fbpx

Hus på plintar - Vanliga frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Vill du bygga ett unikt hem som står ut från mängden? Ett hus på plintar kan vara svaret!
 • Med sin upphöjda konstruktion ger det inte bara skydd mot fukt och mögel utan också möjligheten att anpassa höjden efter terrängen.
 • Läs vidare för att lära dig mer om hur du får ritningar, var du hittar inspiration och vilka regler som gäller för detta spännande sätt att bygga ditt drömhus!

Innehåll

  hus plintar

  Vad är ett hus på plintar?

  Ett hus på plintar är en typ av byggnad som står upphöjd ovan marken med hjälp av betongplattor eller pelare, kallade plintar. Detta gör att huset får en stabil grund samtidigt som det kan anpassas till terrängens lutning.

  Genom att använda sig av plintar kan man undvika traditionell gjutning av en betongplatta i marken och istället skapa ett mer flexibelt och höj-och-sänkbart fundament för huset.

  Vilka fördelar finns det med att bygga ett hus på plintar?

  Att bygga ett hus på plintar har flera fördelaktiga egenskaper:

  • Möjlighet att anpassa sig till terrängens lutning utan kostsamma jordarbete eller schaktning.
  • Bättre ventilation under själva bostaden då luften cirkuleras fritt under golvet.
  • Mindre risk för fuktproblem eftersom markfukt inte når upp till husets konstruktion.
  • Flexibilitet att flytta eller ändra höjden på huset om så önskas i framtiden.

  Behöver man bygglov för ett hus på plintar?

  Ja, generellt sett krävs det bygglov för att uppföra ett hus på plintar. Det är viktigt att kontrollera med din kommun vilka regler och bestämmelser som gäller för just ditt område innan du börjar bygga.

  Vissa mindre byggnader kan vara undantagna från kravet på bygglov, men det är bäst att rådfråga experter inom området för att vara säker. Att ansöka om bygglov kan vara en tidskrävande process, men det är nödvändigt för att följa lagstiftningen och säkerställa kvaliteten och säkerheten i ditt nya hem.

  Läs mer: Bygglov för hus på hjul – vad gäller?

  Kan man använda ritningar när man ska bygga ett hus på plintar?

  Absolut! Ritningar är en viktig del av byggprocessen och kan hjälpa dig att visualisera och planera ditt hus på plintar. Genom att använda ritningar kan du kommunicera dina idéer till arkitekter, entreprenörer eller andra involverade parter.

  Ritningar innehåller detaljerad information om husets utseende, dimensioner, materialval och placering av olika element. Det är viktigt att anlita en professionell arkitekt eller konstruktör för att skapa korrekta ritningar som uppfyller alla krav och regler.

  Läs mer: Ritningar för hus – allt du behöver veta

  Finns det färdiga byggsatser för hus på plintar?

  Ja, det finns färdiga byggsatser som är speciellt utformade för att passa ett hus på plintar. Dessa byggsatser inkluderar vanligtvis alla nödvändiga material och instruktioner för att kunna montera ihop huset själv.

  Fördelarna med en färdig byggsats är bland annat tidsbesparing då man slipper leta efter rätt material samt möjligheten att få stöd från experter under hela processen. Det är dock viktigt att noggrant följa instruktionerna i byggsatsen för bästa resultat.

  Läs mer: Byggsatser för hus – allt du behöver veta

  Kan man inspireras av andra hus på plintar?

  Absolut! Att titta på bilder och besöka befintliga hus på plintar kan vara en utmärkt källa till inspiration när du planerar ditt eget byggprojekt. Genom att studera olika stilar, materialval och layouter kan du få idéer om vad som passar just dig och din familj.

  Du kan också söka efter arkitekter eller designers som specialiserat sig på hus på plintar för att få professionell hjälp och rådgivning. Det är viktigt att skapa ett hem som passar din personliga smak samtidigt som det uppfyller dina praktiska behov.

  Läs mer: Inspireras av olika typer av hus

  Vad är skillnaden mellan ett hus med källare och ett hus på plintar?

  En stor skillnad mellan ett traditionellt hus med källare och ett hus på plintar är placeringen i förhållande till marken. Ett traditionellt hus med källare grävs ner i marken, medan ett hus på plintar står upphöjt ovan marken.

  Ett annat väsentligt skiljeämne är kostnaden. Att bygga en källare kan vara betydligt dyrare än att bygga ett hus på plintar, då det kräver mer omfattande jordarbete och konstruktion.

  Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att överväga dina egna behov och budget innan du bestämmer dig för vilken typ av hus som passar bäst för dig.

  Läs mer: Hus med källare – allt du behöver veta

  Kan man bygga ett hus på plintar utan bygglov?

  I de flesta fall krävs det bygglov för att uppföra ett hus på plintar. Det är viktigt att kontrollera med din kommun eller ansvarig myndighet vad som gäller i ditt specifika fall.

  Vissa mindre tillfälliga strukturer kan vara undantagna från kravet på bygglov, men det är bäst att rådfråga experter inom området för att få korrekt information. Att ignorera reglerna kan leda till böter eller tvingas riva ner den olagliga konstruktionen.

  Läs mer: Byggnader utan bygglov – vad gäller?

  Finns det några begränsningar när man ska välja takutsprång för ett hus på plintar?

  Ja, det finns vissa begränsningar när det gäller takutsprång för ett hus på plintar. Takutsprång är den del av taket som sticker ut över väggarna.

  Beroende på byggreglerna och bestämmelserna i din kommun kan det finnas specifika krav på hur stort takutsprånget får vara. Detta görs för att säkerställa att huset inte skuggar grannfastigheter eller orsakar andra problem.

  Innan du väljer takutsprång bör du kontrollera med din kommun eller ansvarig myndighet vilka regler som gäller i ditt område.

  Läs mer: Hus utan takutsprång – vad behöver jag tänka på?

  Kan man använda en container som grund till ett hus på plintar?

  Ja, det är möjligt att använda en container som grund till ett hus på plintar. En container kan fungera som en stabil bas och ge extra utrymme under själva bostaden.

  Du kan anpassa containern genom att öppna upp sidor eller lägga till fönster och dörrar för att skapa de rumsliga lösningar du önskar. Containerhus har blivit alltmer populära tack vare sin flexibilitet och hållbarhet.

  Läs mer: Containerhus – allt du behöver veta

  Vanliga frågor (FAQ

   

  Ett hus på plintar kan variera i höjd beroende på terrängens lutning och individuella preferenser. Generellt sett brukar de flesta platserna ha en höjd mellan 0,5-1 meter över marken.

  Absolut! Ett hus som står på plintar kan isoleras lika effektivt som ett traditionellt hus. Genom att använda isoleringsmaterial i väggar, tak och golv kan du skapa en energieffektiv och bekväm bostad.

  Vanliga materialval för plintar inkluderar betong, trä eller stål. Valet av material beror på flera faktorer som budget, designpreferenser och markförhållanden.

  Ja, det är möjligt att bygga flera våningar på ett hus på plintar. Med rätt konstruktion och planering kan du skapa en stabil struktur som klarar av belastningen från extra våningar.

  Hållbarheten hos ett hus på plintar beror främst på kvaliteten hos de använda materialen samt den regelbundna underhållet. Ett välbyggt hus med korrekt grundläggning kan hålla i många decennier eller till och med längre.

  Ja, fördelen med ett hus på plintar är dess flexibilitet när det kommer till placeringen. Om du skulle vilja flytta ditt hus kan detta vara möjligt genom att demontera det från sina befintliga fundament och montera upp det igen någon annanstans.

  Byggkostnaden för ett hus på plintar varierar beroende på flera faktorer som storlek, materialval och val av entreprenör. Det är bäst att kontakta olika företag för att få offerter baserat på dina specifika behov.

  Sammanfattning

  Ett hus på plintar är en byggnad som står upphöjd ovan marken med hjälp av betongplattor eller pelare. Det ger fördelar som anpassningsbarhet till terrängens lutning, bättre ventilation och minskad risk för fuktproblem.

  För att bygga ett hus på plintar krävs oftast bygglov och det kan vara användbart att använda ritningar samt färdiga byggsatser. Man kan inspireras av andra hus på plintar och det finns skillnader mellan ett hus med källare och ett hus på plintar.

  Vissa begränsningar gäller för takutsprång och det är möjligt att använda en container som grund till ett hus på plintar.

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer