fbpx

Hur nära tomtgräns får man bygga altan? - Vanliga frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Vill du bygga en altan men undrar hur nära tomtgränsen du får placera den?
 • Läs vidare för att få reda på reglerna kring avståndet till grannens tomt, när räcke behövs och om du kan lägga tak över din befintliga altan.
 • Vi ger dig också tips om materialval och informerar om eventuellt krav på bygglov. Ta steget mot drömaltanen idag!

Innehåll

  , Hur nära tomtgräns får man bygga altan? – Vanliga frågor och svar

  Hur nära tomtgräns får man bygga altan?

  När det gäller att bygga en altan i närheten av tomtgränsen finns det vissa regler som måste följas. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kan du normalt sett få bygglov för att uppföra en altan upp till 4 meter från din tomtgräns, utan att behöva samråda med grannarna.

  Om du vill placera altanen ännu närmare gränsen än så kan du behöva samråda med dina grannar eller ansöka om dispens hos kommunen. Det är viktigt att komma ihåg att reglerna kan variera beroende på vilken kommun du bor i, så det bästa är alltid att kontakta din lokala bygglovsavdelning för exakt information.

  Läs mer: Hur nära tomtgräns får man bygga?

  Kan jag använda stenmur som avskiljare på min altan?

  Absolut! Att använda en stenmur som avskiljare på din altan kan vara både funktionellt och estetiskt tilltalande. Stenmuren ger inte bara en tydlig gräns för din altan, utan kan också fungera som ett skydd mot vind och insyn.

  För att bygga en stenmur behöver du vanligtvis inte ansöka om bygglov, men det är alltid bäst att kontrollera med din kommun för att vara säker. Det kan finnas vissa regler och begränsningar när det gäller höjden på muren eller användningen av specifika material.

  Läs mer: Bygga stenmur till trädgården

  När behövs räcke på altan?

  I Sverige finns det vissa regler som kräver att du har ett räcke på din altan för att garantera säkerheten. Enligt Boverkets Byggregler (BBR) måste en altan ha ett räcke om den är högre än 0,5 meter över marknivån.

  Räckets höjd ska vara minst 90 centimeter och spjälorna eller fyllningarna i räcket får inte ha mellanrum som är större än 12 centimeter. Detta förhindrar olyckor genom fall från altanen.

  Läs mer: När behövs räcke på altan?

  Hur nära tomtgräns får man bygga altan med tak?

  Om du planerar att bygga en altan med tak och placera den nära tomtgränsen finns det specifika regler som måste följas. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kan du normalt sett få bygglov för att uppföra en altan med tak upp till 4 meter från din tomtgräns, utan att behöva samråda med grannarna.

  Precis som vid vanliga altaner gäller dock att reglerna kan variera beroende på vilken kommun du bor i. Det är alltid bäst att kontakta din lokala bygglovsavdelning för exakt information om hur nära tomtgränsen du får placera en altan med tak.

  Kan jag bygga ett tak över min befintliga altan?

  Absolut! Att lägga till ett tak över din befintliga altan kan vara ett utmärkt sätt att skydda dig mot väder och vind, samt skapa en mysigare atmosfär. För detta krävs oftast inte något separat bygglov, men det är alltid bäst att dubbelkolla med din kommun för säkerhetsskull.

  När du väljer material till ditt taktillbygge bör du överväga både estetik och hållbarhet. Det finns olika alternativ att välja mellan, såsom trä, glas eller plasttak.

  Läs mer: Bygga tak över altan

  Vad händer om jag bygger för nära tomtgränsen utan tillstånd?

  Om du bygger en altan för nära tomtgränsen utan att ha rätt tillstånd kan det leda till problem i framtiden. Din granne har rätt att klaga på olägenheten och begära att du flyttar altanen.

  I värsta fall kan kommunen kräva att du river din altan om den inte uppfyller de gällande reglerna. Det är alltid bäst att vara försiktig och kontrollera vad som krävs innan du börjar bygga.

  Kan jag använda min altan som grund för ett uterum?

  Absolut! Att använda din befintliga altan som grund för ett uterum är en populär lösning för många husägare. Genom att göra detta kan du skapa extra utrymme och njuta av trädgården året runt.

  Du behöver vanligtvis inte ansöka om separat bygglov för ett uterum på en befintlig altangrund, men det är alltid bäst att dubbelkolla med din kommun eftersom reglerna kan variera.

  Kan jag bygga en altan på min balkong?

  Ja, det är möjligt att bygga en altan på din balkong. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förvandla din balkong till ett mer användbart och trivsamt utrymme.

  Du behöver vanligtvis inte ansöka om separat bygglov för att bygga en altan på din befintliga balkong, men det är alltid bäst att kontrollera med din kommun för exakt information och eventuella begränsningar som kan gälla.

  Vilket material är bäst för en altan?

  När du väljer material till din altan finns det flera faktorer att överväga, inklusive estetik, underhåll och hållbarhet. Trä är ett populärt val eftersom det ger en naturlig och varm känsla. Komposittrall är också ett alternativ som kräver mindre underhåll än trä.

  Beroende på dina preferenser och budget kan du också överväga andra material såsom sten eller betongplattor. Dessa material ger stabilitet och lång livslängd, men kanske inte har samma charm som trä eller komposittrall.

  Behöver jag ansöka om bygglov för min altan?

  I de flesta fall behöver du inte ansöka om bygglov för att uppföra en altan på din tomt. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kan du normalt sett bygga en altan utan att behöva samråda med grannarna eller ansöka om bygglov, förutsatt att den inte är högre än 1,8 meter över marknivån.

  Det är dock alltid bäst att kontrollera med din kommun eftersom reglerna kan variera beroende på platsen och andra faktorer som storlek och placering av altanen.

  Vanliga frågor (FAQ)

  Du kan normalt sett få bygglov för att uppföra en altan upp till 4 meter från din tomtgräns.

  Absolut! Att använda en stenmur som avskiljare på din altan kan vara både funktionellt och estetiskt tilltalande.

  En altan måste ha ett räcke om den är högre än 0,5 meter över marknivån.

  Du kan normalt sett få bygglov för att uppföra en altan med tak upp till 4 meter från din tomtgräns.

  Absolut! Att lägga till ett tak över din befintliga altan kan vara ett utmärkt sätt att skydda dig mot väder och vind.

  Om du bygger en altan för nära tomtgränsen utan att ha rätt tillstånd kan det leda till problem i framtiden. Din granne har rätt att klaga på olägenheten och begära att du flyttar altanen.

  Absolut! Att använda din befintliga altan som grund för ett uterum är en populär lösning för många husägare.

  Ja, det är möjligt att bygga en altan på din balkong. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förvandla din balkong till ett mer användbart och trivsamt utrymme.

  Sammanfattning

  I denna artikel har vi besvarat några vanliga frågor om hur nära tomtgräns man får bygga en altan. Vi har diskuterat regler kring avståndet till tomtgränsen, användningen av stenmurar som avskiljare, krav på räcken samt möjligheten att bygga tak över befintliga altaner. Vi har också gett tips om materialval och informerat om när det kan vara nödvändigt att ansöka om bygglov.

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer