fbpx

Hur nära tomtgräns får man bygga? - Vanliga frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Har du funderingar kring hur nära tomtgränsen man får bygga?
 • Här hittar du svar på vanliga frågor om detta ämne.
 • Läs vidare för att få reda på reglerna kring altaner, stenmurar, tak och mycket mer!

Innehåll

  , Hur nära tomtgräns får man bygga? – Vanliga frågor och svar

  Hur nära tomtgräns får man bygga?

  Det är vanligt att människor har frågor om hur nära man får bygga vid tomtgränsen. Här kommer några av de mest ställda frågorna och svaren på dem.

  Kan jag bygga en stenmur vid min trädgårdstomt?

  Ja, du kan bygga en stenmur vid din trädgårdstomt. En stenmur kan vara ett vackert och funktionellt tillskott till din trädgård. Se till att kontrollera eventuella regler eller restriktioner som kan gälla för just ditt område innan du påbörjar arbetet.

  För mer information om detta ämne kan du läsa vår artikel Bygga stenmur trädgård

  När behövs räcke på altan?

  Ett räcke behövs på altaner som är högre än 0,5 meter över marknivån. Detta krav finns för att säkerställa att det inte finns någon risk för fallolyckor från altanen. Räcket bör vara stabilt och ha en höjd på minst 90 centimeter.

  För mer information om detta ämne kan du läsa vår artikel När behövs räcke på altan?

  Hur nära tomtgräns får man bygga altan?

  Reglerna för hur nära tomtgräns man får bygga en altan varierar beroende på vilken typ av bebyggelseplanering som gäller i ditt område. Generellt sett får man bygga en altan upp till 4 meter från tomtgränsen, men det kan finnas undantag och specifika regler som du bör kontrollera innan du påbörjar byggprojektet.

  För mer information om detta ämne kan du läsa vår artikel Hur nära tomtgräns får man bygga altan?

  Kan jag bygga tak över min altan?

  Ja, du kan bygga ett tak över din altan för att skydda mot väder och vind. Det är viktigt att kontrollera eventuella regler eller restriktioner som kan gälla för just ditt område innan du påbörjar arbetet. Tänk också på att ett tak över en altan kan kräva bygglov beroende på storlek och utformning.

  För mer information om detta ämne kan du läsa vår artikel Bygga tak över altan

  Hur nära tomtgräns får man placera en friggebod?

  En friggebod får normalt sett placeras upp till 4,5 meter från tomtgränsen utan lov. Detta gäller om bodens totala yta inte överskrider 15 kvadratmeter. Om bodens yta är större än så krävs oftast bygglov och då kan det finnas andra regler för hur nära grannens tomtgräns den får placeras.

  Vilka åtgärder behöver jag vidta vid markarbeten nära tomtgräns?

  Vid markarbeten nära tomtgränsen är det viktigt att vara försiktig och ta hänsyn till grannarna. Se till att informera dem i förväg om vad du planerar att göra och var tydlig med vilka åtgärder du kommer vidta för att minimera eventuella störningar eller skador. Det kan också vara bra att konsultera en expert inom området för att säkerställa korrekt hantering av markarbetena.

  Vad är reglerna för bygglov vid nybyggnation nära tomtgräns?

  Reglerna för bygglov vid nybyggnation nära tomtgränsen kan variera beroende på kommunens bestämmelser och den specifika bebyggelseplaneringen i ditt område. Generellt sett krävs det oftast bygglov om du planerar att uppföra en permanent byggnad, som till exempel ett hus eller en garage, närmare än 4 meter från grannens tomtgräns. Kontakta din lokala byggnadsnämnd för mer information.

  Kan jag odla träd eller buskar nära tomtgränsen?

  Ja, du kan odla träd och buskar nära tomtgränsen. Det finns dock vissa saker du bör tänka på när det gäller placering och val av växter. Se till att välja växter som inte blir alltför höga eller breda så att de inte orsakar problem för grannarna. Var också noga med att kontrollera eventuella restriktioner som kan finnas i din kommun angående placering av träd och buskar.

  Hur gör jag om min granne bygger för nära min tomtgräns?

  Om du upplever att din granne bygger för nära din tomtgräns och bryter mot gällande regler eller bestämmelser, är det bäst att i första hand ta kontakt med grannen och försöka lösa situationen genom dialog. Om ni inte kan komma överens kan du kontakta din kommun eller eventuellt en juridisk expert för råd och hjälp.

  Kan jag sätta upp staket vid min tomtgräns utan lov?

  I vissa fall kan du sätta upp ett staket vid din tomtgräns utan att behöva söka tillstånd. Det beror på vilken typ av bebyggelseplanering som gäller i ditt område. Generellt sett får man sätta upp ett staket som är max 1,8 meter högt utan lov. Kontrollera dock alltid med din kommun innan du påbörjar arbetet för att vara säker på vad som gäller i ditt specifika fall.

  Vanliga frågor och svar (FAQ)

  Reglerna varierar beroende på typ av bebyggelseplanering, men generellt sett får man bygga upp till 4 meter från grannens tomtgräns.

  Ja, du kan bygga en stenmur vid din trädgårdstomt. Kontrollera eventuella regler eller restriktioner som gäller för ditt område.

  Ett räcke behövs på altaner högre än 0,5 meter över marknivån för att säkerställa att det inte finns någon risk för fallolyckor.

  Reglerna varierar beroende på bebyggelseplaneringen i ditt område, men generellt sett får man bygga upp till 4 meter från grannens tomtgräns.

  Ja, du kan bygga ett tak över din altan. Kontrollera eventuella regler eller restriktioner som gäller för ditt område och tänk på att ett tak kan kräva bygglov beroende på storlek och utformning.

  En friggebod får normalt sett placeras upp till 4,5 meter från tomtgränsen utan lov. Om bodens yta är större krävs oftast bygglov och då kan det finnas andra regler för placeringen.

  Vid markarbeten nära tomtgränsen är det viktigt att vara försiktig och ta hänsyn till grannarna. Informera dem i förväg och var tydlig med åtgärder för att minimera störningar eller skador.

  Reglerna kan variera beroende på kommunens bestämmelser och bebyggelseplaneringen. Generellt sett krävs oftast bygglov om man planerar att uppföra en permanent byggnad närmare än 4 meter från grannens tomtgräns.

  Ja, du kan odla träd och buskar nära tomtgränsen. Välj växter som inte blir alltför höga eller breda och kontrollera eventuella restriktioner i din kommun.

  Ta kontakt med grannen i första hand och försök lösa situationen genom dialog. Om ni inte kommer överens kan du kontakta din kommun eller en juridisk expert för råd och hjälp.

  I vissa fall kan du sätta upp ett staket utan lov, men det beror på bebyggelseplaneringen i ditt område. Kontrollera alltid med din kommun innan du påbörjar arbetet.

  Sammanfattning

  får man generellt sett bygga upp till 4 meter från grannens tomtgräns. Det är viktigt att kontrollera eventuella regler och restriktioner som kan gälla för ditt område innan du påbörjar något byggprojekt. Om du har frågor eller osäkerheter, ta kontakt med din kommun eller en expert inom området för råd och vägledning.

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer