framtida badrum.

Vilka 3D ritningsprogram använder LT Ingenjörsbyrå AB?

Vi använder alltid de senaste ritningsprogrammen för att ge dig som kund den bästa kvalitén. Våra program är inte anpassade för vanliga konsumenter, om du vill ha ett 3D ritningsprogram själv så kan du läsa längre upp på sidan. Några exempel på ritningsprogram, illustrationsverktyg och animeringsverktyg som vi använder oss i det dagliga arbetet är:

Med dessa program klarar vi av alla möjliga uppdrag från enkla husmodeller till avancerad 3D animation i stadsmiljö med rörliga människor och bilar.

När är det viktigt med en 3D solstudie?

Solstudie kan vara viktigt vid flera olika typer av projekt. Några projekt som du bör ha solstudie och där även kommunen kan kräva det:

 • Nybyggnation av villa
 • Nybyggnation av komplementbostad
 • Ändring av fönster i vardagsrum/sovrum
 • Uterum som byggs vid vardagsrum/sovrum
 • Murar/staket och andra insynsskydd

För ovanstående projekt så görs en modell av ditt hus och omkring liggande objekt. Sedan körs en studie på alla årstider och du får en film av oss på hur solen kommer att röra sig på olika datum över året. På denna 3D animation kommer du kunna se skuggning av omkring liggande objekt så som träd, grannhus och berg. Enligt Boverket ska rum där människor vistas mer än tillfälligt ha gott om direkt solljus. Det finns avancerade beräkningar för att få reda på exakt hur mycket solljus du kommer att få in genom varje fönster. Väldigt ofta räcker det med denna typen av 3D solstudie.

 

Varför använder mäklare 3D ritningar?

Om du nyligen varit inne på Hemnet så kan du ha ett svagt minne av planlösningar som är i 3D med möblering. Det är idag väldigt vanligt att mäklare beställer denna typen av tjänster utav oss. Genom dessa 3D ritningar på lägenheten kommer de intressenter att få en bättre uppfattning på storlek och volym på lägenheten. För mäklaren är detta en väldigt liten kostnad men gör stor nytta för köpare och säljare.

Hur är arbetsprocessen för 3D visualisering?

Vi är en modern byrå med målet att förändra en hel bransch. Därför kan våra arbetsprocesser skilja sig gentemot våra konkurrenter, men de ligger steget efter.

Vi har tre viktiga grundfrågor som i sin tur bryts ner till flera mindre.

Deadline – När ska det vara färdigt?

Ofta är det bråttom, då måste vi veta det innan vi tar oss an uppdraget. Vi arbetar för att alltid leverera högsta kvalité därför tackar vi nej till projekt som har orimliga deadlines. Att ha bråttom kostar också pengar, för oss men även för er i slutändan.

Omfattning – Vad ska levereras?

Omfattningen eller egentligen era förväntningar avgör vilken kvalité som vi ska leverara. Ibland passar det perfekt med enklare visualiseringar medans i andra fall vill ni förmedla en exklusiv känsla och då måste kvalitén vara extrem.

Vi kommer dokumentera våra samtal och våra diskussioner med dig för att vi ska kunna leverera efter dina förväntningar. Om du vill kan vi ta på oss våra glasögon och ge dig feedback under projektet. Annars levererar vi enligt dina önskemål och egna idéer.

Några frågor som du kan ta med dig när du börjar med dina idéskisser:

 • Vad ska vara fokuspunkten i bilden?
 • Vad ska bilden förmedla för känsla?
 • Vem eller vilka är målgruppen?
 • När ska bilden användas? I vilket sammanhang?
 • Krav på bildupplösning och format från t.ex. tryckeri?

Dokumentation – Vilka dokument behövs?

Dokumentation är som en pingismatch. Filer mellan dig och oss kommer att flyga fram och tillbaka. För att slippa fylla på inkorgen med fler mail har vi utvecklat en egen plattform för våra projekt, Bygglovsportalen. Här kommer vi att ladda upp filer, du kan ge oss feedback och du följer helt enkelt hela processen på ett och samma ställe.

Innan vi startar upp ditt projekt behöver vi dokumentation från dig. Är det vi som har gjort dina bygglovsritningar har vi en bra start. Nu behöver du göra material och färgval.

Om du endast får hjälp av oss med 3D ritningar och 3D visualisering så behöver vi först ritningar från dig. Sedan material och färgval. Se även frågorna under Omfattning.

Leverans – Hur ska det levereras?

Hur vill du ha projektet levererat ett USB-minne, utskrivna bilder, på mail eller Bygglovsportalen? Du får alltid alla digitala filer för att kunna använda dessa i framtiden

Hur kan man arbeta med arkitektur genom 3D visualisering?

Genom moderniseringen har möjligheterna verkligen blivit oändliga för arkitekter att kunna återskapa deras visioner. Många konsumenter märker inte någon skillnad mellan ett foto och en illustration som vi har gjort. Genom dagens datorprogram kan man ge en helt annan upplevelse för sin arkitektur, långt innan projektet är på plats. Tidigare var det endast skisser och modeller byggda med papper som beslutsunderlag.

Vad kostar 3D ritningar och 3D illustrationer?

Kostnaden för 3D ritningar och 3D illustrationer består till stor del utav lönen för den som utför arbetet. Dock så har de större bolagen högre marginaler eftersom de har återkommande kunder som inte är så kräsna med att det kostar några tusenlappar extra.

Vi har däremot inriktat oss gentemot privatpersoner och konsumenter som inte vill betala onödigt mycket för deras 3D tjänster. Vi har tagit fram olika paket för just det ändamålet som du behöver. Genom detta slipper du fundera på om du behöver en solstudie för din utbyggnad, för det ingår redan eftersom vi anser att det är viktigt för bygglovsansökan.

Genom att du köper hela paket från oss kan vi effektivisera våra processer och korta arbetstiden avsevärt. Därför kommer du att få marknadens mest prisvärda 3D ritningar och 3D illustrationer hos oss.

Du har även möjligheten att bara beställa en av våra 3D tjänster, men tänk på att då måste vi först ta fram din 3D modell från grunden och då kan du uppleva som att vi är dyra. Men ingen vill arbeta gratis.

Kontakta oss

Ska du söka bygglov våren 2020?