Brandskyddsbeskrivning och Brandskyddsdokumentation

Sammanfattning

  • En brandskyddsbeskrivning förevisar vilka åtgärder som kommer företas för att förhindra en framtida brandspridning
  • Brandskyddsbeskrivningen tas fram innan projektet påbörjas och byter sedan namn till brandskyddsdokumentation efter att projektet avslutats, innehållet i de båda är dock detsamma
  • Priset för en brandskyddsbeskrivning är från cirka 4 000 SEK och uppåt

Välkommen till vår artikel om brandskyddsbeskrivning och brandskyddsdokumentation! Att säkerställa en effektiv brandsäkerhet är av yttersta vikt när det kommer till byggprojekt. I denna guide kommer vi att gå igenom vad en brandskyddsbeskrivning och dess efterföljande dokumentation innebär, vilka krav som ställs samt hur du kan få hjälp med detta från vårt erfarna team på LT Ingenjörsbyrå. Läs vidare för att upptäcka nyttig information om hur du skyddar din fastighet mot brandrisken.

Innehåll

    brandskyddsdokumentation

    Brandskyddsbeskrivning är dokumentet som du behöver INNAN ett projekt. När projektet är färdigt omvandlas beskrivningen till en dokumentation. Rent praktiskt tittar brandkonsulten igenom projektet och stämmer av alla punkter så de har följts under utförandet. 

    Om allting stämmer med utförandet tar han fram själva brandskyddsdokumentationen.

    I grunden är det samma dokument men själva statusen är olika beroende på vilket namn du använder.

    Brandskyddsbeskrivning krävs vid nybyggen av exempelvis en villa och förevisar vilka åtgärder som skall vidtas för att säkerställa brandsäkerheten i den aktuella byggnaden. Oftast anlitas en certifierad brandkonsult eller brandingenjör som hjälper till med att ta fram dokumentationen enligt gällande lagstiftning. Kommunerna ställer vanligtvis väldigt höga krav på brandritningar då en eventuell brand kan få förödande konsekvenser.

    Läs mer: Ventilationsritning – Allt du behöver veta 

    Innehåll

    Vad är en Brandritning?

    Brandritningar är en vanlig benämning för en del av den så kallade brandskyddsbeskrivningen/brandskyddsdokumentationen som krävs vid nybyggen eller ändringar av befintliga byggnader. Kraven på brandskyddsdokumentation framgår i Boverkets Byggregler (BBR). Det är endast mindre komplementbyggnader som inte omfattas av brandskyddsdokumentation, exempelvis mindre friggebodar.

    I vilket skede behöver man brandskyddsbeskrivning och brandskyddsdokumentation?

    Det är vanligt att du som byggherre redan i ett tidigt skede av byggprocessen börjar spåna på ett utkast av brandskyddsbeskrivningen. Det är vanligt att kommunen efterfrågar en sådan i samband med att de ska bevilja en byggprocess. I brandskyddsbeskrivningen skall det framgå vilka åtgärder man avser att utföra gällande brandsäkerheten. Utöver brandritningar är det även viktigt att du införskaffar konstruktionsritningar och exempelvis ventilationsritningar när du ansöker om bygglov eller bygganmälan.

    Vad skall brandskyddsdokumentationen innehålla?

    I den kompletta brandskyddsdokumentationen skall det framgå vilken typ av åtgärder som gjorts i den aktuella byggnaden för att förhindra en brand samt eventuell spridning av en sådan. Det skall framgå exempelvis information om utrymningsvägar, brandsläckare, sprinklers samt brandlarm. Det skall även framgå information om hur många personer den aktuella byggnaden är konstruerad för. I övrigt skall du som byggherre uppfylla Boverkets samtliga krav avseende brandskyddsdokumentation.

    Läs mer: Profesionell Brandskyddsbeskrivning

    Hur höga är kraven på brandskyddsdokumentation?

    Kommuner ställer höga krav på brandskyddsdokumentation som upprättas i samband med exempelvis nybyggnation av en villa. Mindre projekt kan kräva mindre omfattande dokumentation men detta varierar från fall till fall. Om man exempelvis väljer att bygga en carport närmare än 4,5m till grannens tomt så kommer kommunens krav på hur man som byggherre tänkt förhindra eventuell brandspridning mellan byggnaderna vara större. Man har rätt att upprätta en brandskyddsdokumentation på egen hand men vi på LT Ingenjörsbyrå rekommenderar att man anlitar en certifierad brandkonsult eller brandingenjör. Detta för att säkerställa att Boverkets samtliga krav efterföljs. På sätt blir byggnaden säkrare och det ökar även dina chanser att få ett beviljat startbesked.

    Vad kostar brandskyddsbeskrivning och brandskyddsdokumentation? Pris?

    Det är viktigt att en person med rätt erfarenhet och kunskap tar fram en brandskyddsbeskrivning. Blir det fel på utförandet kan det få stora konsekvenser så som personskador eller skador på byggnader.

    Vi på LT Ingenjörsbyrå använder oss endast av brandkonsulter som har minst 10+ års erfarenhet av projektering av villor samt större projekt så som flerbostadshus och köpcentrum.

    I våra priser ingår även löpande rådgivning under projektet, detta har t.ex. en arkitekt svårt med eftersom de inte har tillräckligt med erfarenhet på praktiska frågor i projektet.

    Priserna varierar beroende på hur många byggnader som ligger närmare än 8 meter din villa.

    De enklaste projekten börjar från ca. 4 000 kr inkl. moms.

    Leveranstiden är endast 1-2 dagar på dessa brandskyddsbeskrivningar.

    Är det ett mer komplicerat projekt kan det vara ca. 8-10 000 kr inkl. moms och leveranstiden ca. 1 vecka.

    Ett komplicerat projekt kan vara om du dels har närliggande byggnader eller grannar. Men samtidigt ska du inreda ytterligare bostad i ditt hus eller i din komplementbyggnad så som attefallshus.

     

    Vanliga frågor

    En brandskyddsbeskrivning används innan projektet påbörjas för att visa de åtgärder som ska vidtas för att förebygga brandrisker. Efter projektets slutförande omvandlas beskrivningen till en dokumentation, där man kontrollerar att åtgärderna faktiskt har utförts korrekt.

    I den fullständiga dokumentationen framgår vilka åtgärder som har vidtagits för att förhindra bränder och spridning av dessa. Det inkluderar information om utrymningssystem, brandsläckningsutrustning och brandlarm, samt antalet personer byggnaden kan rymma.

    Kraven på brandskyddsdokumentation varierar beroende på projektets storlek och typ. Kommuner har höga krav för nybyggen av villor, medan mindre projekt kan behöva mindre omfattande dokumentation. Vi rekommenderar att anlita en certifierad brandkonsult eller brandingenjör för att säkerställa att alla Boverkets krav uppfylls.

    Sammanfattning

    • En brandskyddsbeskrivning är avgörande för att planera åtgärder som förebygger bränder i ett byggprojekt.
    • Brandskyddsdokumentationen kontrollerar att åtgärderna har utförts korrekt efter projektets slutförande.
    • Kommuner ställer höga krav på brandskyddsdokumentation för att säkerställa en trygg och säker byggnad.

    Vill du veta mer om brandsäkerhet eller behöver hjälp med andra byggrelaterade ärenden? Kolla in våra andra informativa artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo. Vi finns här för att ge dig den bästa rådgivningen och hjälpen!

    Hjälpte artikeln dig?
    9 av 9 tycker att artikeln är hjälpsam.

    Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

    UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
    NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
    dont miss this

    Vill du läsa mer?

    Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.