fbpx

Arkitektritningar 2023 - Bygglovsritningar

Sammanfattning

 • Arkitektritningar är grunden i de ritningar som behövs i ett byggprojekt
 • Arkitektritningen förevisar byggnadens utformning och funktioner
 • Arkitektritningar kallas även för A-ritningar

Välkommen till vår artikel om arkitektritningar! Här kommer du att få lära dig mer om vad en arkitektritning är och varför den är så viktig i ett byggprojekt. Oavsett om du planerar att bygga ditt drömhus eller genomföra en renovering, kommer du säkerligen behöva bekanta dig med dessa ritningar. Vi kommer även att dela med oss av några tips för hur du kan spara pengar på alternativa arkitektkontor. Låt oss dyka in i världen av arkitektritningar och upptäcka deras betydelse!

Innehåll

  Arkitektritningar-1

  Arkitektritningar eller A-ritning?

  Grundstenen för alla projekt är arkitektritningar eller A-ritningar som de även kallas. Det är ett vanligt missförstånd att du behöver en arkitekt för att upprätta dessa ritningar. Benämningen arkitekt är en skyddad titel som kräver medlemskap i ”Sveriges Arkitekter” och rätt arkitektutbildning i Sverige eller utomlands. Nedan förklarar vi varför du inte behöver ha en arkitekt för att upprätta bygglovsritningar för ert byggprojekt och hur du samtidigt kan spara flera tusentals kronor genom alternativa arkitektkontor.

  Definition

  Vad är en arkitektritning för något?

  Arkitektritningar, eller A-ritningar som de också kallas för är grundstenen för alla byggprojekt. Alla projekt som skall genomföras behöver ha arkitektritningar i olika omfattningar. Beroende av projektets komplexitet behövs olika många och olika detaljerade arkitektritningar.

  A-ritningarna föreställer själva utformningen och funktionerna för byggnaden. Planlösningen är till exempel en del av A-ritningarna som tas fram i början av projektet. Det skall även framgå hur en möjlig möblering skulle kunna se ut samtidigt som samtliga tillgänglighetskrav skall vara uppfyllda.

  Planlösningen kommer vidare ligga till grund för fasadritningar men även för ritningarna till andra konsulter såsom ventilation, värme, sanitet och el. Fasadritningar är också en typ av A-ritning, men då på byggnadens alla fasader.

  Det är lätt att tro att det måste vara en arkitekt som tar fram denna typen av ritningar. Detta stämmer inte.

  Exempel på arkitektritningar

  Nedan ser ni arkitektritningar som ligger till grund för ett projekt. I detta exempel skall kunden bygga ett tvåplanshus. Dessa a-ritningar är bara ett exempel på hur ritningarna kan utformas. Kunden ville även genom verklighetstrogna 3D-ritningar se hur huset skulle se ut när det var inflyttningsklart.

  Planlösning markplan
  Planlösning övre plan
  Fasadritningar

  Renderingar/3D illustrationer

  Krav

  Arkitektritningar är grundstenen i alla projekt

  Som tidigare nämnt så är arkitektritningen grundstenen för alla bygglovsritningar. Bygglovsritningar som skickas in till byggnadsnämnden behöver vara exakta projektion av verkligheten. När byggprojektet är färdigt behöver A-ritningar uppdateras om det har skett några förändringar på utformning eller funktion under projektet. Detta kallas att statusen på ritningarna ändras till relation och då blir A-ritningar istället relationsritningar. I samband med att du beställer ritningar för din nyproduktion rekommenderar vi också att du beställer en energiberäkning för ditt bygglov.

  Även för ett mindre projekt kan det krävas ca 10 olika ritningar för bygglovsansökan. Vanligen behöver man inga arkitektritningar när man bygger ett attefallshus. För att du skall känna dig säker på att du är på rätt sida om lagen rekommenderar vi att du läser på om vilka regler som gäller för attefallshus. För att kunna hålla reda på alla ritningar så ges varje ritning ett eget ritningsnummer. Det kan till exempel vara A-01.1-001 som är till för situationsplanen. Alla inom byggbranschen använder samma regler angående ritningsnumrering för att alla skall kunna förstå varandras ritningar. Ett annat exempel kan vara I-46.1-1, detta är inredningsarkitektens A-ritning i hus 1 och våning 1. Läs mer om bygglovsritningar här.

  Pris

  Vad kostar en arkitektritning?

  Kostnaden för att ta fram arkitektritningar består till större delen av arbetskostnaden för den som tar fram ritningarna. Är projektet komplext och kunden önskar även ha ett eller flera platsbesök kommer A-ritningarna att kosta mer.

  Eftersom A-ritningar är såpass viktiga för projektet bör man inte bara jämföra företagen efter priset. Ett arkitektkontor som har flera års erfarenhet, goda referenser och kanske är specialiserade inom tillgänglighet tar mer betalt än arkitekter som är nya i branschen.

  Det är viktigt att beställaren funderar på några frågor innan denne bestämmer sig för att ta in offerter:

  • Hur ser det ut med befintliga ritningar på byggnaden?
  • Har vi koll på hur vi vill ha utformningen?
  • Har vi varit i kontakt med kommunen om genomförandet?
  • Har vi beställt nybyggnadskarta?

  Ovanstående fyra enkla frågor kommer underlätta när byggherren skall ta in offerter. Svaren påverkar omfattningen av projektet och underlättar för företagen att lämna rättvisa offerter till beställaren. Desto mer underlag och förberedelser byggherren har gjort, desto billigare blir det att upprätta bygglovsritningar. 

  Dock så vill de flesta privatpersoner lämna över alla uppgifter till den som skall ta fram bygglovsritningar. Detta innebär mer arbetstid för företaget och därför blir offerten något dyrare.

  Det är väldigt viktigt att kunden förstår vad de olika offerten innehåller och vilka kostnader som kan tillkomma. Är det något som skiljer sig mellan olika företag? Hur transparenta är deras redovisning av offerten? Det lättaste sättet för att kontrollera offerter är att ställa frågor till företagen om varför offerterna skiljer sig i pris och tid för färdigställande.

  Det kan till exempel vara att Företag A skriver ”Kostnad för nybyggnadskarta ingår ej” medan Företag B inte skriver något om nybyggnadskartan i sin offert. Vilket känns mest tryggt för beställaren? En nybyggnadskarta kostar mellan 800 – 5 000 kr beroende på olika faktorer. I denna situation behöver ni ställa frågan till Företag B om nybyggnadskarta.

  Vanliga frågor

  Arkitektritningar och A-ritningar används oftast synonymt, men det finns ingen egentlig skillnad mellan dem. Båda termerna syftar på de ritningar som visar utformningen och funktionerna hos en byggnad.

  Nej, det krävs inte alltid en auktoriserad arkitekt för att ta fram dessa ritningar. Det finns alternativa lösningar där man kan samarbeta med andra professionella kontor som erbjuder likvärdig expertis till lägre kostnad.

  Antalet och typen av arkitektritningar som behövs varierar beroende på projektets komplexitet. Vanligtvis inkluderar de grundläggande ritningarna planlösningar, fasadritningar och ibland även 3D-ritningar för att visa hur den färdiga byggnaden kommer att se ut.

  Kostnaden för att ta fram arkitektritningar kan variera beroende på olika faktorer, såsom projektets omfattning och önskad detaljeringsgrad. Det är viktigt att inte bara jämföra priser utan också beakta företagets erfarenhet, referenser och specialisering inom tillgänglighet.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är arkitektritningar avgörande för ett lyckat byggprojekt, oavsett om det handlar om nybyggnation eller renovering. Genom att samarbeta med professionella kontor som LT Ingenjörsbyrå kan du få tillgång till högkvalitativa ritningar till förmånliga priser. Ta steget och boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert, Laszlo, eller utforska våra andra informativa artiklar längre ner på sidan för mer värdefull kunskap. Vi ser fram emot att hjälpa dig skapa dina drömprojekt!

  Hjälpte artikeln dig?
  9 av 11 tycker att artikeln är hjälpsam.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer