fbpx

Misstag som fördröjer bygglovet

SAMMANFATTNING

 • Det vanligaste misstaget som privatpersoner gör är att missa små detaljer på bygglovsritningarna.
 • Små misstag kan göra att bygglovet kan bli försenat 4-5 veckor för varje komplettering.
 • Att anlita en bygglovsexpert kan verka som en dyr kostnad, men du ska se det som en investering för att du ska slippa huvudvärk och spara tid.

Att söka bygglov kan kännas som en överväldigande uppgift, särskilt med tanke på alla detaljer som behöver beaktas. Men, vad om jag berättade att processen kan vara mycket enklare och mindre stressande än du tror? I denna artikel kommer vi att dyka ner i världen av bygglovsansökningar och utforska de vanligaste misstagen som kan leda till förseningar i processen. Vi ger dig tips och riktlinjer för att undvika dessa misstag, så att din bygglovsansökan kan glida igenom processen utan några oväntade hinder. Så sätt igång, fördjupa dig i denna artikel och ta ett steg närmare att realisera ditt byggprojekt.

Innehåll

  Misstag som fördröjer din bygglovsansökan

  Att ansöka om bygglov kan vara en utmanande process, speciellt om du inte är bekant med detaljerna och kraven. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vanliga misstag som kan leda till förseningar i din bygglovsansökan. Genom att undvika dessa misstag kan du öka chanserna för en smidig och effektiv ansökningsprocess.

  Viktiga detaljer i din bygglovsansökan

  En bygglovsansökan innefattar en mängd detaljer och dokumentation. Några av de mest grundläggande sakerna som bör inkluderas är ritningar med tydliga markeringar för fastighetsbeteckning, kommun, datum och skala. Andra viktiga detaljer inkluderar status på ritningen, takmaterial, takfärg, fasadmaterial och fasadfärg. Om ansökan gäller en ombyggnad, bör du också redogöra för befintlig fasad och takfärg.

  Ritningens roll i bygglovsprocessen

  Ritningar spelar en central roll i bygglovsprocessen. De ska innehålla all nödvändig information, inklusive företagsinformation, sektionsredovisning och tydlig märkning av olika områden och objekt. Sektionsredovisningar är särskilt viktiga eftersom de visar var sektionerna är tagna och vilket håll de tittar åt.

  Nödvändig information på planritningar

  Planritningar bör inkludera allt från rumsstorlekar och funktioner till inredningsdetaljer och trappor. För att uppfylla tillgänglighetskraven bör ritningarna också visa förvaringsplatser, inredningsdetaljer för kök, badrum, sovrum och eventuella trappor.

  Markering av befintlig och ny marknivå

  En vanlig utmaning i bygglovsprocessen är att korrekt markera befintlig och ny marknivå. Befintlig marknivå redovisas oftast med streckad linje, medan ny marknivå visas med heldragen linje. Att klargöra dessa detaljer är kritiskt, då en brist på klarhet kan leda till kompletteringskrav från kommunen.

  Rätt kartmaterial för situationsplan

  När du skapar en situationsplan för din bygglovsansökan är det viktigt att du använder rätt kartmaterial. Kommunens egna kartor ska användas, och du får inte manipulera kartan på något sätt.

  Markplanering och dagvattenhantering

  En annan kritisk aspekt av bygglovsansökan är att visa hur du planerar att hantera dagvatten på din tomt. Detta inkluderar att rita in dagvatten diken och visa hur vattnet kommer att flöda på tomten.

  Fasadfärg och fasadmaterial

  Kommunen kan kräva specifik information om fasadfärg och fasadmaterial. Om du inte specificerar exakt vilken färg du planerar att använda (t.ex., genom att ange en NCS-kod för färgen), kan det leda till ytterligare kompletteringskrav.

  Sammanfattning

  Genom att förstå dessa detaljer och krav kan du minska risken för förseningar i din bygglovsansökan. Det är alltid bra att ta hjälp från experter eller konsultbyråer om du känner dig osäker. Slutligen, kom ihåg att alla projekt är unika, så det kan finnas ytterligare krav och detaljer att ta hänsyn till beroende på ditt specifika projekt.

  Denna artikel ger insikt i vanliga misstag som försenar bygglovsansökningar och erbjuder praktiska råd för att undvika dem. Om du vill fördjupa ditt förståelse och säkerställa en smidig bygglovsprocess, uppmanar vi dig att boka tid med vår bygglovsexpert, Laszlo. Han står redo att svara på dina frågor och ge dig skräddarsydd rådgivning.

  Fråga 1: Hur lång tid tar det att få ett bygglov?

  Svar: Tiden det tar att få ett bygglov kan variera kraftigt beroende på projektets komplexitet, kommunens arbetsbelastning och om din ansökan är komplett. Generellt kan det ta allt från några veckor till flera månader.

  Fråga 2: Vilka ritningar behöver jag för min bygglovsansökan?

  Svar: Du behöver en situationsplan, planritningar, fasadritningar och sektionsritningar. Dessa ritningar bör innehålla all nödvändig information, inklusive rumsstorlekar, funktioner, inredningsdetaljer, och marknivåer.

  Fråga 3: Vad händer om jag inte inkluderar all nödvändig information i min bygglovsansökan?

  Svar: Om du inte inkluderar all nödvändig information i din bygglovsansökan kan det leda till kompletteringskrav från kommunen, vilket i sin tur kan försena processen.

  Fråga 4: Vilket kartmaterial ska jag använda för min situationsplan?

  Svar: Du ska använda kommunens egna kartor för din situationsplan. Det är viktigt att du inte manipulerar kartan på något sätt.

  Fråga 5: Hur ska jag redogöra för dagvattenhantering på min tomt?

  Svar: Du bör rita in dagvatten diken på din situationsplan och visa hur vattnet kommer att flöda på tomten.

  Fråga 6: Hur specifik måste jag vara när det gäller att specificera fasadfärg och fasadmaterial i min bygglovsansökan?

  Svar: Du bör vara så specifik som möjligt när du specificerar fasadfärg och fasadmaterial. Till exempel kan du ange en NCS-kod för färgen du planerar att använda. Om du inte är tillräckligt specifik kan det leda till ytterligare kompletteringskrav från kommunen.

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer