fbpx

Tillgänglighet Ramper för Bygglov 2023

SAMMANFATTNING

  • All nybyggnation i Sverige kräver att dina entréer är tillgängliga.
  • Du kan endast ta upp en höjdskillnad på 1 meter med en ramp.
  • Rampen ska vara halkfri året-runt men också tillräckligt fast för att kunna rulla där med rullstol.

Tillgänglighet är en grundläggande rättighet för alla individer, oavsett fysiska förmågor. En av de mest effektiva lösningarna för att överbrygga nivåskillnader och skapa tillgängliga utrymmen är användningen av ramper.

I denna artikel kommer vi att utforska vikten av tillgänglighetsramper och hur de kan förbättra tillgängligheten i olika miljöer.

Innehåll

    tillgänglighet-ramper


    Tillgänglighet är en grundläggande rättighet för alla individer, oavsett fysiska förmågor. En av de mest effektiva lösningarna för att överbrygga nivåskillnader och skapa tillgängliga utrymmen är användningen av ramper. I denna artikel kommer vi att utforska vikten av tillgänglighet ramper och hur de kan förbättra tillgängligheten i olika miljöer.

    Vad är en Tillgänglighet Ramp?

    En tillgänglighet ramp är en förbindelseled mellan olika nivåer bestående av ett sluttande plan med lutning som brantast 1:12. Den är utrustad med avåkningsskydd och kontrastmarkering för att säkerställa säkerheten för användare, särskilt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

    Krav på Tillgänglighet Ramper

    Enligt Boverkets byggregler bör en ramp ha följande egenskaper:

    1. En total höjdskillnad på högst 1,0 meter.
    2. Fri från hinder och ha ett minst 40 mm högt avåkningsskydd.
    3. Lätt att upptäcka och hitta fram till även för personer med nedsatt orienteringsförmåga.
    4. Minst 2 meter långa vilplan, vilket gör det möjligt att vända rullstolen.
    5. En höjdskillnad på högst 0,5 meter mellan vilplanen.
    6. En fri bredd på minst 1,3 meter.

    Säkerhet och Tillgänglighet

    Säkerhet är en viktig aspekt av tillgänglighet. Ramper bör ha en lutning på högst 1:12, det vill säga 8,3 procent lutning, för att minimera risken att någon ska välta. Det är en höjdskillnad på 1 meter som man tar ut på 12 meter. Ramper bör kompletteras med trappor där det är möjligt.

    Tillgänglighet Ramper i Praktiken

    Tillgänglighet ramper är inte bara begränsade till offentliga byggnader och platser. De kan också installeras i privata bostäder för att förbättra tillgängligheten för individer med rörelsehinder. Dessutom kan tillgänglighet ramper vara till stor hjälp för äldre personer och de med barnvagnar.

    Förutom att förbättra tillgängligheten kan ramper också bidra till att öka säkerheten i hemmet. Till exempel kan de minska risken för fall och skador, särskilt för individer med balansproblem.

    Tillgänglighet Ramper och Lagstiftning

    I Sverige finns det lagar och regler som styr användningen och installationen av tillgänglighet ramper. Boverkets byggregler (BBR) innehåller specifika krav och riktlinjer för utformningen av ramper. Dessa regler syftar till att säkerställa att ramper är säkra och tillgängliga för alla användare.

    Framtiden för Tillgänglighet Ramper

    Med tekniska framsteg och ökad medvetenhet om tillgänglighetsfrågor, förväntas tillgänglighet ramper bli ännu mer användarvänliga och effektiva i framtiden. Nya material och designmetoder kan leda till ramper som är lättare att installera, mer hållbara och ännu mer tillgängliga.

    Vanliga Frågor 

    Den rekommenderade lutningen för en tillgänglighet ramp är 1:12, vilket innebär en höjdskillnad på 1 meter över en sträcka av 12 meter.

    Avåkningsskydd är en säkerhetsfunktion på ramper som förhindrar att användare rullar av rampen.

    En tillgänglighet ramp bör ha en fri bredd på minst 1,3 meter.

    Kontrastmarkering är en funktion som hjälper personer med nedsatt syn att upptäcka och navigera på rampen. Det kan åstadkommas med avvikande material och ljushet.

    Vilplan är en plan yta på en ramp där användare kan vila eller vända. En ramp bör ha minst 2 meter långa vilplan.

    Sammanfattning

  • En tillgänglighetsramp har följande egenskaper: höjdskillnad på max 1,0 meter, fri från hinder, lätt att hitta och använda även för personer med nedsatt orientering.
  • Tillgänglighetsramper kan installeras både i offentliga byggnader och privata bostäder för att underlätta rörelsefrihet för personer med funktionsnedsättningar.
  • Ramper bidrar inte bara till ökad tillgänglighet utan också till ökad säkerhet i hemmet genom att minska risken för fall och skador.
  • Vi erbjuder även andra artiklar som kan vara till nytta för dig. Läs vidare om bygglov eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo.

    Hjälpte artikeln dig?
    2 av 2 tycker att artikeln är hjälpsam.

    Över 1600 nöjda kunder
    och mer än 1647 genomförda projekt

    4.9 av 5.0

    Läs alla recensioner

    Juni 2023

    Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

    Johan H. — Malmö
    Juni 2023

    Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

    Robert O.
    Juni 2023

    Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

    Hasse Johansson
    Ladda mer