Att förstå vilka byggåtgärder som kräver bygglov kan vara krångligt, särskilt för privatpersoner. Men visste du att vissa projekt faktiskt är bygglovsbefriade? I den här artikeln, som jag, Laszlo – grundare av LT Ingenjörsbyrå, har skrivit, kommer vi att gå igenom de byggåtgärder som inte kräver bygglov enligt svensk bygglagstiftning. Bygglovsfrihet innebär att vissa enklare åtgärder kan genomföras utan att man behöver söka om tillstånd från kommunen. Detta kan spara tid, pengar och besvär för dig som vill göra en förändring på din fastighet.

Till exempel, enligt Boverkets hemsida och Plan- och bygglagen (PBL), är det tillåtet att bygga en friggebod på upp till 15 kvadratmeter utan bygglov. Även om detta är en generell regel, kan reglerna skilja sig mellan olika områden. Den del områden kan kräva ansökan även för bygglovsbefriade områden. Det kan finnas krav i detaljplanen om att bygglovsbefriade åtgärder kräver anmälan.

Det kan också vara att området har höga kulturvärden och därför har kommunen begränsat de bygglovsbefriade åtgärderna.

Att ha koll på dessa regler är viktigt för att undvika onödiga komplikationer och extra kostnader. Med denna artikel vill jag hjälpa dig att förstå vilka åtgärder som kan vara bygglovsbefriade och vad du behöver tänka på innan du sätter igång med ditt projekt.

3 fördelar du behöver tänka på 👇

Kolla in vår video om 👇

Senast uppdaterad den 2 månader av Laszlo Toth

Vad innebär bygglovsbefriade åtgärder enligt Boverket?

Enligt Boverket innebär bygglovsbefriade åtgärder att vissa byggprojekt kan genomföras utan att man behöver söka bygglov från kommunen. Trots detta måste många av dessa åtgärder ändå följa Plan- och bygglagen (PBL) och eventuella kommunala regler. Att en åtgärd är bygglovsbefriad innebär inte alltid att den är fri från andra typer av krav, såsom anmälningsplikt.

Här är några av de mest vanliga åtgärder som Boverket listar som bygglovsbefriade:

Friggebod

En friggebod är en fristående komplementbyggnad som får byggas utan bygglov. Förutsättningarna för att en friggebod ska vara bygglovsbefriad är följande:

  • Maximal byggnadsarea: 15 kvadratmeter
  • Högsta höjd: 3 meter från mark till taknock
  • Placering: Minst 4,5 meter från tomtgränsen om du inte har fått grannens medgivande.

Det är viktigt att notera att om du vill bygga flera friggebodar är den totala byggnadsarean för alla friggebodar tillsammans som inte får överstiga 15 kvadratmeter. Friggeboden kan användas som exempelvis förråd, gäststuga eller lekstuga.

Attefallshus

Ett Attefallshus är en annan typ av komplementbyggnad och kan byggas utan bygglov under vissa villkor. Enligt Boverket gäller följande för Attefallshus:

  • Maximal byggnadsarea: 30 kvadratmeter
  • Byggnadshöjd: Får inte överstiga 4 meter till taknock.
  • Placering: Måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen, såvida inte grannen ger sitt medgivande.

Det finns två typer av Attefallshus:

  1. Komplementbostadshus: Detta kan användas som en permanent bostad, med kök, badrum och sovrum.
  2. Komplementbyggnad: Används som förråd, gäststuga, garage eller annan byggnad som kompletterar huvudbyggnaden.

Även om Attefallshuset är bygglovsbefriat krävs det en anmälan till kommunen och ett startbesked innan du påbörjar byggnationen.

Tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus

Du får göra en mindre tillbyggnad av ett en- eller tvåbostadshus utan bygglov om tillbyggnaden uppfyller följande villkor:

  • Maximal byggnadsarea: 15 kvadratmeter
  • Höjd: Tillbyggnaden får inte överstiga taknockshöjden på det befintliga huset.
  • Placering: Tillbyggnaden måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen utan grannens medgivande.

Även om bygglov inte krävs måste en anmälan göras till kommunen och ett startbesked erhållas innan byggnationen påbörjas.

Skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger och entréer

Enligt Boverket är det tillåtet att bygga ett skärmtak över exempelvis uteplatser, altaner, balkonger eller entréer utan bygglov under dessa förutsättningar:

  • Skärmtakets maximala yta: 15 kvadratmeter.
  • Antalet skärmtak: Du får ha flera skärmtak, men den sammanlagda ytan får inte överstiga 15 kvadratmeter.
  • Placering: Skärmtaket måste vara placerat minst 4,5 meter från tomtgränsen om grannen inte har gett sitt medgivande.

Detta ger husägare möjlighet att skapa ett väderskydd över sina uteplatser utan att behöva gå igenom bygglovsprocessen.

Staket, plank och murar

Det är möjligt att bygga staket, plank och murar utan bygglov enligt Boverket, men vissa kriterier måste vara uppfyllda:

  • Staket: Får byggas utan bygglov oavsett höjd.
  • Plank och murar: Kan också vara bygglovsbefriade om de är lägre än 1,1 meter. Om de är högre än detta, eller om de ligger närmare än 4,5 meter från gränsen till en allmän plats, kan de kräva bygglov.

Det är också viktigt att tänka på att staket, plank och murar inte ska hindra sikten för trafikanter eller försvåra tillträde för räddningstjänst.

Takkupor

Om du vill bygga en eller två takkupor på ditt hus behöver du inte alltid söka bygglov. Boverket säger att takkuporna är bygglovsbefriade om följande gäller:

  • Antalet takkupor: Du får bygga upp till två takkupor utan bygglov, så länge huset inte redan har några takkupor.
  • Takkupans utformning: Får inte uppta mer än halva takets längd.

Takkuporna får inte heller påverka husets bärande konstruktion eller innebära en utökning av husets användbara yta.

Växthus och andra mindre byggnader

Mindre byggnader såsom växthus, lekstugor eller förråd kan vara bygglovsbefriade under vissa villkor. Boverket anger att om de har en byggnadsarea på högst 15 kvadratmeter och en höjd på högst 3 meter, betraktas de som friggebodar och är därmed bygglovsbefriade.

Sammanfattning av anmälningsplikt för bygglovsbefriade åtgärder

Trots att vissa åtgärder är bygglovsbefriade är det viktigt att komma ihåg att en anmälan kan krävas. Detta gäller till exempel för:

  • Attefallshus: Kräver alltid en anmälan och startbesked innan byggnation.
  • Mindre tillbyggnader: En tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter kräver ofta en anmälan.
  • Takkupor: Om du ska bygga två takkupor behöver du oftast göra en anmälan.

En anmälan är en enklare process jämfört med bygglovsansökan och handlar om att kommunen kontrollerar att åtgärden följer gällande regler och bestämmelser.

Varför är vissa åtgärder bygglovsbefriade?

Syftet med bygglovsbefriade åtgärder är att göra det enklare och snabbare för privatpersoner att genomföra mindre byggprojekt utan att behöva vänta på långa handläggningstider. Samtidigt säkerställer reglerna att åtgärderna fortfarande följer de grundläggande principerna för säkerhet och god byggnadssed. Det är viktigt att alltid kontrollera de exakta reglerna som gäller för din kommun, eftersom dessa kan skilja sig något från de generella riktlinjerna som Boverket anger.

Vanliga missuppfattningar om bygglovsbefriade åtgärder

  1. ”Bygglovsbefrielse innebär total frihet att bygga som jag vill”: Detta stämmer inte. Även om åtgärder är bygglovsbefriade, måste de följa PBL, detaljplanen för området och andra kommunala bestämmelser.
  2. ”Jag behöver inte bry mig om grannens åsikt”: Det är alltid en god idé att informera grannar om dina byggplaner. Om du planerar att bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du ha grannens medgivande.
  3. ”Jag behöver inte kontakta kommunen”: I många fall krävs det ändå att du gör en anmälan till kommunen innan du börjar bygga. Om du inte gör detta kan det leda till att du måste riva det du byggt eller betala böter.

Att tänka på innan du börjar ditt bygglovsbefriade projekt

  • Kontakta kommunen: Även om ditt projekt är bygglovsbefriat enligt Boverket kan det finnas lokala bestämmelser som påverkar ditt bygge.
  • Följ gällande regler: Se till att ditt projekt följer Plan- och bygglagen, Boverkets riktlinjer och detaljplanen för ditt område.
  • Ta hänsyn till grannar: Även bygglovsbefriade projekt kan påverka dina grannars boendemiljö. Därför är det alltid bra att kommunicera med dem innan du sätter igång.

Genom att följa dessa riktlinjer och fakta från Boverket kan du undvika problem och konflikter i samband med ditt byggprojekt.

Vanliga frågor om

Nej, inte alla. Vissa åtgärder, som att bygga en friggebod, kräver ingen anmälan. Men exempelvis ett Attefallshus kräver en anmälan till kommunen.
Nej, det finns regler. Ett Attefallshus får inte placeras närmare än 4,5 meter från grannens tomt utan deras medgivande.
Om du bygger utan tillstånd kan du bli tvungen att riva det du byggt och dessutom få betala en sanktionsavgift till kommunen.
Ja, om ditt projekt inte följer reglerna eller om det bryter mot andra bestämmelser, kan kommunen ingripa.
Det är alltid bra att ha en konstruktionsritning. Om du anlitar en erfaren konstruktör vet du med säkerhet att konstruktionen håller för regelverket. Det är också enklare för snickaren att bygga.

Saknas något på sidan som du letade efter?
Skriv din fråga till oss så svarar vi inom 24 timmar!

Behöver du hjälp inom ?

Kolla in fler inlägg om ​

Vad är en VVS ritning villa?

Populärt

Tilbygning Pris

Populärt

Situationsplan tegning

Populärt

Tilbygning tegning

Populärt

Byggetegninger

Populärt

Konstruktions tegninger

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt

Till- och ombyggnad av enbostadshus Borås

Populärt

Vad säger våra kunder om våra tjänster?

Fler än 1 600 genomförda projekt
sedan starten 2017

Vi förverkligar byggdrömmar för privatpersoner, företag och fastighetsägare.

4.8 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm

Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024