fbpx

Vanliga frågor om arkitekt för attefallshus - Svar och information

SAMMANFATTNING

 • Vill du bygga ett attefallshus?
 • Här är svaren på de vanligaste frågorna om att anlita en arkitekt för ditt projekt.
 • Läs vidare för att lära dig mer om vad en arkitekt gör, hur mycket det kostar och hur lång tid det tar att få bygglov.

Innehåll

  blog post bnr

  Vad gör en arkitekt för attefallshus?

  En arkitekt för attefallshus är specialiserad på att designa och planera småhus som byggs enligt Attefallsreglerna. De hjälper till med allt från ritningar och konstruktion till att ansöka om bygglov.

  När du anlitar en arkitekt får du professionell hjälp med att skapa ett unikt och funktionellt hus som passar dina behov, samtidigt som det uppfyller alla krav i Byggnadsnämndens regler.

  Hur mycket kostar det att anlita en arkitekt för attefallshus?

  Kostnaden för att anlita en arkitekt varierar beroende på flera faktorer, såsom storlek på huset, komplexitet i designen och vilka tjänster du behöver. Generellt sett kan priset ligga mellan 10 000 kr upp till 50 000 kr eller mer.

  För att få en exakt prisuppgift bör du kontakta olika arkitekter och be dem om offert baserat på dina specifika önskemål och behov.

  Läs mer: Kostnaden för att anlita en arkitekt

  Vad är fördelarna med att anlita en arkitekt för attefallshus?

  Att anlita en arkitekt för attefallshus har flera fördelar. För det första kan de hjälpa till med att skapa en unik och personlig design som passar dina önskemål och behov. De har också kunskap om byggregler och kan se till att huset uppfyller alla krav.

  En annan fördel är att en arkitekt kan hjälpa dig genom hela processen, från ritningar och ansökan om bygglov till övervakning av själva byggprocessen. Detta sparar tid och minimerar risken för misstag eller problem längs vägen.

  Läs mer: Fördelarna med att anlita en arkitektbyrå

  Hur lång tid tar det att få ett färdigt ritningsförslag från en arkitekt?

  Tiden det tar att få ett färdigt ritningsförslag från en arkitekt beror på flera faktorer, inklusive arbetsbelastningen hos den specifika arkitekten och komplexiteten i ditt projekt. Generellt sett kan det ta några veckor upp till några månader.

  För att få en mer exakt tidsuppskattning bör du diskutera detta med arkitekten när ni träffas för att diskutera dina behov och önskemål.

  Läs mer: Så får du en offert från en arkitekt

  Vad är skillnaden mellan en arkitekt och en bygglovshandläggare?

  En arkitekt är ansvarig för designen av huset, inklusive ritningar och konstruktion. De hjälper till med att skapa ett estetiskt tilltalande och funktionellt hus som uppfyller alla krav i Byggnadsnämndens regler.

  En bygglovshandläggare å andra sidan arbetar på kommunen och ansvarar för att behandla bygglovsansökningar. De granskar ritningar, kontrollerar om de följer gällande regler och ger slutligt godkännande för bygget.

  Både arkitekten och bygglovshandläggaren spelar viktiga roller i processen med att bygga ett attefallshus, men deras ansvarsområden skiljer sig åt.

  Läs mer: Arkitektens roll vid ansökan om bygglov

  Kan jag anlita vilken arkitekt som helst för mitt attefallshus?

  Ja, du kan i princip anlita vilken arkitekt som helst för ditt attefallshus. Det är dock viktigt att välja en arkitekt med erfarenhet av att arbeta med småhus och Attefallsreglerna.

  Eftersom Attefallsreglerna har specifika krav och begränsningar är det fördelaktigt att anlita en arkitekt som är bekant med dessa regler och kan hjälpa till att optimera designen inom ramarna för dem.

  Läs mer: Så hittar du rätt arkitekt i Nacka

  Vad behöver jag göra innan jag kontaktar en arkitekt för attefallshus?

  Innan du kontaktar en arkitekt för ditt attefallshus bör du ha en tydlig idé om vad du vill uppnå med huset. Fundera på hur många rum och vilka funktioner du önskar, samt eventuella särskilda behov eller preferenser.

  Du bör också undersöka de lokala byggreglerna och se till att din tomt uppfyller alla krav för ett attefallshus. Detta inkluderar bland annat storlek på tomten, avstånd till grannar och eventuella servitut eller andra restriktioner.

  Läs mer: Tips inför mötet med din arkitekt i Borås

  Vad är skillnaden mellan en arkitekt och en byggfirma?

  En arkitekt är ansvarig för designen av huset, inklusive ritningar och konstruktion. De fokuserar på att skapa ett estetiskt tilltalande och funktionellt hus som uppfyller alla krav i Byggnadsnämndens regler.

  En byggfirma å andra sidan utför själva byggprocessen baserat på de ritningar som arkitekten har tagit fram. De ansvarar för att genomföra arbetet enligt planerna och se till att allt blir korrekt utfört.

  Både arkitekten och byggfirman spelar viktiga roller i processen med att bygga ett attefallshus, men deras ansvarsområden skiljer sig åt.

  Läs mer: Arkitekttjänster för ombyggnad

  Kan jag använda mitt attefallshus som permanent bostad?

  Ja, du kan använda ditt attefallshus som permanent bostad om det uppfyller alla krav i Attefallsreglerna. Det innebär bland annat att ytan inte får överstiga 25 kvadratmeter (inklusive eventuell biarea) och att det endast får finnas ett attefallshus per tomt.

  Innan du använder ditt attefallshus som permanent bostad bör du kontrollera med din kommun om det krävs några särskilda tillstånd eller anmälningar.

  Läs mer: Attefallshus som permanentbostad

  Kan jag bygga ett attefallshus på min tomt utan att ansöka om bygglov?

  Ja, du kan bygga ett attefallshus på din tomt utan att ansöka om bygglov under förutsättning att det uppfyller alla krav i Attefallsreglerna. Detta innebär bland annat att ytan inte får överstiga 25 kvadratmeter (inklusive eventuell biarea) och att huset placeras inom en viss avståndsgräns från grannar.

  Du behöver dock fortfarande göra en anmälan till Byggnadsnämnden innan du påbörjar bygget. De kommer då att granska ditt projekt och ge dig ett startbesked.

  Läs mer: Bygglovsbefriade åtgärder – vad gäller?

  Vanliga frågor

  När du anlitar en arkitekt tar de hand om hela processen från design till ansökan om bygglov.

  Kostnaden varierar beroende på projektets storlek och komplexitet, men ligger vanligtvis mellan 10 000 och 50 000 kronor.

  Tiden varierar, men processen kan ta mellan några veckor upp till flera månader.

  Du bör överväga deras erfarenhet, referenser och tidigare arbeten. Det är också viktigt att välja en arkitekt med erfarenhet av attefallshusprojekt.

  En arkitekt skapar designen och ritningarna, medan en bygglovshandläggare bedömer ansökningar om bygglov.

  Ja, det är möjligt att använda samma arkitekt för båda projekten.

  En lokal arkitekt har kunskap om de specifika reglerna i din kommun och kan underlätta ansökningsprocessen.

  Tiden varierar beroende på projektets storlek och komplexitet, men kan ta mellan några månader upp till ett år eller mer.

  Sammanfattning

  En arkitekt för attefallshus tar hand om hela processen från design till ansökan om bygglov. Kostnaden för att anlita en arkitekt varierar beroende på projektets storlek och komplexitet, men ligger vanligtvis mellan 10 000 och 50 000 kronor. Tiden det tar att få bygglov kan variera, men processen kan ta mellan några veckor upp till flera månader.

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.