Skärmtak & Entretak Bygglov (Bygglovsbefriat?) Låt oss förklara!

bygglov-skarmtak

Skärmtak är ett brett begrepp som innefattar bland annat altantak och entrétak. Ett skärmtak kräver vanligtvis bygglov, då det anses vara en tillbyggnad. Detta är oavsett om det avser en nybyggnation eller täckning av ett befintligt bygge. För en- och tvåbostadshus finns det dock undantag när det gäller skärmtak. Om det byggs inom dessa undantag krävs det varken anmälan, bygglov eller start- och slutbesked.

Vad är ett skärmtak?

Mark- och miljödomstolen har i en dom definierat ett skärmtak som en struktur som kragar ut från en byggnad och som skyddar mot yttre klimat. Detta innebär helt enkelt att ett skärmtak inte kan vara en fristående konstruktion, utan måste alltid vara en del av en befintlig byggnad. Däremot kan ett skärmtak även ha bäring i exempelvis stolpar eller annan stödjande struktur, så länge det är förankrat i byggnaden taket kragar ut ifrån. 

Ett skärmtak kan vara utformat på flera olika sätt och kan byggas på flera olika byggnader, till exempel altan, balkong, lekstugor eller uthus. Vilket material du väljer att använda är helt upp till dig. För altaner eller entrér är det ofta vanligt att bygga skärmtak av glas eller plåt, då dessa material håller taket stadigt och tätt. Det är viktigt att taket är helt tätt eftersom det ska klara av att skydda mot yttre klimat uppåt, exempelvis regn och snö. 

Det finns dock ingen dom som avgjort exakt hur tätt taket måste vara.

För att klassificeras som ett skärmtak skall byggnadsdelen uppfylla följande kriterier:

Skärmtak klassifikation

  • Det ska skydda uppåt mot yttre klimat
  • Det ska kraga ut från en byggnad
  • Det ska vara en enkel konstruktion
  • Det ska ha sin bäring från den byggnad det kragar ut från
  • Det ska ha ett tydligt konstruktionsmässigt och funktionellt samband med den byggnad det är en del av

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Hur får jag bygga ett skärmtak?

Du får bygga ett skärmtak utan bygglov på ett en- eller tvåbostadshus, fritidshus, attefallshus eller friggebod. Bland annat är det vanligt att bygga skärmtak över exempelvis garage, balkonger, uteplatser eller entrér. Du får dessutom bygga ett skärmtak utanför detaljplanerat område. 

Du får bygga skärmtak på flera olika byggnader på samma tomt, så länge den sammanlagda ytan på skärmtaken inte överskrider 15 kvm. Skärmtaket får ej vara längre än 3,6 meter från byggnaden och får ej placeras närmare än 4,5 m från tomtgränsen. I dessa fall kan det krävas bygglov och skriftligt medgivande från grannar. 

Det finns inga angivna höjder vad gäller ett skärmtak, dock måste det som tidigare nämnt sättas upp över en uteplats i form av exempelvis altan eller entré.

Bygga skärmtak

Planerar du att bygga skärmtak för altan eller entré? Att bygga skärmtak är oftast enklare än du tror och det finns flera bekväma och bekymmersfria alternativ att välja bland. 

Idag är färdigmonterade skärmtak ett populärt alternativ för dig som gärna tar hjälp av proffsen – och oftast är de relativt enkla att sätta upp själv. Vill du hellre bygga ett skärmtak från lösvirke eller plåt finns det flera olika online bygghandelsvaruhus att välja bland. 

Färdiga skärmtak kan du hitta t.ex. Hos Skånska byggvaror av modellen

Jabo Front för ca. 2 200 kr inkl. Moms 

Ta hjälp av dem som kan – beställ byggmaterial från Beijerbygg till ett fantastiskt pris.

Beijer Byggmaterial AB är Sveriges största helägda bygghandelskedja med 110 byggvaruhus och kakelbutiker över hela Sverige. De förser både byggproffs och hemmaproffs med byggmaterial, verktyg och tjänster av hög kvalitet.

Skärmtak i glas

Skapa en inbjudande entré med ett skärmtak i glas. Ett skärmtak i glas ger ett säkert och hållbart tak som tål det svenska klimatet. Dessutom ger det ett enkelt och snyggt skydd mot både regn och snö. Hos Skånska byggvaror finns Skärmtak av glas med inbyggd LED.

Skärmtak i plåt

Finns det något härligare ljud än smattret av regn mot ett plåttak? Förläng utesäsongen och bygg ett skärmtak i plåt för din altan eller balkong. Ett plåttak skyddar mot både väder och vind så att du kan njuta av din uteplats året om. Entrétak kan vara väldigt snygga med mansard tak.

Bygg skärmtak från lösvirke

Vill du själv bestämma material och utformning kan du välja att bygga ett skärmtak med hjälp av lösvirke. På så vis bestämmer du allt själv och kan minska kostnaderna genom dra nytta av byggvaruhusens eller sågverkens fantastiska priser.

Bygglov för skärmtak

För att ett skärmtak skall vara bygglovsbefriat måste följande kriterier uppfyllas:

Du behöver varken bygglov eller anmälan för skärmtak om följande kriterier är uppfyllda

  • Det skall finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
  • Skärmtaket får vara högst 15 kvadratmeter stort
  • Det ska anordnas över skyddad uteplats, altan, entré eller balkong
  • Det ska placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen
  • Det får inte omfattas av bygglovsplikt enligt detaljplanen eller områdesbestämmelserna

Sammanfattningsvis måste skärmtaket byggas inom tomtgränserna för ett en- eller tvåbostadshus och kan även byggas på komplementbyggnader. Detta innebär att det kan vara möjligt att bygga ett skärmtak som kragar ut från exempelvis ett garage så länge det uppfyller övriga krav som nämns ovan, exempelvis att det ska anordnas över en altan.

Om kriterierna uppfylls finns det inga hinder för att bygga flera bygglovsbefriade skärmtak på tomten. Det som är viktigt att ha i åtanke är att den totala ytan på samtliga bygglovsbefriade skärmtak på tomten får vara maximalt 15 kvadratmeter, oavsett antalet skärmtak. Bygger man ett skärmtak som är över 15 kvadratmeter stort krävs ett bygglov på hela skärmtaket, inte endast på den överstigande delen. 

Trots att det finns förutsättningar för att bygga ett bygglovsbefriat skärmtak kan det vara så att respektive kommun fattat beslut om att det i vissa detaljplaner eller områdesbestämmelser krävs bygglov för att bygga ett skärmtak. Därför är det alltid bäst att kontakta din kommun för att se vilka regler som gäller för skärmtak där du bor. 

Vill du bygga ett skärmtak över 15 kvm och behöver du hjälp med bygglov? Kontakta oss idag för en kostnadsfri och bindningsfri offert.

Hjälpte denna artikeln dig?
5 av 6 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer