SAMMANFATTNING
- Vill du veta mer om parhus? Här får du svar på vanliga frågor om parhus.
- Upptäck fördelarna med att bo i ett eget hus utan gemensamma väggar eller tak.
- samt möjligheten att skapa din drömbostad genom inspirerande inredningsidéer för ditt nya hem.
Innehåll
Ett parhus är en typ av bostad som består av två separata huskroppar som delar en gemensam vägg. Varje husdel fungerar som en egen bostad med egna ingångar och trädgårdar.
Parhus kan vara kopplade eller oberoende, vilket innebär att de antingen delar samma tak eller har separata tak för varje husdel.
Nej, det krävs alltid bygglov för att uppföra ett nytt parhus. Bygglovet behövs för att säkerställa att konstruktionen följer gällande regler och bestämmelser samt för att skydda grannarnas intressen.
Läs mer om husbygge utan bygglov här
För att få ritningar till ett parhus kan du anlita en arkitekt eller köpa färdiga ritningar från olika leverantörer. Det finns även möjlighet att använda sig av standardiserade ritningsförslag från kommunen.
En av de största skillnaderna mellan ett parhus och ett radhus är att parhuset består av två separata bostäder med en gemensam vägg, medan radhuset kan ha flera bostäder i rad utan någon direkt fysisk koppling.
Ja, det finns möjlighet att köpa färdiga byggsatser för att uppföra ett parhus. En byggsats innehåller oftast alla material som behövs för konstruktionen samt detaljerade instruktioner för montering.
Läs mer om husbygge med byggsats här
Parkeringssituationen varierar beroende på var du bor och hur ditt specifika boendeområde ser ut. Vissa parhustomter har egna garage eller parkeringsplatser, medan andra kanske delar en gemensam parkering.
Ja, det är möjligt att bygga ett parhus på plintar. Plintar används för att skapa en stabil grund och kan vara fördelaktigt i områden med ojämn mark eller dålig dränering.
Läs mer om husbygge på plintar här
En av de stora fördelarna med ett parhus är den ökade integriteten och friheten som kommer med att ha sin egen bostad utan gemensamma väggar eller tak. Du har också möjlighet att ha en egen trädgård och mer utrymme än i en vanlig lägenhet.
Ja, det finns möjlighet att använda fraktcontainrar som grundmaterial för att bygga ett parhus. Detta ger dig flexibilitet när det gäller design och storlek samt kan vara kostnadseffektivt.
Läs mer om husbygge med containrar här
Absolut! Det finns många källor till inspiration för inredning av ett parhus. Du kan titta på inredningsmagasin, besöka möbelaffärer eller söka efter idéer online.
Läs mer om inredningsinspiration för parhus här
När du väljer ett parhus får du följande fördelar:
Nej, generellt sett krävs det bygglov för att uppföra ett parhus. Bygglovet säkerställer att ditt projekt uppfyller gällande lagar och regler samt eventuella krav från kommunen.
När det kommer till inspiration för parhus finns det många olika källor att ta del av. Här är några exempel:
För att göra en ritning för ett parhus kan det vara klokt att anlita en arkitekt eller annan professionell ritare. De har kunskapen som krävs för att ta fram en detaljerad ritning.
Ja, det är möjligt att använda containrar för att bygga ett parhus. Containerhus har blivit allt mer populära de senaste åren på grund av deras flexibilitet och hållbarhet.
Ja, det är möjligt att ha en källare i ett parhus. En källare kan ge extra utrymme för till exempel förråd, tvättstuga eller hobbyrum.
Ett parhus är en typ av bostad som består av två separata huskroppar som delar en gemensam vägg.
Ett parhus består av två separata husdelar som delar en gemensam vägg och varje husdel fungerar som en egen bostad. Bygglov krävs alltid vid uppförande av nytt parhus och ritningar kan antingen tas fram av arkitekt eller köpas färdiga. Parhuset skiljer sig från radhuset genom sin koppling och parkeringssituationen kan variera. Det går att bygga parhus med hjälp av en byggsats eller använda containrar som grundmaterial. Parhus ger ökad integritet jämfört med lägenhet och inspiration till inredning finns i olika källor.
Laszlo är grundare och VD för LT Ingenjörsbyrå.Han har arbetat på flertalet bostadsbolag där han ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Laszlo involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.
Läs fler artiklar om bygglov vi har skrivit på faktabanken
Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!
Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.
Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!
Tagenevägen 12
Box 16
422 59 Hisings Backa