Byggnadsintegrerade solceller sitter direkt ovanför takpapp och takläkt.
Solceller på marken – Vanligtvis utan bygglov
Markmonterade solceller kräver inget bygglov så länge de installeras utanför ett område med detaljplan. Det krävs dock bygglov för transformatorstationer och förråd för installationer i anslutning till markmonterade solcellsanläggningar.
Solcellsanläggningar på ställningar som är högre än 3 meter kan dock kräva bygglov. I ett fall från 2021 beslutade mark- och miljödomstolen att solpaneler installerade på en hög markställning kräver bygglov. Ställningen i målet hade en minimihöjd på 3 meter och ansågs därför vara ett utrymme där människor kunde vistas. Av denna anledning betraktades ställningen som en byggnad och det krävdes bygglov. Om du ska installera solpaneler på mark i ett detaljplanerat område rekommenderar vi att du kontaktar din kommun för vägledning.
Solcellsparker kräver inte bygglov men anmälan till Länsstyrelsen
När du installerar solceller utanför detaljplanerat område behöver du kontakta Länssytrelsen för att kontrollera följande punkter:
Ett samråd, så kallat 12:6 samråd, ska hållas för berörda parter.
När krävs anmälan för att installera solceller?
En anmälan ska skickas in till din kommun om någon av nedanstående punkter berörs:
Ändring i byggnadens konstruktion
Ändring i byggnadens installationer
Ändring i byggnadens brandskydd
En anmälan är i praktiken likadant som ett bygglov. Det är samma ritningar och handlingar som ska tas fram och skickas till din kommun. Vi börjar alltid med att leta upp dina inskannade ritningar från kommunens arkiv för att se hur huset byggdes.
Följande ritningar och handlingar krävs för bygglov och bygganmälan för solceller
Kravet på ritningar och handlingar skiljer sig från kommun till kommun, men vi har arbetet med ca 100 anläggningar som krävt bygglov eller anmälan med bygglovsritningar och vi har följande sammanfattning:
Bygglovsritningar krävs alltid
Takplan
Fasadritningar
Sektioner
Detaljer
Situationsplan
Konstruktionsintyg/Konstruktionsritningar krävs alltid
Konstruktionsintyg, krävs alltid från sakkunnig konstruktör
Konstruktionsritningar, vid behov av förstärkningar.
Vind- och lastberäkningar, krävs alltid.
Kontrollplan, krävs alltid.
Brandskyddsbeskrivning, krävs alltid på flerbostadshus, köpcentrum, kontor osv.
Antikvaristk utlåtande, krävs när byggnaden eller fastigheten är utmärkt som bevarandevärt eller kulturhistoriskt värdefullt.
Kontrollansvarig, krävs alltid om det handlar om andra byggnader än enbostadshus.
Energiberäkning kan krävas ibland av kommunen men oftast behöver du som beställare detta för att kunna besluta om solcellerna är lönsamma eller inte.
Vad kostar bygglov för solceller?
Om du vill installera solceller på ditt hus måste du kontrollera med din kommun om du behöver bygglov och vad kostnaderna för detta är, precis som för spiketält och balkong finns det fall som är mer komplicerade att tolka. I de flesta fall ligger bygglovets handläggningskostnad på mellan 1 600 och 10 000 kronor, men detta kan variera beroende på din kommun. Större kommuner som Stockholm och Göteborg har dyrare priser på 5 000 – 9 000 kronor, medan mindre kommuner ligger runt 1 600 kronor. Vissa kommuner, till exempel Linköping, behandlar bygglov för solpaneler gratis.
Det krävs även enkel nybyggnadskarta eller baskarta som du använder för att upprätta situationsplan. Detta kostar mellan 500 kr till 3 000 kr.
Utöver avgiften till din kommun krävs att du anlitar en bygglovsbyrå, om du inte kan göra ritningar själv, för att ta fram ritningar och tekniska handlingar till din ansökan.
Detta kostar mellan 5 000 kr till 20 000 kr beroende på hur många av delarna ovanför du behöver och hur stort ditt projekt är.
Hur stor solcellsanläggning får jag bygga?
Det finns inga regler som styr hur stor anläggning du får bygga. Det som avgör är hur stort ditt tak är eller hur mycket plats du har på din tomt.
Det är andra typer av skatteregler om din anläggning är större än 500 kW.