I juli 2019 befriades bygget av altan från bygglov under bostadsminister Per Bolund.
Så vill du njuta av ett nybyggt trädäck på din tomt har det aldrig varit enklare. Här kan du läsa i detalj om de nya reglerna för ditt altanbygge och vi tittar närmare på vad som krävs för att bygga altan utan bygglov, samt under vilka omständigheter du kan behöva grannmedgivande.
Dessutom ger vi exempel på olika byggen och går igenom vilka regler som tillkommer när du vill bygga en friliggande altan eller en altan för ditt fritidshus. Vi har även tagit fram en guide på hur du bygger din altan.
Med de nya reglerna gör regeringen det enklare för privatpersoner att kunna bygga en altan utan att ansöka om bygglov hos sin kommun. Regeringens pressmeddelande hittar du här.
I pressmeddelandet säger bostadsminister Per Bolund bland annat:
– ”Byggreglerna skall inte sätta käppar i hjulet för den villaägare som vill njuta av en kopp kaffe i solen på en egen altan”.
Förslaget gav mer utrymme till privatpersoner att bygga altan utan bygglov i anslutning till en- och tvåbostadshus.
Du får bygga en altan utan bygglov om samtliga krav uppfylls:
Generellt sett kan man säga att altanbygge kan kräva bygglov beroende på hur omgivningen påverkas. Till exempel kan du behöva bygglov om den ligger nära tomtgränsen eller om utrymmet under altanen blir användbart. Om du har tänkt att placera altanen närmare än 4,5 meter från tomtgränsen behöver du ansöka om bygglov, samt erhålla ett skriftligt grannmedgivande. Även om grannen har gett ett skriftligt medgivande måste du även ansöka om bygglov från din kommun.
Skriv in din e-post så skickar jag dig PDF-filen inom 2 minuter!
Du får snart din Guide på e-postadressen som du skrev in!
Om du vill bygga en altan till ditt fritidshus, friggebod eller liknande komplementbyggnad på din tomt kan det krävas bygglov eller anmälan även om du uppfyller villkoren för bygglovsbefriad altan. En sådan altan måste också följa detaljplanen eller områdesbestämmelserna. Ett marknära trädäck kräver sällan bygglov.
En altan som ligger på marknivå kräver inget bygglov. Ska du däremot bygga en upphöjd altan eller veranda som bärs upp av pelare eller liknande får höjden inte överstiga 1,8 meter från marken. Du kan även behöva ansöka om grannmedgivande och bygglov om insynen till grannarna påverkas.
För att vara bygglovsbefriad får din altan vara högst 1,8 meter från markytan. Du ska enligt Plan- och bygglagen även ha ett fallskydd från din altan. Om du bygger altanen inom 3,6 meter från bostaden får du bygga ett staket eller en mur på altanen utan bygglov, då detta räknas som fallskydd. Då behöver du alltså inte räkna in fallskyddet i höjden på 1,8 meter som nämns ovan.
För trädäck och uteplatser på markhöjd kan du i de flesta omständigheter alltid sätta upp ett staket utan bygglov. Den tillåtna höjden varierar mellan olika kommuner, men oftast gäller det 1,1-1,2 m innan det definieras som plank för inskydd.
Om du däremot vill ha göra din altan insynsskyddad med ett plank eller liknande så måste du räkna in höjden på 1,8 meter. I de fall måste din altan vara avsevärt mycket lägre med plank än vad den kan bli med staket eller räcke.
Om du vill bygga en inglasad altan eller en veranda med väggar och tak behöver du alltid ansöka om bygglov. Om du vill glasa in en befintlig altan med tak behöver du även ansöka om bygglov, då detta räknas som en tillbyggnad. Samma regler gäller om du vill glasa in en befintlig altan utan tak, då detta räknas som fasadändring.
Om grannarna inte godkänner ditt bygge kan du fortfarande ansöka om bygglov hos din kommun som kommer behandla ärendet. Anser kommunen att bygget uppfyller alla villkor och krav kan ditt bygge fortfarande godkännas utan ett grannmedgivande.
Du får bygga en altan utan bygglov om samtliga krav uppfylls:
*Har grannen godkänt bygglovet genom ett grannmedgivande så är det okej att placera altanen närmare än 4,5 meter.
Även om din granne har godkänt altanen så är det viktigt att du skissar upp placering och utseende på altanen och att du tillsammans med din granne signerar detta med ett skriftligt grannmedgivande. Genom åren har vi hjälpt många privatpersoner som missat detta och som behöver signera akut när huset ska säljas. Nöjd dig inte med ett muntligt medgivande. Risken är stor att en nyinflyttad granne inte tycker din altan är okej, och utan tidigare grannmedgivande är din enda möjlighet att söka bygglov i efterhand.
Om du vill bygga en altan närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan din grannes medgivande ska du ansöka om bygglov hos din kommun. Ditt projekt kommer att godkännas så länge som de uppfyller detaljplanebestämmelserna, samt Boverkets och Plan- och bygglagens regler.
Skriv in din e-post så skickar jag dig PDF-filen inom 2 minuter!
Du får snart din Guide på e-postadressen som du skrev in!
Om din byggnad eller området kring din byggnad anses vara särskilt värdefullt ur ett historisk eller arkitektonisk perspektiv gäller inte alltid undantagen som nämnts tidigare. Oftast står det i detaljplanen eller i områdesbestämmelserna om bostadsområdet eller en specifik byggnad är särskilt värdefullt. Ibland står det även i ett kulturmiljöprogram eller byggnadsinventering. Kontrollera med din kommun vad som gäller för din fastighet.
Du kan behöva ansöka om bygglov från din kommun om byggnaden är särskilt värdefullt ur något av följande perspektiv:
Om du önskar att bygga en altan som sträcker sig längre än 3,6 meter från bostadshuset krävs en helhetsbedömning av altanen för att veta om den kräver bygglov, anmälan eller om den är bygglovsbefriad. Beroende på höjden kan det krävas bygglov. LT Ingenjörsbyrå hjälper dig hela vägen med ditt bygglov oavsett vart i Sverige du bor. Behöver du assistans med ditt bygglov i Stockholm eller i Göteborg?
Om altanen är lov- eller anmälanspliktig måste den följa detaljplan eller områdesbestämmelser.
Om du ska bygga ett trädäck i marknivå krävs det inget bygglov. Om du däremot bygger en altan som upplevs som en nybyggnad krävs att du söker bygglov hos din kommun. Det finns idag inga specifika höjder att gå efter, men det finns det rättsfall som har visat att ca. 1,6–1,8 meter upplevs som en nybyggnad på altaner. Tänk på hur tomten är utformad. Om du har en sluttande tomt kan delar av altanen komma att överstiga 1,8 meter.
Innan de nya reglerna infördes år 2019 behövde du ansöka om bygglov för din altan om;
Om altanen inte ansågs vara en tillbyggnad av huset eller nybyggnad behövdes inget bygglov. Då kunde altanen byggas var som helst på tomten så länge den följde detaljplanen för området. En sådan altan kunde utan grannmedgivande byggas fram till tomtgräns. Om huset låg utanför detaljplanen krävdes oftast inget bygglov för små tillbyggnader.
Vi har tagit fram en enkel guide där vi går igenom steg för steg hur du ska bygga din altan, vilka verktyg du behöver och hur lång tid det tar.
Har du redan en altan och behöver tvätta den nu innan sommarens grillfester? Kika in de bästa Högtryckstvättarna. Eller varför inte kika på en ny grill till sommaren?
Skriv in din e-post så skickar jag dig PDF-filen inom 2 minuter!
Du får snart din Guide på e-postadressen som du skrev in!
Laszlo är grundare och VD för LT Ingenjörsbyrå. Han har arbetat på flertalet bostadsbolag där han ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Laszlo involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.
Läs fler artiklar om bygglov vi har skrivit på faktabanken
Fick hjälp med Fasad och Planritningar till huset. Laszlo och hans medarbetare är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc.
Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.
Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!
Tagenevägen 12
Box 16
422 59 Hisings Backa
Links contain affiliates. When you buy through one of our links we will receive a commission. This is at no cost to you.