När krävs det bygglov för staket och plank?

bygglov-staket

Ett uppförande, en väsentlig ändring eller förflyttning av ett plank kräver vanligtvis bygglov. Detta innebär att du behöver ansöka om ett bygglov och få ett startbesked innan du får påbörja ditt bygge. Ett plank benämns den avgränsning som är högre och tätare än ett vanligt staket. Plankets material är ej av betydelse då det är utformningen och konstruktionen som avgör om avgränsningen är att anse som plank eller staket.

Det finns undantag från bygglovsplikten när det gäller plank. Om planket är avsett för att skydda en uteplats och är byggt inom 3,6 meter från bostadshuset med en höjd om maximalt 1,8 meter så krävs vanligtvis inte bygglov. Planket får ej heller placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Om detta görs krävs ett medgivande från de grannar som berörs. Detta gäller dock inte om kommunen i områdesbestämmelserna eller detaljplanen bestämt att en åtgärd likt bygge av plank kräver bygglov.

Hur högt staket får jag bygga utan bygglov?

Det är många privatpersoner som undrar ”Hur högt får jag egentligen bygga mitt staket?”. Svaret på frågan är inte helt självklar!

Inledningsvis på sidan så diskuterade vi skillnaden mellan plank och staket. Där behöver man först och främst börja. Eftersom staket inte förekommer i Plan- och bygglagen så är reglerna inte skriftliga. De flesta kommuner har tagit fram egna riktlinjer och bedömningsunderlag. Känner du dig osäker rekommenderar vi att du alltid tar kontakt med din kommun. Du kan också boka ett kostnadsfritt samtal med oss för att diskutera ditt ärende!

Följande villkor ska vara uppfyllda för att du ska kunna uppföra ett staket utan bygglov:

 • Högst 110 cm från marknivån.
  • Vid infart eller korsning högst 80 cm. Sikttriangel kan vara aktuellt.
 • Minst 4.5 meter från tomtgräns.
  • Om du bygger närmare behöver du ha grannens medgivande, helst skriftligen.
  • Lämna tillräckligt avstånd för att du ska kunna underhålla ditt staket från din egna fastighet. Rekommenderat minst 50 cm från fastighetsgräns.
 • Minst 50% genomsiktlighet.

Följande villkor om du vill bygga ett plank utan bygglov:

 • Skyddar en uteplats vid en- och tvåbostadshus.
 • Högst 180 cm högt.
 • Minst 4,5 meter från fastighetsgräns.
  • Om du bygger närmare behöver du ha grannens medgivande, helst skriftligen.
  • Lämna tillräckligt avstånd för att du ska kunna underhålla ditt staket från din egna fastighet. Rekommenderat minst 50 cm från fastighetsgräns.

Varje projekt är unikt och det kan uppstå bygglovsplikt även om åtgärderna för sig inte hade krävt bygglov. Exempelvis om ett plank byggs ihop med ett staket, en mur eller en altan.

 Bygglovsplikten avgörs i en helhetsbedömning av höjd, längd, genomsiktlighet, utformning i övrigt, omgivningspåverkan, läge och syfte/användning.

Ska du bygga altan och undrar om du kan bygga ett staket eller plank i samband med detta? Läs mer i vår artikel om Bygglov för Altaner.

 

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Hjälpte denna artikeln dig?
4 av 4 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer