Bygglovsritningar är grunden för ditt projekt. Den vanligaste frågan vi får från våra kunder är vad är bygglovsritningar? Det kan vara svårt att svara på ett kort och koncist sätt. Men jag ska försöka förklara i texten som följer. Bygglovsritningar kan också kallas A-ritningar eller arkitektritningar. Arkitektritningar görs av en arkitekt och därför kan också kallas arkitektritningar. Under samlingsbegreppet bygglovsritningar ingår planritning, fasadritningar, sektionsritning, situationsplan och markplaneringsritning.
Markplaneringsritning är inte nödvändiga i alla projekt, men är ett bra komplement för att kunna visa hur marken eller tomten förändras under projektet.
Planritning
En ritning som visar byggnadens planlösning och utformning, inklusive rumsindelning, dörrar, fönster och eventuella trappor.
Fasadritning
Ritningar som visar byggnadens alla sidor och beskriver utseendet på fasaden, inklusive material, färg och detaljer som takfot, fönster och dörrar. Här visar du även marknivåerna runt byggnaden och kompletterar med trappor eller ramper om det behövs
Sektionsritning
En ritning som visar en tvärsnittsbild av byggnaden, inklusive höjd, taklutning och eventuella bjälklag. Det är viktigt att visa de olika höjdbegreppen som byggnadshöjd, nockhöjd eller totalhöjd beroende vilken som är styrande i just din detaljplan.
Situationsplan
En översiktlig karta som visar fastigheten, byggnadens placering på tomten samt förhållandet till omgivande byggnader, gator och grannfastigheter.
Hur ska bygglovsritningar utformas?
Alla A-ritningar ska vara fackmannamässigt utförda. Detta betyder inte automatiskt att du som privatperson inte kan upprätta ritningar, men du behöver ha en grundläggande förståelse vad som efterfrågas för att du inte ska bli försenad i ditt projekt på grund av kompletteringar. Därför rekommenderar vi att du tar hjälp av en arkitektbyrå för att få fackmannamässiga ritningar.
Ritningarna ska följa samtliga ritningar enligt Boverket samt Plan- och bygglagen.
Ritningarna ska alltid ritas på rena papper med svarta streck. Idag används olika vektoriserade datorprogram när du beställer dina ritningar.
A-ritningar ska också hänga ihop och vara i en användbar skala, förslagsvis kan mindre byggnader använda skala 1:100 och större byggnader använda skala 1:150. Skalan kan du tolka så att 1 centimeter på din ritning är 100 cm i verkligheten.
Det är inte bara arkitektritningar som krävs för ditt bygglov utan för att få börja med ditt projekt. Arkitektritningar är bara själva utseendet på huset men du behöver också veta hur du och dina hantverkare ska kunna bygga huset från grunden. Så efter arkitektritningar kommer tekniska ritningar, konstruktionsritningar och tekniska handlingar.