fbpx

Arkitekt för tillbyggnad - Vanliga frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Ska du göra en tillbyggnad på ditt hus? Då kan en arkitekt vara din bästa vän!
 • I denna artikel besvarar vi vanliga frågor om att anlita en arkitekt för tillbyggnad.
 • Läs vidare för att få reda på hur de kan hjälpa dig, vilka steg som ingår i processen och vad du bör undvika.

Innehåll

  blog post bnr

  Hur kan en arkitekt hjälpa mig med en tillbyggnad?

  När du planerar att göra en tillbyggnad på ditt hus kan en arkitekt vara till stor hjälp. En arkitekt har kunskap och erfarenhet inom området och kan ta fram ritningar, skapa designförslag och ansöka om bygglov åt dig. De kan också ge råd kring materialval, energieffektivitet och estetik för att säkerställa att din tillbyggnad blir både funktionell och vacker.

  Om du anlitar en arkitekt får du även professionell hjälp med att ta fram realistiska kostnadsuppskattningar samt övervaka byggprocessen för att säkerställa att allt utförs korrekt.

  Vilka steg ingår i processen när man anlitar en arkitekt för tillbyggnad?

  1. Inledande möte: Du träffar arkitekten för att diskutera dina behov, önskemål och budget.
  2. Ritningsfas: Arkitekten tar fram ritningar och designförslag baserat på dina önskemål.
  3. Bygglovsansökan: Arkitekten ansöker om bygglov åt dig och ser till att alla handlingar är korrekta.
  4. Kostnadsuppskattning: Arkitekten hjälper dig att ta fram en realistisk kostnadsuppskattning för projektet.
  5. Byggprocessen: Arkitekten övervakar bygget för att säkerställa att allt utförs enligt planerna.

  Hur mycket kostar det att anlita en arkitekt för tillbyggnad?

  Priset för att anlita en arkitekt för tillbyggnad varierar beroende på flera faktorer, inklusive storlek på tillbyggnaden, komplexitet i designen och den specifika arkitektens timtaxa. Generellt sett kan du räkna med att betala mellan 5-15% av totalkostnaden för projektet i arkitektens arvode. Det är viktigt att diskutera priser och budget med din valda arkitekt innan ni inleder samarbete.

  Vilka fördelar finns det med att anlita en lokal arkitekt?

  När du väljer en lokal arkitekt får du någon som har god kännedom om de lokala byggföreskrifterna och planbestämmelserna. En lokal arkitekt har också kunskap om den lokala byggstilen och kan hjälpa till att skapa en tillbyggnad som smälter in i området. Dessutom är det oftast lättare att kommunicera och samarbeta med en arkitekt som finns nära dig.

  Läs mer: Arkitekter i Nacka

  Vilka andra tjänster kan en arkitekt erbjuda förutom tillbyggnader?

  Utöver att hjälpa med tillbyggnader kan en arkitekt erbjuda ett brett spektrum av tjänster inom bygg- och designbranschen. De kan hjälpa dig med nybyggnationer, renoveringar, interiördesign, landskapsarkitektur och mycket mer. Oavsett vilket projekt du har i åtanke kan en arkitekt vara din bästa resurs för att skapa ett funktionellt och estetiskt tillfredsställande resultat.

  Läs mer: Arkitekter i Alingsås

  Hur lång tid tar det att få bygglov för en tillbyggnad?

  Tiden det tar att få bygglov för en tillbyggnad varierar beroende på flera faktorer, inklusive kommunens handläggningstider och eventuella överklaganden från grannar eller andra berörda parter. Generellt sett kan processen ta mellan några veckor upp till flera månader. Att anlita en arkitekt som har erfarenhet av att ansöka om bygglov kan hjälpa till att påskynda processen och säkerställa att alla handlingar är korrekta från början.

  Vad är skillnaden mellan en arkitekt och en bygglovshandläggare?

  En arkitekt är utbildad inom arkitektur och design, medan en bygglovshandläggare arbetar för kommunen och hanterar ansökningar om bygglov. En arkitekt kan hjälpa dig med själva designprocessen, skapa ritningar och ta fram förslag baserat på dina behov. Bygglovshandläggaren bedömer sedan om din planerade tillbyggnad uppfyller de krav som ställs i gällande lagstiftning och lokala bestämmelser.

  Läs mer: Arkitekter & Bygglovsansökan

  Kan jag få offert från flera olika arkitekter innan jag bestämmer mig?

  Absolut! Det rekommenderas starkt att du tar in offerter från flera olika arkitekter innan du bestämmer dig för vilken du vill anlita. På så sätt får du en bättre uppfattning om prisnivån samt möjlighet att jämföra olika tjänster och kompetenser. Genom att träffa och diskutera med olika arkitekter kan du också få en känsla för vilken person som bäst förstår dina behov och önskemål.

  Läs mer: Arkitektbyråer

  Vilka tillstånd krävs för att bygga ett attefallshus?

  För att bygga ett attefallshus krävs det oftast bygglov, men det finns även möjlighet att ansöka om ett så kallat ”anmälningspliktigt” attefallshus. Detta innebär att du inte behöver söka bygglov, utan istället gör en anmälan till kommunen. Reglerna kan variera något mellan olika kommuner, så det är viktigt att kontrollera vad som gäller i din specifika situation.

  Läs mer: Arkitekter för Attefalls­hus

  Kan jag anlita en arkitekt för att designa en carport?

  Absolut! En arkitekt kan hjälpa dig med designen av en carport och skapa ritningar baserat på dina önskemål och behov. De kan även ge råd kring materialval, placering och estetik för att säkerställa att din carport blir både funktionell och visuellt tilltalande.

  Läs mer: Arkitekter för Carports

  Kan en arkitekt hjälpa mig att designa ett fritidshus?

  Absolut! En arkitekt kan vara till stor hjälp när det kommer till att designa ett fritidshus. De kan ta fram ritningar och skapa designförslag baserat på dina önskemål och behov. En erfaren arkitekt kan också ge råd kring materialval, energieffektivitet och utformning för att säkerställa att ditt fritidshus blir både funktionellt och vackert.

  Läs mer: Arkitekter för Fritids­hus

  Vilka är de vanligaste misstagen man gör vid anlitande av en arkitekt?

  1. Inte tydligt kommunicera sina behov: Det är viktigt att vara tydlig med vad du vill ha från din tillbyggnad eller projektet i stort.
  2. Ej göra tillräcklig research: Innan du väljer en arkitekt bör du undersöka deras tidigare arbeten, referenser och omdömen från tidigare kunder.
  3. Ej sätta upp en realistisk budget: Att ha en klar bild över din budget innan du träffar arkitekten är avgörande för att undvika kostnadsmisstag.
  4. Ej skriva ett detaljerat kontrakt: Ett tydligt och detaljerat kontrakt skyddar både dig och arkitekten genom att klargöra förväntningar, tidplaner och betalningsvillkor.

  Vanliga frågor

  Priset varierar beroende på projektets storlek och komplexitet. Generellt sett kan du räkna med att betala mellan 5-15% av totalkostnaden i arvode.

  Tiden varierar, men processen kan ta några veckor upp till flera månader beroende på kommunens handläggningstider.

  Absolut! Det rekommenderas starkt att du tar in offerter från flera olika arkitekter innan du bestämmer dig för vilken du vill anlita.

  Fördelarna inkluderar deras kännedom om lokala byggföreskrifter, planbestämmelser samt den lokala byggstilen.

  En arkitekt hjälper med designprocessen, medan en bygglovshandläggare bedömer om planerna uppfyller kraven i lagstiftningen.

  Absolut! En erfaren arkitekt kan vara till stor hjälp när det kommer till att designa ett fritidshus.

  Misstag inkluderar bristande kommunikation, otillräcklig research och ej sätta upp en realistisk budget.

  Sammanfattning

  I denna artikel har vi besvarat vanliga frågor om att anlita en arkitekt för tillbyggnad. Vi har diskuterat hur en arkitekt för tillbyggnad kan hjälpa dig genom hela processen, vilka steg som ingår i samarbetet samt kostnadsuppskattningar. Vi har också betonat fördelarna med att välja en lokal arkitekt och nämnt andra tjänster de kan erbjuda. Slutligen har vi tagit upp vanliga misstag att undvika vid val av arkitekt.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer