fbpx

Riva vägg bygglov - Vanliga frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Vill du riva en vägg i ditt hem? Innan du sätter igång är det viktigt att känna till reglerna för bygglov.
 • I den här artikeln besvaras de vanligaste frågor om ”riva vägg bygglov”.
 • Läs vidare för att få all information du behöver innan du tar fram hammaren!

Innehåll

  riva-vägg-bygglov

  Behöver jag bygglov för att riva en vägg?

  Ja, i de flesta fall krävs det bygglov för att riva en vägg. Detta gäller särskilt om du planerar att riva en bärande eller brandklassad vägg. Innan du påbörjar rivningsarbetet bör du kontakta din kommun för att få information om vilka regler som gäller.

  Vilka dokument behöver jag skicka in vid ansökan om bygglov för rivning av en vägg?

  Vid ansökan om bygglov för rivning av en väggen behöver du vanligtvis skicka in följande dokument:

  • Bygghandlingar som visar hur rivningen ska utföras
  • Situationsplan som visar var den aktuella fastigheten är belägen
  • Fasadritningar där den aktuella fasaden markeras tydligt
  • Beskrivning av vad som ska ersätta den rivna väggen, om något
  • Kontrollplan, om det krävs beroende på typen av arbete och fastighetens placering

  Hur lång tid tar det att få ett bygglov för rivning av en vägg?

  Tiden det tar att få ett bygglov för rivning av en vägg varierar beroende på kommunen och projektets omfattning. Generellt sett kan processen ta mellan några veckor upp till flera månader.

  Vad händer om jag river en bärande väggen utan bygglov?

  Om du river en bärande väggen utan att ha beviljats bygglov kan detta leda till allvarliga konsekvenser. Det är olagligt och straffbart, och du riskerar böter eller i värsta fall fängelsestraff. Dessutom kan den osäkra konstruktionen orsaka skador på fastigheten eller personskador.

  Kan jag riva en innerväggen själv eller behöver jag anlita professionell hjälp?

  Du kan riva en innervägg själv om den inte är bärande eller brandklassad. Det är dock viktigt att du har kunskap och erfarenhet för att utföra arbetet på ett säkert sätt. Om du är osäker rekommenderas det att anlita professionell hjälp för att undvika eventuella skador eller olyckor.

  Vad kostar det att ansöka om bygglov för rivning av en väggen?

  Kostnaden för att ansöka om bygglov för rivning av en väggen varierar beroende på kommunen och projektets omfattning. Det kan inkludera avgifter som behandlingsavgift, kontrollavgift och eventuellt planavgift. För exakt prisinformation bör du kontakta din kommun.

  Kan jag få retroaktivt bygglov efter att jag redan har rivit en väggen?

  I vissa fall kan det vara möjligt att få retroaktivt bygglov efter att ha rivit en väggen utan tillstånd. Det beror dock på flera faktorer, såsom typen av arbete, fastighetens placering och hur lång tid som har gått sedan rivningen. Det är bäst att kontakta din kommun för att få råd och information om möjligheterna i ditt specifika fall.

  Vilka konsekvenser kan det bli om jag inte ansöker om bygglov för rivning av en innerväggen?

  Om du inte ansöker om bygglov för rivning av en innerväggen kan det leda till olika konsekvenser. Kommunen kan kräva att arbetet stoppas, och du riskerar böter eller andra påföljder. Dessutom kan det vara svårare att sälja fastigheten i framtiden eftersom den saknar de nödvändiga tillstånden.

  Kan jag riva en brandklassad väggen själv?

  Rivning av en brandklassad väggen kräver oftast professionell hjälp från företag med specialkompetens inom brandskydd. Detta beror på de strikta regler och säkerhetskrav som gäller vid hantering av brandfarliga material och konstruktioner. Kontakta alltid experter inom området för att utföra arbetet på ett korrekt och säkert sätt.

  Vad är skillnaden mellan att riva en bärande och icke-bärande väggen?

  En bärande väggen är en konstruktiv del av byggnaden som har till uppgift att överföra laster från tak, bjälklag eller andra konstruktioner ner till grunden. En icke-bärande väggen däremot har ingen strukturell funktion utan används endast för att dela upp utrymmen inomhus. Det krävs oftast bygglov för rivning av både bärande och icke-bärande innerväggar, men det är extra viktigt att vara försiktig vid rivning av en bärande vägg eftersom detta kan påverka fastighetens stabilitet.

  Vanliga frågor (FAQ

  Ja, i de flesta fall krävs det bygglov för att riva en vägg. Detta gäller särskilt om du planerar att riva en bärande eller brandklassad vägg.

  Vid ansökan om bygglov för rivning av en väggen behöver du vanligtvis skicka in bland annat bygghandlingar, situationsplan och fasadritningar.

  Tiden det tar varierar beroende på kommunen och projektets omfattning, men processen kan ta från några veckor upp till flera månader.

  Rivningen är olaglig och straffbar. Du riskerar böter eller i värsta fall fängelsestraff, och det kan även leda till skador på fastigheten eller personskador.

  Du kan riva en icke-bärande vägg själv om du har kunskap och erfarenhet. Vid osäkerhet rekommenderas att anlita professionell hjälp för att undvika skador eller olyckor.

  Kostnaden varierar beroende på kommunen och projektets omfattning. Det inkluderar vanligtvis behandlingsavgift, kontrollavgift och eventuell planavgift.

  I vissa fall kan det vara möjligt, men detta beror på flera faktorer. Kontakta din kommun för råd och information i ditt specifika fall.

  Sammanfattning:

  I den här artikeln besvaras de vanligaste frågor kring ”riva vägg bygglov”. Vi diskuterade behovet av bygglov vid rivning av olika typer av innerväggar, nödvändig dokumentation vid ansökan om bygglov samt konsekvenserna av att inte ha tillstånd. Vi berörde också kostnader, möjligheten till retroaktivt bygglov och behovet av professionell hjälp vid rivning av bärande eller brandklassade väggar.

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer