fbpx

Arkitekt Offert - Vanliga frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Vill du ha professionell hjälp med ditt byggprojekt? Här får du svar på vanliga frågor om att anlita en arkitekt.
 • Upptäck hur du får en offert, vad det kostar och vilka tjänster de kan erbjuda.
 • Lär dig också hur du hittar rätt person för jobbet och vad som gäller med ROT-avdraget.

Innehåll

  blog post bnr

  Hur får jag en offert från en arkitekt?

  För att få en offert från en arkitekt kan du kontakta olika arkitektbyråer och be om kostnadsförslag. Det är vanligt att man först har ett möte eller samtal där man diskuterar sina behov och önskemål, innan man får en skriftlig offert.

  Det är viktigt att vara tydlig med vad du vill ha hjälp med, till exempel om det gäller nybyggnation, ombyggnad eller tillbyggnad av ditt hus. Ju mer information du kan ge till arkitekten desto mer exakt blir offerten.

  Vad kostar det att anlita en arkitekt?

  Kostnaden för att anlita en arkitekt varierar beroende på flera faktorer som projektets storlek, komplexitet och vilken typ av tjänster du behöver. En del arkitekter tar betalt per timme medan andra erbjuder fast pris för hela uppdraget.

  För mindre projekt som till exempel ritning av attefallshus eller carport kan priset ligga runt 10 000-20 000 kronor. För större projekt som nybyggnation eller omfattande ombyggnad kan kostnaden vara betydligt högre, kanske uppemot 100 000 kronor eller mer.

  Läs mer om vad det kostar att anlita en arkitekt här

  Vilka tjänster kan en arkitekt erbjuda?

  En arkitekt kan erbjuda olika typer av tjänster beroende på dina behov och önskemål. De vanligaste tjänsterna inkluderar:

  • Ritning och design av byggnader
  • Bygglovshandlingar och ansökan
  • Projektledning och upphandling
  • Inredningsdesign
  • Energiberäkningar och hållbarhetsrådgivning

  Hur lång tid tar det att få en offert från en arkitekt?

  Tiden det tar att få en offert från en arkitekt varierar beroende på flera faktorer som arbetsbelastning, komplexitet i uppdraget och hur snabbt du själv svarar på eventuella frågor eller förtydliganden.

  Ibland kan man få en preliminär offert redan efter ett första möte eller samtal med arkitekten. En mer detaljerad offert brukar oftast ta några dagar till veckor att få, beroende på hur omfattande uppdraget är.

  Vad innebär det att anlita en arkitekt för ombyggnad?

  Att anlita en arkitekt för ombyggnad innebär att du får professionell hjälp med att planera och genomföra förändringar i din befintliga byggnad. Arkitekten kan hjälpa till med allt från ritningar och design till ansökan om bygglov och projektledning.

  Läs mer om vad det innebär att anlita en arkitekt för ombyggnad här

  Kan jag använda ROT-avdraget när jag anlitar en arkitekt?

  Nej, tyvärr gäller inte ROT-avdraget för tjänster som utförs av arkitekter. ROT-avdraget är endast tillämpligt på arbetskostnaden vid renovering, reparation eller underhåll av befintlig fastighet.

  Hur hittar jag rätt arkitekt för mitt projekt?

  För att hitta rätt arkitekt för ditt projekt kan du göra följande:

  • Gör research online och läs recensioner från tidigare kunder
  • Ta kontakt med olika arkitektbyråer och be om referenser eller portfolio
  • Besök mässor eller utställningar där olika arkitekter presenterar sina projekt
  • Fråga vänner, familj eller kollegor om de har några rekommendationer

  Kan jag få hjälp av en arkitekt även om jag bor långt från deras kontor?

  Ja, det är möjligt att få hjälp av en arkitekt även om du bor långt från deras kontor. Många arkitekter erbjuder idag digitala möten och kommunikation via telefon eller e-post.

  Läs mer om hur man kan samarbeta med en arkitekt på distans här

  Vad behöver jag tänka på när jag ska anlita en arkitekt för tillbyggnad?

  När du ska anlita en arkitekt för tillbyggnad finns det några saker att tänka på:

  • Ta reda på vilka tillstånd och eventuella bygglov som krävs för din tillbyggnad
  • Var tydlig med dina önskemål och behov så att arkitekten kan skapa ritningar utifrån detta
  • Budgetera för både kostnaden för själva byggprojektet samt kostnaden för att anlita en arkitekt
  • Kontrollera referenser och tidigare projekt hos den aktuella arkitekten innan du bestämmer dig

  Vad är skillnaden mellan en arkitekt och en bygglovshandläggare?

  En arkitekt är en professionell person som har utbildning och kunskap inom arkitektur, design och konstruktion. De kan hjälpa till med allt från ritningar och design till att ansöka om bygglov.

  En bygglovshandläggare å andra sidan arbetar på kommunen och hanterar ansökningar om bygglov. De kontrollerar att ditt projekt följer gällande lagar, regler och bestämmelser.

  Kan jag anlita en arkitekt för mindre projekt som attefallshus eller carport?

  Absolut! En del arkitekter erbjuder sina tjänster även för mindre projekt som attefallshus eller carport. Det kan vara bra att anlita en arkitekt även för dessa typer av projekt för att få professionell hjälp med ritningar, design och eventuell ansökan om bygglov.

  Läs mer om hur man kan anlita en arkitekt för ett attefallshus här

  FrågaSvar
  Hur får jag en offert från en arkitekt?Du kan kontakta olika arkitektbyråer och be om kostnadsförslag efter ett möte eller samtal där du diskuterat dina behov.
  Vad kostar det att anlita en arkitekt?Kostnaden varierar beroende på projektets storlek och komplexitet, men kan ligga mellan 10 000-100 000 kronor eller mer.
  Vilka tjänster kan en arkitekt erbjuda?En arkitekt kan erbjuda ritning, bygglovshandlingar, projektledning, inredningsdesign med mera.

  Vanliga frågor om att anlita en arkitekt


  Du kan få en offert från en arkitekt genom att kontakta olika arkitektbyråer och be om kostnadsförslag efter ett möte eller samtal där du diskuterat dina behov. Ju mer information du ger desto exaktare blir offerten.

  Kostnaden för att anlita en arkitekt varierar beroende på projektets storlek, komplexitet och vilken typ av tjänster du behöver. För mindre projekt ligger priset oftast runt 10-20 tusen kronor medan större projekt kan kosta betydligt mer.

  En arkitekts vanligaste tjänster inkluderar ritning och design av byggnader, bygglovshandlingar, projektledning, inredningsdesign samt energiberäkningar och hållbarhetsrådgivning.

  Tiden det tar att få en offert från en arkitekt varierar beroende på arbetsbelastning och komplexitet i uppdraget. En preliminär offert kan ges efter ett första möte eller samtal medan en mer detaljerad offert kan ta några dagar till veckor att få.

  Att anlita en arkitekt för ombyggnad innebär att du får professionell hjälp med planering och genomförande av förändringar i din befintliga byggnad. Arkitekten kan hjälpa till med allt från ritningar och design till ansökan om bygglov och projektledning.

  Nej, tyvärr gäller inte ROT-avdraget för tjänster som utförs av arkitekter. Det är endast tillämpligt på arbetskostnaden vid renovering, reparation eller underhåll av befintlig fastighet.

  För att hitta rätt arkitekt kan du göra research online, ta kontakt med olika arkitektbyråer för referenser eller portfolio, besöka mässor eller utställningar samt fråga vänner och bekanta om rekommendationer.

  Ja, många arkitekter erbjuder idag digitala möten och kommunikation via telefon eller e-post vilket gör det möjligt att samarbeta på distans även om du bor långt från deras kontor.

  Sammanfattning

  Få svar på vanliga frågor om att anlita en arkitekt för ditt byggprojekt. Läs mer om hur man får en offert, vad det kostar att anlita en arkitekt och vilka tjänster de kan erbjuda. Ta reda på hur du hittar rätt arkitekt för ditt projekt och vad som gäller när det kommer till ROT-avdraget.

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer