Bygga Hus Hjälp 2023 (Bygg Gratis Online) - Låt oss Förklara!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Beijer Bygg, Skånska Byggvaror, Reformhus och Nordic Guarantee.

brown and white wooden house near green trees during daytime

Ett hem precis som du vill ha det. Kanske mitt i stan eller ute på landet? En plats att skapa betydelsefulla minnen med nära och kära – alla fantiserar vi om hur livet i drömhuset skulle se ut. Låt inte drömmen om ditt egna hus förbli en dröm. Ja, det är sant att det finns mycket att hålla koll på när du vill bygga hus, så därför har vi sammanfattat de viktigaste punkterna för dig som är redo att göra drömmen till verklighet.

Video - Tänk på detta när du bygger hus!

Förberedelser innan du bygger hus

Innan det är dags att bygga ditt nya hus finns det några viktiga förberedelser du behöver göra som vi går igenom nedan.

Välj rätt tomt

För att se till så att tomten passar dina långsiktiga planer och inte sätter käppar i hjulen för ditt projekt finns det några olika saker du bör tänka på.

Bland annat bör du ha i åtanke hur tomten ser ut. Finns det några sluttnigar som behöver fixas, sprängningar som behöver göras eller krävs det extra markarbete innan du kan börja bygga på marken? Markförändringar är kostsamma, så först och främst lönar det sig ofta att göra det bästa av förutsättningarna som redan finns på tomten. Åk även och kolla på tomten under olika tidpunkter under dagen för att se hur väderstrecken påverkar solen och hur skuggorna lägger sig på tomten. Detta är viktigt att veta när du planerar var på tomten du vill bygga ditt nya hus.

Se över detaljplanen

När du väl har hittat en tomt som du tycker skulle passa bör du även ta en närmare titt på detaljplanen. En detaljplan bestämmer i princip vad, var och hur du får bygga i området. Dessutom kan det vara bra att kolla upp detaljplanen så att du vet vilka framtida byggnader som får lov att uppföras i närheten av tomten. 

Om det saknas en detaljplan, så finns det ofta särskilda områdesbestämmelser som du måste hålla dig till. Dessa handlingar kan du hitta hos din kommun. Om det varken finns detaljplan eller områdesbestämmelser gäller reglerna för plan- och bygglagen och byggnadslagen. Det betyder alltså att du inte får bygga hur och var du vill även om det saknas detaljplan eller områdesbestämmelser.

Du kommer även att behöva kontakta din kommun för att få vatten och avlopp till din fastighet. Du ansvarar själv för anslutningar och ledningar som måste finnas på din tomt, så här tillkommer även extra kostnader.

Välj typ av hus

När tomten är utsedd är det dags att bestämma om du vill bygga ett hus från grunden med hjälp av hantverkare eller om du vill spara tid med ett modulhus.

Nyckelfärdigt modulhus

Ett nyckelfärdigt hus är en bekväm och bekymmersfri process, vilket också gör dem otroligt populära. Ett nyckelfärdigt hus byggs i fabrik av professionella hantverkare och oftast går det ganska fort från beställning till inflyttning. Prisnivån på ett nyckelfärdigt hus varierar beroende på storlek, byggmaterial och tilläggstjänster, men oftast blir det något billigare än att bygga från grunden. 

Arkitektritat hus

Att bygga ett hus från grunden är ett perfekt alternativ för dig som vill sätta din egen prägel på ditt nya hus. Fördelen med ett arkitektritat hus är att det är 100% anpassat efter dig och din familjs behov. På så vis bestämmer du allt själv och kan minska kostnaderna genom dra nytta av byggvaruhusens eller sågverkens fantastiska priser. Har du sett ett hus som du verkligen gillar? Leta upp fastigheten i kommunens arkiv, kommunen har de flesta bygglov inskannat i sina arkiv.

Ta hjälp av dem som kan – förverkliga din dröm och beställ dina byggmaterial från Skånska Byggvaror till ett fantastiskt pris.

Rita Hus Själv Online Gratis

Hittar du ingen husmodell som du tycker passar dig? Genom vårt verktyg kan du rita hus själv online helt gratis. Med verktyget är det enkelt att planera huset och också se det i 3D för att få en förståelse om storlek och utformning. Att rita hus online är enkelt och går snabbt. Du sparar pengar genom att inte anlita en arkitekt

 

7 Vanliga Misstag att Undvika när du söker Bygglov

Skriv in din e-post så skickar jag dig PDF-filen inom 2 minuter!

Kontakta banken

Att bygga ditt drömhus är en av de viktigaste besluten du kan ta, både från ett personligt och ekonomiskt perspektiv. För att göra drömmen till verklighet är det dags att kontakta din bank för att få ett lånelöfte. Ett lånelöfte är i princip ett förhandsbesked från banken som tyder på hur mycket du får låna för din bostad. Att ha ett lånelöfte så tidigt som möjligt gör det enklare att planera en budget för ditt projekt och du kan räkna in kostnader för själva husbygget tidigt – såsom köp av tomt, bygglov och anslutningsavgifter. 

Vi kollar närmare på vad det kostar att bygga hus längre ned i denna artikel.

Planering när du ska bygga hus

Välj rätt kontaktnät

När du väl har köpt din tomt bör du ta kontakt med en erfaren bygglovsexpert som kan hjälpa dig med ditt projekt hela vägen från idé till slutbesiktning.

LT Ingenjörsbyrå har över 10 års erfarenhet inom byggbranschen och arbetar för att göra bygglovsprocessen för ditt projekt så enkel och smidig som möjligt. Vi hjälper dig att ta fram alla ritningar och tekniska handlingar som behövs för att göra ditt projekt till verklighet. Vi följer ditt projekt från början till slut och ser till så att ditt projekt följer alla krav, lagar och byggregler. 

Kontakta oss för ett kostnadsfritt samtal för ditt projekt.

Vi kan hjälpa dig med:

Vilka tekniska handlingar krävs för att bygga hus?

Innan du skickar in ditt bygglov till kommunen kommer du att behöva ta fram ritningar som utgör en del av din ansökan. De viktigaste ritningarna som behöver vara med i en bygglovsansökan är följande:

  • Planritning
  • Fasadritning
  • Markplaneringsritning
  • Planritning
  • Sektionsritning
  • Situationsplan

Andra handlingar som också bör vara med i en bygglovsansökan:

  • Projektbeskrivning
  • Kontrollplan
  • 3D-ritningar

Här kan du inspireras av våra tidigare husritningar 

Vad kostar det att bygga hus?

Varje hus är unikt och därför varierar även slutpriserna. Dessutom varierar kostnaderna beroende på om du väljer att köpa ett nyckelfärdigt hus eller väljer att ta hjälp av en byggfirma. 

Enligt Byggstart.se kostar ett nybyggt hus med ordinär standar och storlek ungefär 22.500 kr på kvm. Större och mer exklusiva projekt kan ha ett kvadratmeterpris på 35.000 kronor, eller mer. Dessa priser inkluderar alla kostnader för arbetskraft och material, men inkluderar inte kostnader såsom bygglov och ritningar.

Här kan du läsa mer om kostnader för bygglov.

Hur lång tid tar det att bygga hus?

Väljer du att bygga ett hus själv från grunden tar det oftast minst ett år innan det är inflyttningsbart. Såklart påverkas tidslinjen beroende på antalet hantverkare, byggnadens komplexitet och vädertillstånd. 

Väljer du ett nyckelfärdigt hus är det oftast inflyttningsbart inom 8-10 månader, men det varierar även beroende på leverantör och hur stort och komplicerat huset är.

Försäkringar för att bygga hus

Innan du börjar bygga ditt nya hus är det viktigt att du tecknar rätt försäkringar. Det är dessutom flera försäkringar som är obligatoriska och byggandet får enligt lag inte påbörjas innan du tecknat dessa försäkringar. 

Byggfelsförsäkring

Enligt lag måste det finns en byggfelsförsäkring när du bygger ett nytt hus. Denna försäkring gäller i 10 år från slutbesiktning och täcker kostnader om det uppstår fel vid utfört arbete, material eller konstruktionsfel. Däremot täcker inte försäkringen om du själv utfört felaktigt arbete. Redan vid byggsamrådet med den kontrollansvarige och byggnadsinspektören måste du kunna visa upp bevis på att du har tecknat byggfelsförsäkring.

Allriskförsäkring

Husbyggaren ska alltid inneha en allriskförsäkring för skador på fastigheten. Här ska även du som kund vara medförsäkrad. Denna försäkring gäller i två år efter slutbesiktning och täcker kostnader för fel av verktyg, maskiner och material.

Färdigställandeförsäkring

Under byggtiden måste du ha en färdigställandeförsäkring som täcker kostnader för oförutsedda händelser som påverkar byggandet. Till exempel kan det täcka om husbyggaren går i konkurs. Dessa försäkringar är speciellt viktiga när du anlitar andra företag såsom hantverkare, elektriker eller om du köpt ett modulhus.

Bygglov för nybygge

När ritningar och planlösningar är klara är det dags att söka bygglov. För att bygga ett nytt hus eller en ny byggnad på din tomt kommer du behöva ansöka om bygglov från din kommun. I bygglovet kollar kommunen närmare på detaljplanen för tomten som ofta reglerar hur du får bygga, samt hur hög byggnaden får vara. Stämmer ditt projekt in med detaljplanen så kommer ditt bygglov troligtvis att godkännas. Men tänk på att det kan ta upp till 10 veckor för kommunen att hantera ditt ärende och tiden kan även förlängas om detaljer eller dokument saknas. 

I samma skede som du ansöker om bygglov kommer du även att behöva utse en kontrollansvarig som hjälper dig att ta fram en kontrollplan, samt ser till så att projektet följer alla regler och villkor.

Efter godkänt bygglov

Kom ihåg att du inte får börja bygga även om du har fått ett godkänt bygglov. När ditt bygglov beviljas kommer ärendet att lämnas över till en byggnadsinspektör som granskar projektet utifrån ett juridiskt perspektiv för att se till så att alla regler följs. Först när byggnadsinspektören har godkänt ärendet och du har fått ett startbesked får du börja bygga ditt projekt.

Du kan läsa mer om hur bygglovsprocessen fungerar här.

Dags att börja bygga

Ta tag i spaden – det är dags att börja bygga!

Val av material

När du har fått ditt bygglov är det dags att börja samla in de material och verktyg du behöver för ditt projekt. Ett hus måste stå emot både kalla vindar och föränderliga väderförhållanden. Därför är det viktigt att använda rätt material så att kommande generationer kan njuta av vad du har byggt. Ta hjälp av dem som kan – förverkliga din dröm och beställ dina byggmaterial från Beijer Bygg till ett fantastiskt pris.

Isolering

Att välja rätt isolering för ditt hus är viktigt för att hålla värmen och för att undvika fukt och mögel. Rätt isolering gör dessutom huset mer energisnålt och du kan på så vis spara både  på energikostnaderna och på miljön. Isolering används både i grunden, väggar, tak och vindsutrymmen för att isolera huset, men även som ljudisolering och för att öka brandsäkerheten. Du kan hitta rätt isolering hos de flesta byggvaruhus eller hos online försäljare såsom Beijer bygg.

Golv

Att välja rätt golv gör ditt hem hemtrevligt och hållbart. Hos Beijer Bygg hittar du flera olika alternativ som dessutom är lätta att montera ihop själv. Oavsett om du letar efter efter ett klassiskt trägolv, parkettgolv, heltäckningsmatta eller ett vackert vinylgolv så kan du vara säker på att du kan hitta rätt golv för alla rum i ditt nya hus.

Efter godkänt bygglov

Kom ihåg att du inte får börja bygga även om du har fått ett godkänt bygglov. När ditt bygglov beviljas kommer ärendet att lämnas över till en byggnadsinspektör som granskar projektet utifrån ett juridiskt perspektiv för att se till så att alla regler följs. Först när byggnadsinspektören har godkänt ärendet och du har fått ett startbesked får du börja bygga ditt projekt.

Du kan läsa mer om hur bygglovsprocessen fungerar här.

När huset står klart - Slutbesiktning

Äntligen! Huset står klart och det är snart dags att flytta in. Men först måste en slutbesiktning genomföras. 

Vid slutbesiktningen kontrolleras fastigheten för eventuella fel och brister innan byggnadsinspektören godkänner ditt bygge. Om byggprojektet inte godkänns, behöver en ny slutbesiktning göras så fort felen har åtgärdats. 

Tänk även på att du måste genomföra en energideklaration inom två år efter slutbevis. En energiberäkning handlar helt enkelt om att man ska dokumentera hur mycket energi huset eller byggnaden använder när det är i bruk. Kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå för en energideklaration som är utfärdad av en certifierad energiexpert till ett fast pris!

Med en energideklaration som visar att ditt hus klarar nivå A eller B har du möjlighet att via din bank utnyttja ett så kallat Grönt-Bolån med lägre ränta.

Hjälpte denna artikeln dig?
6 av 6 tycker att artikeln är hjälpsam.

Har du fler frågor? Boka ett gratis telefonmöte!

Det uppstår alltid många frågor innan ett projekt. Låt oss reda ut de tillsammans!

Boka Samtal med Laszlo

Vi hjälper dig hela vägen. Slipp huvudvärk med kommunen!

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över 600 nöjda Kunder
och mer än 647 genomförda projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 57 recensioner

Läs alla recensioner

December 2022, Via Google

Fick hjälp med Fasad och Planritningar till huset. Laszlo och hans medarbetare är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc.

Johan Hermansson
November 2022, Via Google

Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

Robert Olsson
November 2022, Via Google

Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

Hasse Johansson
Ladda mer