Måste en arkitektritning skapas av arkitekter?

Sammanfattning

Grundstenen för alla projekt är arkitektritningar eller A-ritningar som de även kallas. Det är ett vanligt missförstånd att du behöver en arkitekt för att upprätta dessa ritningar. Benämningen arkitekt är en skyddad titel som kräver medlemskap i ”Sveriges Arkitekter” och rätt arkitektutbildning i Sverige eller utomlands. Nedan förklarar vi varför du inte behöver ha en arkitekt för att upprätta bygglovsritningar för ert byggprojekt och hur du samtidigt kan spara flera tusentals kronor.

Definition

Vad är en arkitektritning för något?

Arkitektritningar, eller A-ritningar som de också kallas för är grundstenen för alla byggprojekt. Alla projekt som skall genomföras behöver ha arkitektritningar i olika omfattningar. Beroende av projektets komplexitet behövs olika många och olika detaljerade arkitektritningar.

A-ritningarna föreställer själva utformningen och funktionerna för byggnaden. Planlösningen är till exempel en del av A-ritningarna som tas fram i början av projektet. Det skall även framgå hur en möjlig möblering skulle kunna se ut samtidigt som samtliga tillgänglighetskrav skall vara uppfyllda.

Planlösningen kommer vidare ligga till grund för fasadritningar men även för ritningarna till andra konsulter såsom ventilation, värme, sanitet och el. Fasadritningar är också en typ av A-ritning, men då på byggnadens alla fasader.

Det är lätt att tro att det måste vara en arkitekt som tar fram denna typen av ritningar. Detta stämmer inte.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Exempel på arkitektritningar

Nedan ser ni arkitektritningar som ligger till grund för ett projekt. I detta exempel skall kunden bygga ett tvåplanshus. Dessa a-ritningar är bara ett exempel på hur ritningarna kan utformas. Kunden ville även genom verklighetstrogna 3D-ritningar se hur huset skulle se ut när det var inflyttningsklart.

Planlösning markplan
Planlösning övre plan
Fasadritningar

Renderingar/3D illustrationer

Krav

Arkitektritningar är grundstenen i alla projekt

Som tidigare nämnt så är arkitektritningen grundstenen för alla bygglovsritningar. Bygglovsritningar som skickas in till byggnadsnämnden behöver vara exakta projektion av verkligheten. När byggprojektet är färdigt behöver A-ritningar uppdateras om det har skett några förändringar på utformning eller funktion under projektet. Detta kallas att statusen på ritningarna ändras till relation och då blir A-ritningar istället relationsritningar. I samband med att du beställer ritningar för din nyproduktion rekommenderar vi också att du beställer en energiberäkning för ditt bygglov.

Även för ett mindre projekt kan det krävas ca 10 olika ritningar för bygglovsansökan. Vanligen behöver man inga arkitektritningar när man bygger ett attefallshus. För att du skall känna dig säker på att du är på rätt sida om lagen rekommenderar vi att du läser på om vilka regler som gäller för attefallshus. För att kunna hålla reda på alla ritningar så ges varje ritning ett eget ritningsnummer. Det kan till exempel vara A-01.1-001 som är till för situationsplanen. Alla inom byggbranschen använder samma regler angående ritningsnumrering för att alla skall kunna förstå varandras ritningar. Ett annat exempel kan vara I-46.1-1, detta är inredningsarkitektens A-ritning i hus 1 och våning 1. Vill ni läsa mer om vilka krav som finns på bygglovsritningar och vad fackmannamässiga ritningar är?

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Pris

Vad kostar en arkitektritning?

Kostnaden för att ta fram arkitektritningar består till större delen av arbetskostnaden för den som tar fram ritningarna. Är projektet komplext och kunden önskar även ha ett eller flera platsbesök kommer A-ritningarna att kosta mer.

Eftersom A-ritningar är såpass viktiga för projektet bör man inte bara jämföra företagen efter priset. En arkitekt som har flera års erfarenhet, goda referenser och kanske är specialiserad inom tillgänglighet tar mer betalt än arkitekter som är nya i branschen.

Det är viktigt att beställaren funderar på några frågor innan denne bestämmer sig för att ta in offerter:

  • Hur ser det ut med befintliga ritningar på byggnaden?
  • Har vi koll på hur vi vill ha utformningen?
  • Har vi varit i kontakt med kommunen om genomförandet?
  • Har vi beställt nybyggnadskarta?

Ovanstående fyra enkla frågor kommer underlätta när byggherren skall ta in offerter. Svaren påverkar omfattningen av projektet och underlättar för företagen att lämna rättvisa offerter till beställaren. Desto mer underlag och förberedelser byggherren har gjort, desto billigare blir det att upprätta bygglovsritningar. 

Dock så vill de flesta privatpersoner lämna över alla uppgifter till den som skall ta fram bygglovsritningar. Detta innebär mer arbetstid för företaget och därför blir offerten något dyrare.

Det är väldigt viktigt att kunden förstår vad de olika offerten innehåller och vilka kostnader som kan tillkomma. Är det något som skiljer sig mellan olika företag? Hur transparenta är deras redovisning av offerten? Det lättaste sättet för att kontrollera offerter är att ställa frågor till företagen om varför offerterna skiljer sig i pris och tid för färdigställande.

Det kan till exempel vara att Företag A skriver ”Kostnad för nybyggnadskarta ingår ej” medan Företag B inte skriver något om nybyggnadskartan i sin offert. Vilket känns mest tryggt för beställaren? En nybyggnadskarta kostar mellan 800 – 5 000 kr beroende på olika faktorer. I denna situation behöver ni ställa frågan till Företag B om nybyggnadskarta.

Hjälpte denna artikeln dig?
5 av 7 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Vill du läsa mer?

Läs fler artiklar om bygglov vi har skrivit på faktabanken

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer