fbpx

Bygglov för skärmtak 2023

Sammanfattning

 • Grundregeln är att det krävs ett bygglov vid byggnation av skärmtak
 • Det kan dock finns undantag från kravet om bygglov – Exempelvis om skärmtaket är max 15 kvm stort och ska täcka en altan tillhörande ett befintligt enbostadshus där placeringen är sådan att skärmtaket är beläget minst 4,5 meter från tomtgränsen

Välkommen till vår artikel om bygglov för skärmtak! Om du funderar på att bygga ett skärmtak till ditt hus eller altan, är det viktigt att känna till bygglovsreglerna. I denna guide kommer vi att gå igenom när och varför ett bygglov kan krävas, samt vilka undantag som finns för en- och tvåbostadshus.

Innehåll

  bygglov-skarmtak

  Skärmtak är ett brett begrepp som innefattar bland annat altantak och entrétak. Ett skärmtak kräver vanligtvis bygglov, då det anses vara en tillbyggnad. Detta är oavsett om det avser en nybyggnation eller täckning av ett befintligt bygge. För en- och tvåbostadshus finns det dock undantag när det gäller skärmtak. Om det byggs inom dessa undantag krävs det varken anmälan, bygglov eller start- och slutbesked.

  Vad är ett skärmtak?

  Mark- och miljödomstolen har i en dom definierat ett skärmtak som en struktur som kragar ut från en byggnad och som skyddar mot yttre klimat. Detta innebär helt enkelt att ett skärmtak inte kan vara en fristående konstruktion, utan måste alltid vara en del av en befintlig byggnad. Däremot kan ett skärmtak även ha bäring i exempelvis stolpar eller annan stödjande struktur, så länge det är förankrat i byggnaden taket kragar ut ifrån. 

  Ett skärmtak kan vara utformat på flera olika sätt och kan byggas på flera olika byggnader, till exempel altan, veranda, lekstugor eller uthus. Vilket material du väljer att använda är helt upp till dig. För altaner eller entrér är det ofta vanligt att bygga skärmtak av glas eller plåt, då dessa material håller taket stadigt och tätt. Det är viktigt att taket är helt tätt eftersom det ska klara av att skydda mot yttre klimat uppåt, exempelvis regn och snö. 

  Det finns dock ingen dom som avgjort exakt hur tätt taket måste vara.

  För att klassificeras som ett skärmtak skall byggnadsdelen uppfylla följande kriterier:

  Skärmtak klassifikation

  • Det ska skydda uppåt mot yttre klimat
  • Det ska kraga ut från en byggnad
  • Det ska vara en enkel konstruktion
  • Det ska ha sin bäring från den byggnad det kragar ut från
  • Det ska ha ett tydligt konstruktionsmässigt och funktionellt samband med den byggnad det är en del av

  Hur får jag bygga ett skärmtak?

  Du får bygga ett skärmtak utan bygglov på ett en- eller tvåbostadshus, fritidshus, attefallshus eller friggebod. Bland annat är det vanligt att bygga skärmtak över exempelvis garage, balkonger, uteplatser eller entrér. Du får dessutom bygga ett skärmtak utanför detaljplanerat område. 

  Du får bygga skärmtak på flera olika byggnader på samma tomt, så länge den sammanlagda ytan på skärmtaken inte överskrider 15 kvm. Skärmtaket får ej vara längre än 3,6 meter från byggnaden och får ej placeras närmare än 4,5 m från tomtgränsen. I dessa fall kan det krävas bygglov och skriftligt medgivande från grannar. 

  Det finns inga angivna höjder vad gäller ett skärmtak, dock måste det som tidigare nämnt sättas upp över en uteplats i form av exempelvis altan eller entré.

  Bygga skärmtak

  Planerar du att bygga skärmtak för altan eller entré? Att bygga skärmtak är oftast enklare än du tror och det finns flera bekväma och bekymmersfria alternativ att välja bland. 

  Idag är färdigmonterade skärmtak ett populärt alternativ för dig som gärna tar hjälp av proffsen – och oftast är de relativt enkla att sätta upp själv. Vill du hellre bygga ett skärmtak från lösvirke eller plåt finns det flera olika online bygghandelsvaruhus att välja bland.

   

  Färdiga skärmtak kan du hitta t.ex. Hos Skånska byggvaror av modellen

   

  Jabo Front för ca 2549 SEK inkl. Moms 

   

  Ta hjälp av dem som kan – beställ byggmaterial från Beijerbygg till ett fantastiskt pris.

   

  Beijer Byggmaterial AB är Sveriges största helägda bygghandelskedja med 110 byggvaruhus och kakelbutiker över hela Sverige. De förser både byggproffs och hemmaproffs med byggmaterial, verktyg och tjänster av hög kvalitet.

  Skärmtak i glas

  Skapa en inbjudande entré med ett skärmtak i glas. Ett skärmtak i glas ger ett säkert och hållbart tak som tål det svenska klimatet. Dessutom ger det ett enkelt och snyggt skydd mot både regn och snö. Hos Skånska byggvaror finns Skärmtak av glas med inbyggd LED.

  Skärmtak i plåt

  Finns det något härligare ljud än smattret av regn mot ett plåttak? Förläng utesäsongen och bygg ett skärmtak i plåt för din altan eller balkong. Ett plåttak skyddar mot både väder och vind så att du kan njuta av din uteplats året om.

  Bygg skärmtak från lösvirke

  Vill du själv bestämma material och utformning kan du välja att bygga ett skärmtak med hjälp av lösvirke. På så vis bestämmer du allt själv och kan minska kostnaderna genom dra nytta av byggvaruhusens eller sågverkens fantastiska priser.

  Bygglov för skärmtak

  För att ett skärmtak skall vara bygglovsbefriat måste följande kriterier uppfyllas:

  Du behöver varken bygglov eller anmälan för skärmtak om följande kriterier är uppfyllda:

  • Det skall finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
  • Skärmtaket får vara högst 15 kvadratmeter stort
  • Det ska anordnas över skyddad uteplats, altan, entré eller balkong
  • Det ska placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen
  • Det får inte omfattas av bygglovsplikt enligt detaljplanen eller områdesbestämmelserna

  Sammanfattningsvis måste skärmtaket byggas inom tomtgränserna för ett en- eller tvåbostadshus och kan även byggas på komplementbyggnader. Detta innebär att det kan vara möjligt att bygga ett skärmtak som kragar ut från exempelvis ett garage så länge det uppfyller övriga krav som nämns ovan, exempelvis att det ska anordnas över en altan eller veranda.

  Om kriterierna uppfylls finns det inga hinder för att bygga flera bygglovsbefriade skärmtak på tomten. Det som är viktigt att ha i åtanke är att den totala ytan på samtliga bygglovsbefriade skärmtak på tomten får vara maximalt 15 kvadratmeter, oavsett antalet skärmtak. Bygger man ett skärmtak som är över 15 kvadratmeter stort krävs ett bygglov på hela skärmtaket, inte endast på den överstigande delen. 

  Trots att det finns förutsättningar för att bygga ett bygglovsbefriat skärmtak kan det vara så att respektive kommun fattat beslut om att det i vissa detaljplaner eller områdesbestämmelser krävs bygglov för att bygga ett skärmtak. Därför är det alltid bäst att kontakta din kommun för att se vilka regler som gäller för skärmtak där du bor. 

  Vill du bygga ett skärmtak över 15 kvm och behöver du hjälp med bygglov? Kontakta oss för en kostnadsfri offert!

  Vanliga frågor

  Ja, det är möjligt att bygga ett skärmtak utan att ansöka om bygglov under vissa förutsättningar. Det gäller bland annat en- och tvåbostadshus samt mindre ytor.

  För en- och tvåbostadshus finns det undantag från kravet på bygglov om skärmtaket inte överstiger 15 kvadratmeter i storlek.

  Du kan välja mellan olika material såsom glas, plåt eller lösvirke när du ska konstruera ditt skärmtak. Det är viktigt att välja ett material som passar dina behov och som uppfyller kraven för skydd mot väder och vind.

  Sammanfattning:

  • Kravet på bygglov gäller vanligtvis vid konstruktion av skärmtak
  • Vissa undantag finns för en- och tvåbostadshus med mindre ytor
  • Du kan använda olika material som glas, plåt eller lösvirke

  Vill du läsa mer om andra relevanta ämnen inom byggnation? Kolla in våra andra artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår expert Laszlo.

  Hjälpte artikeln dig?
  9 av 10 tycker att artikeln är hjälpsam.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer