fbpx

Bygga Hus Pris 2023 - Så här planerar du din budget

Sammanfattning

 • Statistik från 2020 visar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på cirka 17-20 000 SEK, de senaste åren har dock kostnaderna ökat kraftigt och en mer realistisk summa i budgeten är därför cirka 35-40 000 SEK per kvadratmeter
 • Räkna alltid med att det kommer bli dyrare än du räknat med när du ska bygga ett nytt hus och ha därför viss flexibilitet i din budget innan du påbörjar projektet

Att bygga ett hus är en spännande och betydelsefull investering i livet. Men innan du ger dig iväg på detta äventyr, måste du ha klara riktlinjer om priset på husbyggnation och hur du kan hålla kostnaderna under kontroll.

Innehåll

  bygga-hus-pris

  Att bygga hus är en av de största investeringarna vi människor gör i livet. Det är en spännande men också utmanande process som kräver mycket planering och förberedelse. För att göra processen smidigare och undvika onödiga kostnader är det viktigt att ha en klar uppfattning om vad som påverkar priset på husbyggnation. Läs mer nedan för att få svar på priset för att bygga hus.

   

  Faktorer som påverkar priset på husbyggnation

  1. Storlek och utformning

  En av de mest uppenbara faktorerna som påverkar priset på husbyggnation är storleken och utformningen av huset. Ju större och mer komplext huset är, desto högre blir priset. Detta beror på att det krävs mer arbete, material och tid för att bygga ett större och mer komplicerat hus.

  2. Byggnadsmaterial

  Byggnadsmaterial är en annan faktor som kan påverka priset på husbyggnation. Kvaliteten och typen av material som används kan påverka både kostnaden och hållbarheten på huset. Att använda högkvalitativa material kan innebära högre kostnader, men kan också spara pengar på lång sikt genom att minska underhållsbehoven.

  3. Geografisk plats

  Den geografiska platsen där huset byggs kan också påverka priset på husbyggnation. Kostnaderna kan variera beroende på lokala regler, byggkostnader samt tillgång till material och arbetskraft. Att bygga hus på en avlägsen plats kan också öka kostnaderna på grund av ökade transport- och logistikavgifter.

  4. Entreprenörens erfarenhet

  En annan faktor som kan påverka priset på husbyggnation är entreprenörens erfarenhet. Att anlita en erfaren och pålitlig entreprenör kan innebära högre kostnader, men kan också garantera högre kvalitet och snabbare byggnationstid. Att välja en oerfaren entreprenör kan leda till oplanerade kostnader och förseningar.

  Hur planerar jag en budget för husbyggnation?

  1. Bestäm din budget

  Det första steget är att bestämma din budget, i detta bör du inkludera hur mycket pengar du har tillgängligt för att finansiera byggprojektet.

  2. Få offerter från entreprenörer

  Du tar in offerter från olika entreprenörer, exempelvis för material och konstruktionsritningar, för att få en uppfattning om de faktiska kostnaderna för byggprojektet.

  3. Fokusera på prioriterade funktioner

  Fokusera på de viktigaste funktionerna för huset och spendera mer pengar på dessa områden, till exempel kan du prioritera köket eller badrummet om du spenderar mer tid där.

  4. Planera för extra kostnader

  Planera för extra kostnader som kan uppstå under byggprocessen. Det kan vara allt från att köpa extra material till att hyra extra arbetskraft, oavsett om det avser mindre projekt som fritidshus eller större projekt som en villa.

  5. Var flexibel

  Var flexibel när det gäller dina planer och budget, ibland kan oplanerade kostnader uppstå och det är därför viktigt att vara beredd på det.

  Finansieringsalternativ

  Det finns flera alternativ för finansiering av husbyggnation, inklusive bolån, byggkredit, privatlån och sparande. Att välja det alternativ som passar dig och din ekonomiska situation bäst är avgörande för att du ska undvika onödiga kostnader och skuldsättning.

  1. Bolån

  Ett bolån är det vanligaste sättet att finansiera en husbyggnation vilket innebär att du lånar pengar från en bank för att köpa material och betala entreprenörer.

  2. Byggkredit

  En byggkredit är en typ av lån som används för att finansiera byggprojekt, detta kan vara ett bra alternativ om du inte har tillräckligt med pengar för att betala för byggprojektet i förväg.

  3. Privatlån

  Ett privatlån kan användas för att finansiera en husbyggnation. Detta kan vara ett alternativ om du inte kvalificerar dig för ett bolån eller byggkredit.

  4. Sparande

  Att spara pengar för att betala för byggprojektet kan vara det mest kostnadseffektiva alternativet, men det kan också ta tid att spara tillräckligt med pengar.

  Att minska kostnaderna

  Husbygge kan vara en dyr process, men det finns flera sätt att minska kostnaderna på. Att vara realistisk och fokusera på prioriterade funktioner kan hjälpa till att undvika onödiga kostnader. När du bygger hus är det också viktigt att du är flexibel och beredd på oplanerade kostnader.

  FAQ Bygga hus pris

  Vad är genomsnittskostnaden för att bygga ett hus i Sverige?

  Svaret på den här frågan beror på flera faktorer, inklusive storlek, plats och materialval. Enligt statistik från 2020 kostar det i genomsnitt mellan 17 000 och 20 000 SEK per kvadratmeter att bygga ett nytt hus i Sverige men dagens siffror är förmodligen närmare det dubbla till följd av bland annat inflation och materialbrist.

  Vilka faktorer påverkar priset på husbyggnation?

  Storlek, materialval, plats och entreprenör är några av de faktorer som kan påverka priset på husbyggnation.

  Vilka är de vanligaste finansieringsalternativen för husbyggnation?

  De vanligaste finansieringsalternativen för husbyggnation inkluderar bolån, byggkredit, privatlån och sparande.

  Kan jag minska kostnaderna för husbyggnation?

  Ja, det finns flera sätt att minska kostnaderna för husbyggnation. Att planera en realistisk budget, fokusera på prioriterade funktioner och vara flexibel kan hjälpa till att minska kostnaderna.

  Vanliga frågor

  Priserna varierar beroende på flera faktorer som storlek, plats och materialval. Enligt de senaste siffrorna från 2023 kan man räkna med en genomsnittlig kostnad mellan 35 000 och 40 000 SEK per kvadratmeter.

  Utöver storlek, plats och materialval spelar även entreprenörernas erfarenhet samt geografisk plats en viktig roll i fastställandet av den totala kostnaden för att bygga ett nytt hus.

  De vanligaste finansieringsalternativen inkluderar bolån, byggkredit, privatlån och sparande. Det är viktigt att välja det alternativ som passar din ekonomiska situation bäst.

  Absolut! Genom att planera en realistisk budget från början, fokusera på prioriterade funktioner och vara flexibel kan du hitta sätt att minska kostnaderna utan att kompromissa med kvalitet eller dina drömmars hus.

  Sammanfattning – Bygga Hus Pris:

   Sammanfattningsvis kan sägas att priset för att bygga hus varierar beroende på en mängd faktorer, inklusive materialval, placering, storlek och val av entreprenör. Att göra en noggrann research, planera i förväg och vara beredd på oplanerade kostnader kan hjälpa till att hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Genom att välja prioriterade funktioner samt vara flexibel kan du bygga ditt drömhus utan att behöva betala överdrivet höga priser.
   
  • Bestäm en realistisk budget innan du ger dig in i byggprocessen
  • Fokusera på prioriterade funktioner för ditt husprojekt
  • Välj entreprenör med erfarenhet för högre kvalitet och snabbare byggprocess
  • Använd rätt finansieringsalternativ för att undvika onödig skuldsättning
  • Var flexibel och beredd på oplanerade kostnader under byggprocessen

  Vill du läsa mer om husbyggnation? Kolla in våra andra artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert, Laszlo.

  Hjälpte artikeln dig?
  4 av 4 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer