LT Ingenjörsbyrå förverkligar din byggdröm. Vi är en helthetsbyrå för dig som ska bygga.

Antikvarie

Denna artikel uppdaterades senast 2025-03-25

Har du en gammal byggnad eller en plats med historiskt värde? Att renovera eller bygga på dessa platser kräver att du först får ett antikvariskt utlåtande. Men vad betyder det egentligen? Här förklarar vi varför ett antikvariskt utlåtande är viktigt, vad det innebär, och hur du kan få hjälp med att bevara kulturhistoriska byggnader på rätt sätt.

Innehållsförteckning

3 fördelar du behöver tänka på 👇

🧠 Redo att bygga ditt drömhus – utan att krascha på vägen?
Varje år spricker tusentals husprojekt på grund av dålig planering, otydlig ansvarsfördelning och dyra misstag.
Men du behöver inte bli en byggexpert – du behöver struktur och rätt verktyg från början.

🎁 Få direkt tillgång till min 2-timmars videoguide + färdiga mallar och checklistor som hjälper dig att bygga smart, tryggt och utan att gå in i väggen.

✅ Du får:

  • Min budgetmall, avtalsmall & checklista – så du får koll på allt
  • En komplett videoguide (2h) där jag visar hur du undviker de vanligaste misstagen
  • Konkreta steg för hur du bygger rätt från början – utan att spräcka budgeten
  • Hjälp att förstå vilka beslut du ska ta – och i vilken ordning
  • BONUS: Allt skickas till dig på 1 minut – så du kan börja direkt

Vad är ett antikvariskt utlåtande?

Ett antikvariskt utlåtande är ett dokument som en certifierad expert på kulturvärden skriver när du vill göra något med en byggnad eller plats som har historiskt värde. Detta utlåtande hjälper kommunen att bedöma om förändringarna är bra för byggnadens historiska värde. Om din byggnad är gammal eller unik på något sätt, kan det vara nödvändigt att få ett utlåtande innan du får bygglov.

Varför behövs ett antikvariskt utlåtande?

Många byggnader och områden är historiskt viktiga och behöver bevaras för framtida generationer. Ett antikvariskt utlåtande säkerställer att förändringar inte skadar byggnadens kulturvärde. Detta gäller både för att renovera gamla byggnader och för att bygga nytt på en historiskt viktig plats.

Vad anses vara en kulturhistoriskt värdefull byggnad?

En kulturhistoriskt värdefull byggnad kan vara allt från ett gammalt hus som representerar en särskild byggnadsteknik, till en plats som har betydelse för ett lokalsamhälles historia. Ofta är dessa byggnader en del av ett kulturmiljöprogram som kommunen har. När kommunen bedömer om en byggnad är kulturhistoriskt värdefull, tittar de på dess historia, arkitektur och funktion.

Hur påverkar det bygglov?

Om du planerar att bygga eller ändra något på en kulturhistoriskt värdefull byggnad kan kommunen kräva att du gör en antikvarisk konsekvensanalys. Detta innebär att en expert bedömer hur ändringarna påverkar byggnadens kulturhistoriska värde. Du kan behöva anpassa din byggnation för att bevara viktiga delar av byggnaden.

Förvanskningsförbudet

Det finns en lag som kallas för ”förvanskningsförbudet”. Detta betyder att du inte får förändra en byggnad på ett sätt som förstör dess ursprungliga karaktär. Om en byggnad är kulturhistoriskt värdefull, kan det vara förbjudet att ändra på vissa detaljer, även om du renoverar den.

Vård och underhåll av kulturhistoriska byggnader

För att bevara en kulturhistoriskt värdefull byggnad krävs noggrant underhåll. Detta innebär att du måste vara försiktig när du renoverar och se till att rätt material används. En vårdplan kan behöva skapas för att säkerställa att byggnaden förblir i bra skick och att kulturvärden bevaras.

Vem gör det antikvariska utlåtandet?

En certifierad sakkunnig i kulturvärden gör det antikvariska utlåtandet. Detta är en expert som har kunskap om gamla byggnader och hur man bevarar deras värde. Om du planerar att ändra en byggnad som anses ha kulturhistoriskt värde, måste denna sakkunniga bedöma om ändringarna är lämpliga.

Sammanfattning

Att bygga eller renovera på en kulturhistoriskt värdefull byggnad kräver noggrant arbete och respekt för dess historia. Ett antikvariskt utlåtande hjälper både dig och kommunen att säkerställa att inga viktiga kulturvärden går förlorade. Det är viktigt att få hjälp av en expert som kan vägleda dig genom processen, så att du kan göra rätt ändringar utan att skada byggnadens historiska betydelse.

Fem Vanliga frågor om artikeln - Antikvarie

Ett antikvariskt utlåtande är ett dokument från en expert som bedömer om och hur en byggnad eller plats kan ändras utan att skada dess kulturhistoriska värde.

Det behövs för att säkerställa att viktiga kulturvärden bevaras vid förändringar, renoveringar eller nybyggnation på historiskt värdefulla platser.

Kostnaden kan variera, men det brukar kosta omkring 5 000 SEK och uppåt beroende på projektets storlek och komplexitet.

En certifierad sakkunnig i kulturvärden, som har kunskap om gamla byggnader och deras historia, gör utlåtandet.

Du kan kontakta din kommun och fråga om byggnaden är registrerad som kulturhistoriskt värdefull i deras kulturmiljöprogram.

Kolla in fler inlägg om ​

De betalade 137 000 kr – utan att veta det viktigaste

Populärt

Såhär ritade jag ett kändishus från start – Jonas Fagerström

Populärt

Jag fick bygglov på 10 dagar – så här gjorde jag

Populärt

Vill du bygga hus – men känner att det är för mycket?

Populärt

DET DYRASTE FELET UNDER HELA BYGGET…

Populärt

De ville bara ‘komma igång’ – och det blev riktigt dyrt

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Markanvisningstävling Borås

Populärt

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt

Vad säger våra kunder om våra tjänster?

[INSERT_ELEMENTOR id=6576]

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm