Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
SAMMANFATTNING
- Det vanligaste misstaget som privatpersoner gör är att missa små detaljer på bygglovsritningarna.
- Små misstag kan göra att bygglovet kan bli försenat 4-5 veckor för varje komplettering.
- Att anlita en bygglovsexpert kan verka som en dyr kostnad, men du ska se det som en investering för att du ska slippa huvudvärk och spara tid.
Att söka bygglov kan kännas som en överväldigande uppgift, särskilt med tanke på alla detaljer som behöver beaktas. Men, vad om jag berättade att processen kan vara mycket enklare och mindre stressande än du tror? I denna artikel kommer vi att dyka ner i världen av bygglovsansökningar och utforska de vanligaste misstagen som kan leda till förseningar i processen. Vi ger dig tips och riktlinjer för att undvika dessa misstag, så att din bygglovsansökan kan glida igenom processen utan några oväntade hinder. Så sätt igång, fördjupa dig i denna artikel och ta ett steg närmare att realisera ditt byggprojekt.
Innehåll
Att ansöka om bygglov kan vara en utmanande process, speciellt om du inte är bekant med detaljerna och kraven. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vanliga misstag som kan leda till förseningar i din bygglovsansökan. Genom att undvika dessa misstag kan du öka chanserna för en smidig och effektiv ansökningsprocess.
En bygglovsansökan innefattar en mängd detaljer och dokumentation. Några av de mest grundläggande sakerna som bör inkluderas är ritningar med tydliga markeringar för fastighetsbeteckning, kommun, datum och skala. Andra viktiga detaljer inkluderar status på ritningen, takmaterial, takfärg, fasadmaterial och fasadfärg. Om ansökan gäller en ombyggnad, bör du också redogöra för befintlig fasad och takfärg.
Läs mer: Behöver du hjälp med bygglov?
Ritningar spelar en central roll i bygglovsprocessen. De ska innehålla all nödvändig information, inklusive företagsinformation, sektionsredovisning och tydlig märkning av olika områden och objekt. Sektionsredovisningar är särskilt viktiga eftersom de visar var sektionerna är tagna och vilket håll de tittar åt.
Planritningar bör inkludera allt från rumsstorlekar och funktioner till inredningsdetaljer och trappor. För att uppfylla tillgänglighetskraven bör ritningarna också visa förvaringsplatser, inredningsdetaljer för kök, badrum, sovrum och eventuella trappor.
En vanlig utmaning i bygglovsprocessen är att korrekt markera befintlig och ny marknivå. Befintlig marknivå redovisas oftast med streckad linje, medan ny marknivå visas med heldragen linje. Att klargöra dessa detaljer är kritiskt, då en brist på klarhet kan leda till kompletteringskrav från kommunen.
När du skapar en situationsplan för din bygglovsansökan är det viktigt att du använder rätt kartmaterial. Kommunens egna kartor ska användas, och du får inte manipulera kartan på något sätt.
En annan kritisk aspekt av bygglovsansökan är att visa hur du planerar att hantera dagvatten på din tomt. Detta inkluderar att rita in dagvatten diken och visa hur vattnet kommer att flöda på tomten.
Kommunen kan kräva specifik information om fasadfärg och fasadmaterial. Om du inte specificerar exakt vilken färg du planerar att använda (t.ex., genom att ange en NCS-kod för färgen), kan det leda till ytterligare kompletteringskrav.
Genom att förstå dessa detaljer och krav kan du minska risken för förseningar i din bygglovsansökan. Det är alltid bra att ta hjälp från experter eller konsultbyråer om du känner dig osäker. Slutligen, kom ihåg att alla projekt är unika, så det kan finnas ytterligare krav och detaljer att ta hänsyn till beroende på ditt specifika projekt.
Denna artikel ger insikt i vanliga misstag som försenar bygglovsansökningar och erbjuder praktiska råd för att undvika dem. Om du vill fördjupa ditt förståelse och säkerställa en smidig bygglovsprocess, uppmanar vi dig att boka tid med vår bygglovsexpert, Laszlo. Han står redo att svara på dina frågor och ge dig skräddarsydd rådgivning.
Tiden det tar att få ett bygglov kan variera kraftigt beroende på projektets komplexitet, kommunens arbetsbelastning och om din ansökan är komplett. Generellt kan det ta allt från några veckor till flera månader.
Du behöver en situationsplan, planritningar, fasadritningar och sektionsritningar. Dessa ritningar bör innehålla all nödvändig information, inklusive rumsstorlekar, funktioner, inredningsdetaljer, och marknivåer.
Om du inte inkluderar all nödvändig information i din bygglovsansökan kan det leda till kompletteringskrav från kommunen, vilket i sin tur kan försena processen.
Du ska använda kommunens egna kartor för din situationsplan. Det är viktigt att du inte manipulerar kartan på något sätt.
Du bör rita in dagvatten diken på din situationsplan och visa hur vattnet kommer att flöda på tomten.
Du bör vara så specifik som möjligt när du specificerar fasadfärg och fasadmaterial. Till exempel kan du ange en NCS-kod för färgen du planerar att använda. Om du inte är tillräckligt specifik kan det leda till ytterligare kompletteringskrav från kommunen.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige