Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
SAMMANFATTNING
- Det är viktigt att skilja på bygglovsritningar och ritningar för startbesked.
- Kontakta en expert om du har ont om tid eller är tveksam på vissa detaljer.
- Glöm inte att läsa på om din detaljplan innan du börjar rita.
Innehåll
Denna artikel handlar om de olika typerna av ritningar som krävs vid ansökan om ett bygglov. Den tar upp allt från situationsplan, plan- och sektionsritering, samt fasaderitningar. Varje typ av ritningen har sin unika roll och bidrar med viktig information till projektet.
Bygglovsprocessen kan vara komplex men att ha rätt ritningar gör det hela mycket lättare. Dessa detaljerade dokument ger en klar bild av projektet och hjälper till att säkerställa att allt går smidigt under byggprocessen.
Bygglovsritningar är en viktig del av processen att ansöka om bygglov. Dessa ritningar ger detaljerad information om det föreslagna projektet, inklusive dess storlek, form och placering på fastigheten. Det finns flera typer av ritningar som kan krävas för ett bygglov, beroende på projektets natur. ritningar för bygglov.
Först och främst behöver du en situationsplan som visar var ditt nya hus eller tillbyggnad kommer att vara i relation till din egendom gränser och andra befintliga strukturer. Du kommer också att behöva planritningar som visar layouten för varje våning i byggnaden.
Läs mer: Ritningar för Bygglov – Exempel och Tips
Du kanske även behöver sektionsritningar som skär genom byggnaden för att visa hur olika nivåer ansluter sig till varandra samt fasadritningar som visar utsidan av byggnaden från alla sidor. För mer komplexa projekt kan du även behöva tekniska specifikationer eller ingenjörsskisser.
Typer av Ritning | Beskrivning |
---|---|
Situationsplan | Visar platsen för den nya byggnaden i relation till fastighetens gränser och befintliga strukturer. |
Planritning | Visar layouten för varje våningsplan i den nya byggnaden. |
Sektionsritning | Visar hur olika nivåer i byggnaden ansluter till varandra. |
Fasadritning | Visar utsidan av den nya byggnaden från alla sidor. |
En situationsplan visar platsen för den nya konstruktionen i relation till fastighetens gränser och befintliga strukturer.
En planritning visar layouten för varje våningsplan i den nya konstruktionen.
En sektionsritning visar hur olika nivåer i byggnaden ansluter till varandra.
En fasadritning visar utsidan av den nya konstruktionen från alla sidor.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige
För att ge bästa möjliga upplevelser använder vi teknologier som cookies för att lagra och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att ge samtycke till dessa teknologier kan vi behandla data som surfhistorik eller unika ID:n på den här webbplatsen. Om du inte samtycker eller återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner och tjänster negativt.