fbpx

Bygglov Parhus om Vanliga frågor - Svar på dina frågor om parhus

SAMMANFATTNING

 • Vill du veta mer om parhus? Här får du svar på vanliga frågor om parhus.
 • Upptäck fördelarna med att bo i ett eget hus utan gemensamma väggar eller tak.
 • samt möjligheten att skapa din drömbostad genom inspirerande inredningsidéer för ditt nya hem.

Innehåll

  bygglov parhus

  Vad är ett parhus?

  Ett parhus är en typ av bostad som består av två separata huskroppar som delar en gemensam vägg. Varje husdel fungerar som en egen bostad med egna ingångar och trädgårdar.

  Parhus kan vara kopplade eller oberoende, vilket innebär att de antingen delar samma tak eller har separata tak för varje husdel.

  Kan man bygga ett parhus utan bygglov?

  Nej, det krävs alltid bygglov för att uppföra ett nytt parhus. Bygglovet behövs för att säkerställa att konstruktionen följer gällande regler och bestämmelser samt för att skydda grannarnas intressen.

  Läs mer om husbygge utan bygglov här

  Hur får man ritningar till ett parhus?

  För att få ritningar till ett parhus kan du anlita en arkitekt eller köpa färdiga ritningar från olika leverantörer. Det finns även möjlighet att använda sig av standardiserade ritningsförslag från kommunen.

  Läs mer om husritningar här

  Vad är skillnaden mellan ett parhus och ett radhus?

  En av de största skillnaderna mellan ett parhus och ett radhus är att parhuset består av två separata bostäder med en gemensam vägg, medan radhuset kan ha flera bostäder i rad utan någon direkt fysisk koppling.

  Kan man bygga ett parhus som en byggsats?

  Ja, det finns möjlighet att köpa färdiga byggsatser för att uppföra ett parhus. En byggsats innehåller oftast alla material som behövs för konstruktionen samt detaljerade instruktioner för montering.

  Läs mer om husbygge med byggsats här

  Hur fungerar det med parkering när man bor i ett parhus?

  Parkeringssituationen varierar beroende på var du bor och hur ditt specifika boendeområde ser ut. Vissa parhustomter har egna garage eller parkeringsplatser, medan andra kanske delar en gemensam parkering.

  Kan man bygga ett parhus på plintar?

  Ja, det är möjligt att bygga ett parhus på plintar. Plintar används för att skapa en stabil grund och kan vara fördelaktigt i områden med ojämn mark eller dålig dränering.

  Läs mer om husbygge på plintar här

  Vad är fördelen med ett parhus jämfört med en lägenhet?

  En av de stora fördelarna med ett parhus är den ökade integriteten och friheten som kommer med att ha sin egen bostad utan gemensamma väggar eller tak. Du har också möjlighet att ha en egen trädgård och mer utrymme än i en vanlig lägenhet.

  Kan man bygga ett parhus av containrar?

  Ja, det finns möjlighet att använda fraktcontainrar som grundmaterial för att bygga ett parhus. Detta ger dig flexibilitet när det gäller design och storlek samt kan vara kostnadseffektivt.

  Läs mer om husbygge med containrar här

  Går det att få inspiration till inredning av ett parhus?

  Absolut! Det finns många källor till inspiration för inredning av ett parhus. Du kan titta på inredningsmagasin, besöka möbelaffärer eller söka efter idéer online.

  Läs mer om inredningsinspiration för parhus här

  Vanliga frågor om Parhus – FAQ

  När du väljer ett parhus får du följande fördelar:

  • Närhet till familj eller vänner
  • Möjlighet till gemensamma utrymmen eller aktiviteter
  • Egen privatsfär samtidigt som man delar kostnader och underhåll
  • Möjlighet till anpassningar eller utbyggnader vid behov

  Nej, generellt sett krävs det bygglov för att uppföra ett parhus. Bygglovet säkerställer att ditt projekt uppfyller gällande lagar och regler samt eventuella krav från kommunen.

  När det kommer till inspiration för parhus finns det många olika källor att ta del av. Här är några exempel:

  • Tidningar och magasin om arkitektur och inredning
  • Besök i bostadsområden där parhus redan finns
  • Internet, där det finns mängder av bilder och artiklar om olika typer av parhus
  • Mässor och utställningar inom bygg- och boendebranschen

  För att göra en ritning för ett parhus kan det vara klokt att anlita en arkitekt eller annan professionell ritare. De har kunskapen som krävs för att ta fram en detaljerad ritning.

  Ja, det är möjligt att använda containrar för att bygga ett parhus. Containerhus har blivit allt mer populära de senaste åren på grund av deras flexibilitet och hållbarhet.

  Ja, det är möjligt att ha en källare i ett parhus. En källare kan ge extra utrymme för till exempel förråd, tvättstuga eller hobbyrum.

  Ett parhus är en typ av bostad som består av två separata huskroppar som delar en gemensam vägg.

  Sammanfattning:

  Ett parhus består av två separata husdelar som delar en gemensam vägg och varje husdel fungerar som en egen bostad. Bygglov krävs alltid vid uppförande av nytt parhus och ritningar kan antingen tas fram av arkitekt eller köpas färdiga. Parhuset skiljer sig från radhuset genom sin koppling och parkeringssituationen kan variera. Det går att bygga parhus med hjälp av en byggsats eller använda containrar som grundmaterial. Parhus ger ökad integritet jämfört med lägenhet och inspiration till inredning finns i olika källor.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer