fbpx

Profesionell brandskyddsbeskrivning

Låt oss sköta dokumenten till din kommun!

Våra brandkonsulter har över 10 års erfarenhet från små till stora projekt. Du kommer få en personlig kontakt som hjälper dig genom hela processen.

⭐ 4.9 av 5.0 i kundomdöme

från fler än 1 600 kunder

Brandskyddsbeskrivning-1
quote

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T.
Täby
quote

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A.
Stockholm
quote

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M.
Lund

Vad kostar Brandskyddsbeskrivning?

Priset på brandskyddsbeskrivningen är helt beroende av hur komplext projektet är. Det enklaste projektet är en nybyggd villa utan vidbyggd garage eller carport och som är minst 8 meter från andra byggnader. Här har vi ett fastpris på 5 100 kr inkl. moms.

När du har andra byggnader närmare än 8 meter börjar saker och ting bli komplicerade eftersom då måste våra brandkonsulter titta på brandspridningen och värmestrålningen mellan byggnaderna. Hur varmt blir det om det börjar brinna runt om kring husen?

Sedan finns komplexa projekt så som butik/kontor i ett flerbostadshus eller radhus som ska inreda vind med fristående lägenheter. Där är det många frågor som ska besvaras och redas ut. Det är viktigt att lägga tid och pengar på brandskyddsprojekteringen för att du ska undvika dyra överraskningar under projektet. Vissa brandskyddsåtgärder är väldigt dyra t.ex. brandspjäll på ventilationen, dörrstängare på dörrar eller sprinkler.

Glöm inte heller bort att brandskyddsbeskrivningen är det som tas fram i början av projektet, sedan tillkommer även brandskyddsdokumentation som du bekostar i slutet av projektet. Då ska arbetet som entreprenören har utfört kontrolleras och gås igenom. Det är oftast en lika stor kostnad som en brandskyddsbeskrivning.

Nybyggnation utan närliggande byggnader

5 000 kr

Nybyggnation med närliggande garage

7 000 kr

Till- och ombyggnader med flera verksamheter/bostäder

9 000 kr

Hur hjälper vi dig med din Brandskyddsbeskrivning?

 • Brandskyddsbeskrivning med stöd hela vägen

Vi är säkra på vår expertis och därför kan vi erbjuda dig garanti på vår brandskyddsbeskrivning. Din brandkonsult sköter direktkontakten med handläggarne på kommunen och räddningstjänsten vid behov för att eliminera kompletteringar.

 • Kostnadseffektiv projektering

Brandskyddsåtgärder kan vara kostsamma, därför använder vi vår expertis och tar alltid fram en kostnadseffektiv projektering och inte bara den enklaste projekteringen. Detta kan spara dig tio-tusentals kronor under projektet.

 • Snabb leverans av brandskyddsbeskrivningen

Brandskyddsbeskrivningen krävs inför startbesked och ofta kan det vara en av de sista dokumenten som ska skickas in. Därför kan vi snabbt leverera ditt projekt för att du ska kunna få startbesked.

 • Samordning med övriga projektörer

Brandskyddet är lika viktigt som konstruktionen i ett projekt och därför gör vi samrodning tillsammans med dina övriga projektörer som konstruktör, ventilation och tillgänglighetskonsult.

 • Kontakt med din lokala räddningstjänst

I de allra flesta projekten sköter vi själva kontakta med din lokala räddningstjänst för att vi ska kunna ta fram en gemensam lösning för ditt projekt. Detta gör att att vi eleminerar kompletteringar av brandskyddsbeskrivningen och även kan ta bort onödiga kostnader från ditt byggprojekt.

Leverans på 1 vecka

4.9 / 5.0 Kundnöjdhet

Vad ska ingå i en Brandskyddsbeskrivning?

 • En översikt av byggnaden eller anläggningen.
 • Uppgifter om brandteknisk klassning.
 • Information om utrymningsvägar och nödutgångar.
 • Beskrivning av brandlaster.
 • Detaljer om brandskyddssystem som brandlarm och släckutrustning.
 • Indelning i brandceller för att förhindra brandens spridning.
 • Uppgifter om brandtekniska installationer som branddörrar.
 • Utrymningsplaner och rutiner.
 • Underhåll och skötsel av brandskyddsutrustning.
 • Ansvarsfördelning för brandskyddsarbetet.

Vem tar fram Brandskyddsbeskrivning?

En brandskyddsbeskrivning ska upprättas av en kvalificerad person eller företag som har specialkompetens inom området brandskydd. Det kan vara:

 • En certifierad brandkonsult.
 • En brandskyddsingenjör.
 • En arkitekt eller byggnadsingenjör med specialisering inom brandskydd.
 • Ett brandskyddsföretag som erbjuder konsulttjänster.

För mindre komplicerade byggnader kan ibland byggherren eller fastighetsägaren själv ta fram en brandskyddsbeskrivning, förutsatt att personen har tillräckliga kunskaper. Det är dock alltid rekommenderat att anlita en expert för att säkerställa att alla regelverk efterlevs och att brandskyddet är tillräckligt.

Var försiktig med konsulter som erbjuder brandskyddsbeskrivningar till en låg kostnad, då är det tyvärr ofta färdiga mallar som används som inte är anpassade till projektet och där kunskapen är bristfällig hos konsulten vad som behöver kontrolleras i olika projekt.

Det är Boverket och MSB som ställer krav på att brandskyddsbeskrivning ska upprättas. Det är byggherren som är ansvarig för att reglerna efterföljs.

Med vår garanti kan du känna dig trygg med att du får brandskyddsbeskrivning av hög kvalitet när du anlitar oss.

Mer än 1 647 genomförda projekt

Sedan starten 2017 har vi hjälp otroligt många privatpersoner att förverkliga sina byggdrömmar. Vi förverkligar byggdrömmar för privatpersoner, företag och fastighetsägare.

4.9 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

från fler än 1 600 kunder

Oktober 2022, via Facebook

Vår arkitekt har varit väldigt duktig och lätt att samarbeta med när vi behövde ta fram ritningar på befintligt hus och sedan rita upp en tillbyggnad. Kan varmt rekommendera arkitekten och LT Ingenjörsbyrå till andra

Birgitta W. — Malmö
Mars 2023, via Hemsida

Proffsigt och bra bemötande. Lyhörda för våra önskemål. Gav tips under hela projektet. Tålmodiga, nöjda först när vi är nöjda. Snabb leverans inom 7 dagar! 

Mikael S. — Borås
April 2023, via Google

Snabbt, smidigt och lyhörd dessutom väldigt prisvärt. Vi vet vilka vi kommer fortsätta att anlita.

Mats E. — Uppsala

VEM ÄR JAG?

Jag startade LT Ingenjörsbyrå 2017 med grundidén att hjälpa privatpersoner med sina byggprojekt. När jag startade fanns ingen på marknaden som ville ta sig an privatpersoner. Med min erfarenhet från stora byggprojekt har jag kunnat hjälpa mina kunder att slippa huvudvärk från bygglov eller upphandlingar av hantverkare.

Jag har blivit uppmärksammad i flera tidningar och även mottagit flera priser för mitt entreprenörskap.

1 647+

avslutade projekt

4.9 ⭐

av 5.0 i kundomdöme

Laszlo Toth

Kontakta oss för att få hjälp med ditt bygglov