3D-ritningar och fotorendering

Vi på LT ingenjörsbyrå erbjuder ritningar i 3D. Våra 3D-ritningar är för dig som vill visualisera och levandegöra nyproduktioner, tillbyggnader och andra byggnadsformer. Ritningarna är främst tillverkade i kommersiellt syfte men de kan också användas privat för dig som vill visa upp ditt nya byggprojekt för vänner och bekanta. Vi skapar hus i 3D både invändigt och utvändigt och kan visualisera hela din planritning i 3D om så önskas. 

Fotorenderingar - In- och utvändigt

Fotorenderingar - Tomter

3D-modell

3D-ritningar

3D-ritningar

3D-illustration - Normal kvalité

3D-solstudie

Ljussättning

3D-planlösning

Vad är skillnaden mellan 3D-ritningar och 3D-visualisering?

Det är många som blandar ihop 3D-ritningar och 3D-visualisering. Enkelt kan du beskriva det som att du behöver 3D-ritningar som en grund – Tänk dig ett nytt hus utan inredning och färgsättning. Sedan använder du färg och inredning för att sätta en egen prägel på ditt hus. Det är detta som är 3D-visualiseringen. Vi färgsätter och ställer in ljussättning så att dina ögon knappt kan skilja på vad som är 3D-visualisering och vad som är verklighet.

Enkel 3D-modell av fritidshus
Enkel 3D-illustration av fritidshus

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Kontakta oss först

Vi skulle rekommendera att du tar kontakt med oss först så hjälper vi dig med viktiga punkter som du behöver tänka på innan du tar dig hem till köksbordet och skissar dina idéer och tankar. Genom detta arbetssätt kommer det blir en bättre slutprodukt för båda parter. Det kommer gå snabbare och dessutom bli mer kostnadseffektivt för dig.

Är det LT Ingenjörsbyrå som har gjort dina bygglovsritningar så har vi allt underlag och kan snabbt ta fram dina 3D-visualiseringar. Vi hjälper dig med ditt bygglov hela vägen.

Idag finns det datorprogram för både proffs och konsumenter. Vi använder program som är avancerade och passar vår verksamhet. För konsumenter finns det enklare program som går att använda online. Program som du som konsument kan använda är till exempel:

Ovanstående program är mjukvaror som används online. Dessa program har inte samma kraft och kapacitet till mer avancerade projekt som ett program som installeras lokalt på datorn. 3D-ritningar online passar bra för konsumenter som vill experimentera själva.

I program som är inriktade till konsumenter tar det oftast minst tre-fyra timmar att lära sig grunderna. Ska du göra mer avancerade funktioner behövs ytterligare 10-15 timmar. Hur värderar du din tid?

Kan du själv göra 3D-ritningar gratis?

Ja, om du inte räknar in din egna tid som en kostnad. Då kan du använda något av ovanstående program och göra 3D-ritningar gratis. Det kommer dock inte bli samma kvalité som om en expert gör det. Experter skapar 3D-visualisering med hjälp av mer avancerade program. Idag är det väldigt prisvärt att anlita experter inom 3D-ritningar och 3D-visualisering.

 • Du sparar tid
 • Får högre kvalité
 • Kostnadseffektivt projekt

När används 3D-ritningar för hus och byggnader?

3D-ritningar används först och främst för hus. Oftast är det planritningar för rum. På dessa planritningar får du en bra uppfattning om möblering och volymerna på huset. 3D-ritningar får du som kund ofta i form av stillbilder eller PDF.

Fördelar med 3D ritningar:

 • Säkrare bygghandlingar med 3D-ritningar
 • Minskade fel vid byggnation
 • Solstudier för t.ex uteplatser/balkonger
 • Bättre uppfattning om möblering

För att ta det till nästa steg kvalitetsmässigt så lägger vi några extra timmar på den perfekta ljussättningen och miljön. Detta gör att du får verklighetstrogna 3D-visualiseringar. Dessa bilder använder våra kunder vid prospekt av nyproduktion och försäljningar. Även du som privatperson har stor nytta av dessa vid till exempel en utbyggnad eller ombyggnad av badrum eller kök.

Fördelar med 3D-visualisering:

 • Verklighetstrogna bilder inför bostadsköp
 • Visualisering vid exploateringsprojekt
 • Bättre uppfattning angående materialval/färgval
 • Möjlighet att visa upp er produkt i unika miljöer

Områden där det är aktuellt med en kombination av 3D-ritningar och 3D-visualisering:

 • Exploateringsprojekt
 • Markanvisningstävlingar
 • Försäljningar av bostadsrätter
 • Ombyggnation av lägenheter för uthyrning/försäljning

Är det viktigt med 3D-illustration inför en badrumsrenovering?

Ja, badrumsrenoveringar är väldigt kostsamma idag. Många väljer att använda sig utav högkvalitativa material- och produktval. Det är väldigt svårt att få en exakt uppfattning hur badrummet ska se ut utan en illustration. Oftast görs inköp efter ett besök i en butik där du har klämt och känt på badrumsskåpet men du har ingen aning om det passar till det resterande badrummet. Genom en 3D-illustration för badrummet kan du få en verklig uppfattning om hur spotlights, naturligt ljus och badrumsskåpets belysning samspelar och påverkar varandra. Du kommer knappt tro dina ögon med våra verklighetstrogna 3D-illustrationer för ditt framtida badrum.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Vilka 3D-ritningsprogram använder LT Ingenjörsbyrå AB?

Vi använder alltid de senaste ritningsprogrammen för att ge dig som kund den bästa kvalitén. Våra program är inte anpassade för vanliga konsumenter – Om du själv vill ha ett 3D-ritningsprogram så kan du läsa längre upp på sidan. Några exempel på ritningsprogram, illustrationsverktyg och animeringsverktyg som vi använder oss i det dagliga arbetet är:

Med dessa program klarar vi av alla möjliga uppdrag, allt från enkla husmodeller till avancerad 3D-animation i stadsmiljö med rörliga människor och bilar.

När är det viktigt med en 3D-solstudie?

Solstudie kan vara viktigt vid flera olika typer av projekt. Några projekt då du bör ha solstudie och där även kommunen kan komma att kräva det:

 • Nybyggnation av villa
 • Nybyggnation av komplementbostad
 • Ändring av fönster i vardagsrum/sovrum
 • Uterum som byggs vid vardagsrum/sovrum
 • Murar/staket och andra insynsskydd

För ovanstående projekt görs en modell av ditt hus och omkringliggande objekt. Sedan körs en studie på alla årstider och du får en film av oss på hur solen kommer att röra sig på olika datum över året. På denna 3D-animation kommer du kunna se skuggning av omkringliggande objekt såsom träd, grannhus och berg. Enligt Boverket ska rum där människor vistas mer än tillfälligt ha gott om direkt solljus. Det finns avancerade beräkningar för att ta reda på exakt hur mycket solljus du kommer att få in genom varje fönster. Väldigt ofta räcker det med denna typ av 3D-solstudie.

Varför använder mäklare 3D-ritningar?

Om du nyligen varit inne på Hemnet så kan du ha ett svagt minne av planlösningar som är i 3D med möblering. Det är idag väldigt vanligt att mäklare beställer denna typ av tjänster utav oss. Genom dessa 3D-ritningar på lägenheten kommer intressenterna att få en bättre uppfattning på storlek och volym på lägenheten. För mäklaren är detta en väldigt liten kostnad som gör en stor nytta för både köpare och säljare.

Hur är arbetsprocessen för 3D-visualisering?

Vi är en modern byrå med målet att förändra en hel bransch. Därför kan våra arbetsprocesser skilja sig från våra konkurrenter, men de ligger steget efter.

Vi har tre viktiga grundfrågor som i sin tur bryts ner till flera mindre.

Deadline – När ska det vara färdigt?

Oftast är det bråttom, då måste vi veta det innan vi tar oss an uppdraget. Vi arbetar för att alltid leverera högsta kvalité och därför tackar vi nej till projekt som har orimliga deadlines. Att ha bråttom kostar också pengar, delvis för oss men även för er i slutändan.

Omfattning – Vad ska levereras?

Omfattningen och era förväntningar avgör vilken kvalité vi ska leverera. Ibland passar det perfekt med enklare visualiseringar medan det i andra fall finns önskemål om att förmedla en exklusiv känsla, vilket kräver extrem kvalité.

Vi kommer dokumentera våra samtal och diskussioner med dig för att kunna leverera enligt dina förväntningar. Om du vill kan vi ta på oss våra glasögon och ge dig feedback under projektet. Annars levererar vi enligt dina önskemål och egna idéer.

Några frågor som du kan ta med dig när du börjar med dina idéskisser:

 • Vad ska vara fokuspunkten i bilden?
 • Vad ska bilden förmedla för känsla?
 • Vem eller vilka är målgruppen?
 • När ska bilden användas och i vilket sammanhang?
 • Krav på bildupplösning och format från t.ex. tryckeri?

Dokumentation – Vilka dokument behövs?

Dokumentation är som en pingismatch. Filer kommer att flyga fram och tillbaka mellan dig och oss. För att slippa fylla på inkorgen med fler mail har vi utvecklat en egen plattform för våra projekt – Bygglovsportalen. Här kommer vi att ladda upp filer, du kan ge oss feedback och du följer enkelt hela processen på ett och samma ställe.

Innan vi startar upp ditt projekt behöver vi dokumentation från dig. Är det vi som har gjort dina bygglovsritningar har vi en bra start. Nu behöver du göra material och färgval.

Om du endast får hjälp med 3D-ritningar och 3D-visualisering så behöver vi först ritningar från dig, därefter material och färgval. Se även frågorna under rubriken ”omfattning”.

Leverans – Hur ska det levereras?

Hur vill du ha projektet levererat? Ett USB-minne, utskrivna bilder, på mail eller via Bygglovsportalen? Du får alltid alla digitala filer för att kunna använda dessa i framtiden

Hur kan man arbeta med arkitektur genom 3D-visualisering?

Genom moderniseringen har möjligheterna för arkitekter blivit oändliga när det gäller att kunna återskapa deras visioner. Många konsumenter märker inte någon skillnad mellan ett riktigt foto och en illustration som vi har skapat. Genom dagens datorprogram kan man ge en helt annan upplevelse för sin arkitektur, långt innan projektet är på plats. Tidigare var det endast skisser och modeller byggda med papper som fanns att tillgå.

Vad kostar 3D-ritningar och 3D-illustrationer?

Kostnaden för 3D-ritningar och 3D-illustrationer består till stor del utav lönen för den som utför arbetet. Dock så har de större bolagen högre marginaler eftersom de har återkommande kunder som inte är så kräsna med att det kostar några tusenlappar extra.

Vi har däremot inriktat oss gentemot privatpersoner och konsumenter som inte vill betala onödigt mycket för 3D-tjänster. Vi har tagit fram olika paket för just det ändamålet som du behöver. Tack vare detta slipper du fundera på om du behöver en solstudie för din utbyggnad då det redan ingår eftersom vi anser att det är viktigt för bygglovsansökan.

Genom att du köper hela paket från oss kan vi effektivisera våra processer och korta ned arbetstiden avsevärt. Därför kommer du att få marknadens mest prisvärda 3D-ritningar och 3D-illustrationer hos oss.

Du har även möjlighet att beställa endast en av våra 3D-tjänster men ha då i åtanke att vi kommer behöva ta fram din 3D-modell från grunden, vilket kan upplevas som dyrt.

Se våra priser för 3D-ritningar och fotoillustrationer.

Hjälpte denna artikeln dig?
2 av 2 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer