Bygga Fritidshus - Drömmen om den svenska idyllen

Vad du bör tänka på när du ska bygga fritidshus

Ett mysigt ställe nära skogen eller havet där du kan spendera tid med nära och kära och njuta av naturens lugn. En plats långt borta från alla plikter och krav – det är precis vad många svenskar drömmer om. Med rätt processer och med en god kännedom av regler behöver det varken kosta skjortan eller vara svårt att förverkliga drömmen om en egen sommarstuga. Här tittar vi närmare på vad som krävs för att bygga fritidshus och vilka kostnader som kan tillkomma. 

Vad är ett fritidshus?

Enligt Boverket är definitionen av ett fritidshus, eller sommarstuga som vi ofta kallar det: “Småhus som inte är inrättat för helårsboende”. Detta innebär att fritidshus ofta kan se ut som en villa utvändigt, men det kan till exempel saknas isolering, el, vatten och avlopp i huset, vilket gör det obeboeligt under vissa delar av året.

Vad behövs vid planering av fritidshus?

Ritningar för fritidshus

Innan du sätter igång med ditt projekt rekommenderar vi att du tar kontakt med en arkitekt som hjälper dig att se över vad som passar tomten bäst. De har koll på regler och ramar att förhålla sig till och de hjälper dig att hitta lösningar som passar ditt projekt.

Kontakta oss om du har en idé och vi ger dig gärna feedback om hur du går vidare. Vi hjälper dig även att ta fram bygglovsritningar till ditt fritidshus.

Detaljplan för fritidshus

En detaljplan är ett dokument som reglerar hur bebyggelsen ska se ut och hur vatten och mark får användas inom ett visst område. Vill du bygga nytt, bygga om eller bygga till på ditt fritidshus bör du se över detaljplanen för din tomt. Här kan du se om byggrätten fortfarande gäller och om det finns några restriktioner för området. Ibland kan det bland annat finnas restriktioner för kulturmiljö, buller eller natur. Har du fortfarande byggrätt på din bostad kan du bygga ut ditt fritidshus efter ett godkänt bygglov eller tillämpa reglerna för attefallshus beroende på dina planer. Bor du utanför detaljplanerat område är det säkrast att ta kontakt med din kommun för att se vad som gäller.

Behöver du hjälp att se över detaljplanen? Hör av dig till oss och vi hjälper dig gärna med en förstudie för att se vad detaljplanen tillåter på din tomt eller fastighet.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Bygglov för fritidshus

Med de gällande attefallsreglerna kan du bygga ett fritidshus utan bygglov. Dock måste du göra en anmälan till kommunen. För attefallshus som ska användas som fritidshus tillåts du att bygga på en yta av 30 kvadratmeter.

Vill du bygga ett fritidshus på en större yta krävs det ett bygglov. I stort sett är processen densamma som för ett permanent hus och du skickar in handlingarna till kommunen där ärendet behandlas. Det är viktigt att du först tittar på detaljplanen för att se om din bostad har byggrätt. Vi har inkluderat några exempel på bygglovskostnader från Borås kommun längre ned.

LT Ingenjörsbyrå hjälper dig med bygglov i hela landet. Våra bygglovs-experter har över 10+ års erfarenhet utav bygglovshandläggning och har arbetat med flertal olika projekt. Kontakta oss för ett kostnadsfritt samtal för ditt projekt.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Olika typer av fritidshus

Nyckelfärdigt fritidshus

Ett nyckelfärdigt fritidshus är en bekväm och bekymmersfri process, vilket också gör dem otroligt populära. Ett nyckelfärdigt hus byggs i fabrik av professionella hantverkare och oftast går det ganska fort från beställning till inflyttning. Prisnivån på ett nyckelfärdigt hus varierar beroende på storlek, byggmaterial och tilläggstjänster. I de flesta fall kan leverantören även anordna leverans och montering av stugan på plats, vilket gör att du snabbt och enkelt kan flytta in i din nya sommarstuga.

Vill du göra planeringen och byggandet av fritidshus så smidigt som möjligt? Luta dig tillbaka och överlämna allt arbete med arkitektur, planering och bygg till Reformhus. Reformhus bygger lågenergihus och passivhus utvecklade för framtida behov. Tack vare innovativa lösningar kan du kan du hitta flera klimatsmarta och kostnadseffektiva husformer som passar alla.

Bygg fritidshus med lösvirke

Vill du själv bestämma material och stugans utformning kan du välja att bygga ett fritidshus från grunden upp med lösvirke. På så vis bestämmer du allt själv och kan minska kostnaderna genom dra nytta av byggvaruhusens eller sågverkens fantastiska priser. ​​Att bygga ett fritidshus är ett perfekt alternativ för dig som vill sätta din egen prägel på din nya sommarstuga och för dig som innehar hantverkskunskaper. Hantverkskunskaper är viktigt, då huset måste uppfylla kraven från Boverkets byggregler från Plan- och bygglagen. Vi diskuterar dessa regler längre ned. Däremot bör du även ha din egen tid i åtankte, då det ofta tar mycket längre tid att bygga än vad man först beräknat. 


Ett fritidshus får ofta stå emot både kalla vindar och föränderliga väderförhållanden. Därför är det viktigt att använda rätt material så att kommande generationer kan njuta av vad du har byggt. Ta hjälp av dem som kan – förverkliga din dröm och beställ dina byggmaterial från Skånska Byggvaror till ett fantastiskt pris.

Byggsats

Vill du ha hjälp med planeringen och utformningen av stugan, men bygger gärna själv? Då finns det ett annat alternativ som kallas Byggsats. Väljer du att köpa en byggsats för ditt fritidshus innebär det helt enkelt att du själv monterar upp stugan med de försedda materialen. Precis som när du bygger din sommarstuga från grunden, är byggsats är ett perfekt alternativ för dig som har tid och som innehar hantverkskunskaper.

Vill du bygga i lugn och ro, men vill gärna ha professionell hjälp med planering av material och struktur av stugan? Då kan en färdig byggsats från Reformhus vara en effektiv, snabb och enkel lösning för ditt projekt. När du bygger med Reformhus får du självklart fritt välja material både invändigt och utvändigt. Alla delar tillverkas i fabrik av hantverkare och levereras direkt till dig – sen är det bara att sätta i gång när det passar dig.

Liknande Projekt

Det finns oändligt många alternativ för fritidshus och därför har vi samlat några av våra favoriter nedan. Här kan du läsa mer om byggprocessen, planering och kostnader för varje projekt.

Vad är skillnaden på regler när det gäller fritidshus och permanentboende?

När du väljer att bygga ett fritidshus är det viktigt att tänka på att Boverkets regler skiljer sig när det gäller fritidshus och permanenthus. Några av de viktigaste skillnaderna är:

  • Fritidshus som endast används vissa delar av året behöver inte uppfylla Boverkets energikrav. Detta innebär att det ges större frihet för utformning av stugan, både utvändigt och invändigt. Bland annat behöver ett fritidshus inte vara handikappanpassat och du kan själv bestämma det uppvärmningssätt som passar dig bäst.
  • I vanliga hus, allmänna lokaler och kontor ställs det höga krav på tillgänglighet och säkerhet för att de ska vara lämpliga för alla att vistas i. Det finns bland annat krav på rumsytor, takhöjd och dagsljusinsläpp. Eftersom ett fritidshus kräver färre regler vid invändig utformning kan du därför själv bestämma storlek på rum, tak och fönster än vad som vanligtvis godkänns vid permanenta hus.

När du bestämmer dig för att bygga ett fritidshus, ska du tydligt ange det i din bygglovsansökan. Kommunens byggnadsnämnd tar detta i beaktande när de handlägger ditt ärende, då reglerna på fritidshus och permanentboende skiljer sig. Om det misstänks att byggnaden kan användas som permanentboende kan din bygglovsansökan avslås.

Dessa regler finns till för att skydda dig, då fritidshus som inte är avsedda för att användas året om kan orsaka fukt och ventilationsproblem. Detta gör att många fritidshus som används under kalla årstider får mögelskador efter bara några års användning. Det är inte bara väggarna utan även grunden och kallvindar kan vara problematiska byggnadsdelar. Idag finns det även många smarta lösningar som håller koll på detta åt dig. Kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå så berättar vi mer.

Om du är intresserad av att bo i fritidshuset året om kommer det att ställas krav på anpassningar för tillgänglighet och energikrav för att huset ska uppfylla Boverkets krav för permanenthus. I dessa fall kan du behöva ansöka om bygglov eller göra en anmälan till kommunen.

Vad kostar det att bygga fritidshus?

Kostnaden för ett fritidshus varierar kraftigt beroende på om du väljer att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus, bygger själv eller tar hjälp av en byggfirma. 

En viktig sak att tänka på när det gäller fritidshus är att de ofta har högre driftskostnader eftersom de inte har samma krav på energiprestanda som permanenta hus. En villa byggs med högre krav och kommer därför ha lägre driftskostnader och bli billigare i längden. Planerar du att bo i fritidshuset året om och vill bygga fastigheten med samma storlek och standard som ett permanentboende, så kommer det att vara billigare att bygga en riktig villa än ett fritidshus. 

Bygger du ditt fritidshus enligt reglerna för attefallshus behövs inget bygglov. Planerar du däremot att bygga på en större yta kommer du att behöva ansöka om bygglov. Bygglovskostnader för fritidshus avgörs ofta av fastighetens storlek och priserna skiljer sig mellan olika kommuner. Här har vi listat några exempel på pris från Borås kommun Mars 2022:

 

50-129 kvm


  • Villa/fritidshus, 50-129 kvm, inom detaljplan 21 923 kr
  • Villa/fritidshus, 50-129 kvm, utanför detaljplan med lokaliseringsprövning, utan kommunalt VA 35 098 kr
  • Villa/fritidshus, 50-129 kvm, utanför detaljplan med lokaliseringsprövning, med kommunalt VA 29 828 kr


130-199 kvm


  • Villa/fritidshus, 130-199 kvm, inom detaljplan 27 404 kr
  • Villa/fritidshus, 130-199 kvm, utanför detaljplan med lokaliseringsprövning utan kommunalt VA 40 579 kr
  • Villa/fritidshus, 130-199 kvm, utanför detaljplan med lokaliseringsprövning med kommunalt VA 35 309 kr

Hjälpte denna artikeln dig?
4 av 4 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Vill du läsa mer?

Läs fler artiklar om bygglov vi har skrivit på faktabanken

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer