fbpx

Bygga utan bygglov 2023 - Utforska möjligheterna

Sammanfattning

 • Du kan exempelvis få bygga en insynsskyddad uteplats, ett skärmtak eller komplementsbyggnader utan bygglov
 • Du kan även få göra mindre justeringar på fasaden utan att behöva ansöka om bygglov
 • Kraven för att inte behöva ansöka om bygglov kan dock skilja sig från kommun till kommun

Vill du bygga utan att behöva ansöka om bygglov? Det är faktiskt möjligt för vissa typer av projekt. Genom att känna till undantagen och reglerna kan du spara både tid och pengar. I denna artikel kommer vi att gå igenom några vanliga scenarier där du kan genomföra ditt byggprojekt utan att oroa dig för krånglig pappersarbete. Läs vidare för att upptäcka de olika alternativen som finns tillgängliga och hur du kan dra nytta av dem.

Innehåll

  bygglov

  Det finns exempel på byggen och uppföranden som varken kräver bygglov eller en bygganmälan. Nedan följer exempel på uppföranden som ej kräver bygglov och bygganmälan eller endast en bygganmälan.

  Undantaget bygglov

  • Du kan bygga en uteplats om denna är inom 3,6 meter från det aktuella bostadshuset på tomten. Du kan även insynsskydda uteplatsen med staket eller en mur om denna inte är mer än 1,8 meter hög.
  • Du kan bygga skärmtak över en terrass, uteplats, ingångar och liknande om den totala ytan på samtliga skärmtak inte är mer än 15 kvadratmeter.
  • Du kan få bygga så kallade komplementsbyggnader utan bygglov om dessa uppfyller vissa särskilda krav, vilket du kan läsa mer om på vår sida “Komplementbyggnad”.
  • Du kan göra yttre ändringar på huset, exempelvis ändra färg på fasaden. Detta kräver dock att skillnaden på åtgärderna och färger inte är allt för stora för att undvika kravet på bygglov med bygglovsritningar.

  Undvik dessa 7 misstag när du söker Bygglov!

  Ange din e-post så skickar jag dig PDF inom 2 minuter!

  Undantaget bygglov men kräver bygganmälan

  • Du kan få bygga attefallshus utan bygglov i nära anslutning till bostadshuset. 
  • Du får göra en tillbyggnad på huset utan bygglov om den är maximalt 15 kvadratmeter stor och ej har högre nockhöjd än bostadshuset. Du måste dock få ett startbesked från kommunen innan du påbörjar uppförandet av tillbyggnaden.
  • Installation av kamin kräver vanligtvis en bygganmälan men ej bygglov

  Om du bygger utanför detaljplanerat område så kan du vara undantagen ännu fler åtgärder som vanligtvis kräver bygglov. Vi på LT Ingenjörsbyrå rekommenderar att du kontaktar din kommun innan du påbörjar uppförandet av ditt bygge för att säkerställa vilka regler som gäller för just ditt bygge. Visar det sig att du behöver bygglov för ditt projekt bör du även anlita en kontrollansvarig.

  Det är perfekt att bygga en bastu utan att behöva ansöka om bygglov eller bygganmälan. Då måste dock din bastu uppfylla kraven för friggebod.

  Vanliga frågor

  Nej, kraven kan variera mellan olika kommuner. Det är viktigt att kontakta din lokala kommun innan du påbörjar ditt projekt för att säkerställa vilka regler som gäller i just ditt område.

  Du får göra mindre ändringar på fasaden, såsom färgändring, utan att behöva ansöka om bygglov. Kom ihåg dock att det finns gränser för hur stora ändringarna får vara innan ett formellt tillstånd krävs.

  Ja, du kan faktiskt bygga en bastu utan att behöva söka om tillstånd. Dock måste bastun uppfylla vissa kriterier för att klassificeras som en friggebod. Kontrollera reglerna innan du påbörjar ditt projekt.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det är fullt möjligt att genomföra olika typer av byggprojekt utan att behöva oroa dig för kravet på bygglov. Genom att dra nytta av undantagen och reglerna som finns kan du ta del av fördelarna med snabbare och smidigare processer.

  Vill du läsa mer om liknande ämnen? Klicka gärna vidare på någon av våra andra informativa artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår erfarna bygglovsexpert, Laszlo. Vi finns här för att hjälpa dig med ditt nästa byggprojekt!

  Hjälpte artikeln dig?
  3 av 3 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer