fbpx

Bygga Friggebod – En komplett guide med tips och råd

Bygga Friggebod
Innehållsförteckning

Senast uppdaterad den 3 månader av tuhinkhanjn57@gmail.com

Bygga Friggebod - En komplett guide med tips och råd

Sammanfattning

 • En friggebod är en komplementbyggnad som tillåts vara max 15 kvadratmeter utan att det behövs ett bygglov
 • En friggebod kan byggas på egen hand med lösvirke eller köpas nyckelfärdigt
 • Priset för en friggebod är vanligtvis runt 100 – 150 000 SEK i materialkostnader om du ska bygga den på egen hand, en lyxigare nyckelfärdig variant kan kosta uppemot 750 000 SEKär

Drömmer du om att ha en egen bastu, gäststuga eller förråd på din tomt? Med en friggebod kan du göra det möjligt utan krav på bygglov eller komplicerade handlingar. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta när det kommer till att bygga din egen friggebod. Vi diskuterar olika typer av friggebodar, regler och materialval. Läs vidare för att få inspiration och praktiska tips till hur du kan maximera utrymmet i din nya friggebod!

Innehåll

  Friggebod

  Den älskade friggeboden är en vanlig syn på tomtar runt om i landet. Och det är inte så konstigt med tanke på att friggeboden är en av de enklaste och minst byråkratiska byggnadsprojekten du kan göra.

  Kanske vill du bygga en bastu, gäststuga, förråd eller skapa en egen arbetshörna? Då är friggeboden en snabb och smart lösning, då den varken kräver bygglov, anmälan eller andra officiella handlingar.

  Här kollar vi närmare på vad du bör tänka på när du ska bygga friggebod, samt vilka material som passar bäst och vilka kostnader som kan tillkomma. Dessutom ger vi tips på hur du kan maximera utrymmet för din friggebod.

  Läs mer: Friggebod Regler – Allt du behöver veta

  Vad är en friggebod?

  En friggebod är en komplementbyggnad som tillåts byggas utan bygglov på en yta upp till 15 kvm. En friggebod kan se olika ut beroende på hur den planeras att användas. Bland annat är det vanligt att bygga en friggebod som gäststuga, kontor, bastu eller lekstuga. Eller varför inte skapa ett extra utrymme för dina verktyg och redskap? Ja, det är helt enkelt bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt.

  Regler för friggebod

  Till skillnad från attefallshus och andra byggnadsprojekt behövs inget bygglov eller bygganmälan för att bygga en friggebod. Du kan helt enkelt själv genomföra all planering och byggande utan kontakt med din kommun eller byggnadsnämd. Här kan du läsa mer ingående om vilka regler som gäller för friggebodar, men nedan har vi samlat de viktigaste punkterna du bör hålla koll på för att kunna bygga en friggebod utan bygglov.

  • Du kan endast uppföra en friggebod i närhet av ett en- eller tvåbostadshus. Alltså måste det redan finnas en permanentbostad på tomten för att en friggebod ska få lov att byggas.
  • Friggeboden får vara upp till 15 kvm med en maxhöjd på 3 meter, men du kan även dela ytan mellan flera friggebodar. Till exempel kan du ha en friggebod på 10 kvm och en mindre byggnad på 5 kvm – så länge den sammanlagda ytan inte överstiger 15 kvm.
  • Friggeboden ej byggs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen eller i närheten av en strand eller allmän väg. I dessa fall kan du behöva ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan.

  Vilken typ av friggebod vill du bygga?

  Oavsett om du tänkt bygga din friggebod från grunden eller hellre tar hjälp av proffsen, så finns det flera olika lösningar som passar varje projekt och varje budget.

  Nyckelfärdig friggebod

  En nyckelfärdig friggebod är en bekväm och bekymmersfri process, vilket också gör dem otroligt populära. Nyckelfärdiga friggebodar byggs i fabrik av professionella hantverkare och oftast går det ganska fort från beställning till installation. Prisnivån på en nyckelfärdig friggebod varierar beroende på vad du planerar att använda friggeboden till, då det kan till exempel behövas isolering. Dessutom beror kostnaden på vilket byggmaterial som används, samt om du väljer några av de tillgängliga tilläggstjänsterna.

  Byggsats för friggebod

  Vill du bygga i lugn och ro, men vill gärna ha professionell hjälp med planering av material och struktur av friggeboden? Då finns det ett annat alternativ som kallas Byggsats. Väljer du att köpa en byggsats för din friggebod innebär det helt enkelt att du själv monterar upp byggnaden med de försedda materialen. Precis som när du bygger din friggebod från grunden, är byggsats är ett perfekt alternativ för dig som har tid och som har hantverkarkunskaper.

  Bygg friggebod med lösvirke

  Vill du själv bestämma material och utformning kan du välja att bygga din friggebod från grunden med lösvirke. På så vis bestämmer du allt själv och kan minska kostnaderna genom dra nytta av byggvaruhusens eller sågverkens fantastiska priser. ​​Att bygga en friggebod själv är ett perfekt alternativ för dig som vill sätta din egen prägel på din nya friggebod och för dig som innehar hantverkskunskaper. Däremot bör du även ha din egen tid i åtankte, då det ofta tar mycket längre tid att bygga än vad man först beräknat.

  Ritningar för friggebod

  Väljer du att köpa en nyckelfärdig friggebod eller en byggsats så får du ritningar och byggbeskrvningar på köpet. Bygger du däremot friggeboden själv behöver du ritningar som du kan följa under tiden, till exempel en konstruktionsritning en planritning som visar friggebodens struktur ovanifrån. Dessutom behöver du en fasadritning som inkluderar detaljer om byggnadens struktur, samt mått på alla fönster och dörrar.

  Placering av friggebod

  Kom ihåg att det är kostsamt att flytta en friggebod. Se därför över var på tomten det passar bäst att placera byggnaden långt innan du sätter igång. Saker som var på tomten du får morgon- och kvällssol kan spela en stor roll för hur du planerar att använda byggnaden. Se även över dräneringen på tomten då det kan behövas kostsamma markändringar om friggeboden byggs där vattnet rinner mot. 

  Att bygga friggebod är vanligtvis bygglovsbefriat. Däremot kan du behöva göra en anmälan eller ansöka om bygglov om friggeboden planeras att byggas närmare än 4,5 meter från tomtgränsen eller om du ska bygga nära en strand eller allmän väg.

  Val av material för friggebod

  Grund

  När du ska bygga en friggebod är det viktigt att grunden är jämn och hållbar. Exempelvis är det vanligt att använda betong, grus eller en gjuten grund. Annars är det också vanligt att använda plintar som grund för att hålla grunden väldränerad. Beroende på om du planerar att isolera byggnaden kan grunden spela en större roll, då detta kan påverka värmen och fukten i huset. Det är viktigt att tänka på att bygga en bra luftspalt mellan golvet och väggen då detta gör så att luften kan cirkulera mellan utrymmena. Kom ihåg att det även kan behövas dränerande material under grunden.

  Stommen

  När grunden är på plats är det dags att bygga upp byggnadens struktur – det vill säga stommen, bjälklaget och takstommen. Se till att ha en detaljerad konstruktionsritning till hands, eller följ måtten i byggbeskrivningen om du har valt en byggsats. 

  Golvbjälklaget för en friggebod brukar läggas på samma vis som hos en mindre byggnad. Det kan även vara en bra idé att isolera golvbjälklaget om du i framtiden vill göra om friggeboden till en övernattningsstuga eller liknande. Det kan i dessa fall vara mycket svårare att isolera golvet när byggnaden redan står på plats.

  Väggar

  När stommen är på plats är det dags att bygga väggar och tak. För väggarna är det viktigt att fundera över hur du vill att friggeboden ska se ut utvändigt. Det vill säga vilken färg du vill använda, samt om du föredrar stående eller liggande panel. Tänk även på att isolera ordentligt med rätt material för att hålla värmen i byggnaden. Exempel på vanliga isoleringsmaterial är bland annat mineralull eller stenull.

  Tak

  Tänk på att taket måste vara tätt för att skydda mot det hårda svenska klimatet. Dessutom måste taket vara välisolerat för att hålla byggnaden varm och energisnål. Om taket inte är välisolerat kommer värmen att stiga och snabbt försvinna ut ur byggnaden.

  För taket är det vanligt att använda tegel- eller betongplattor, då dessa håller fint både mot regn och rusk. Andra populära alternativ är bland annat plåttak eller takpapp med underlagspapp och ytpapp. 

  När du bygger taket är det viktigt att du håller koll på höjden, då en friggebod utan bygglov får ha en byggnadshöjd på max 3 m.

  Golv

  Ett golv av trä är vanligast i friggeboden, då detta passar perfekt till både ouppvärmda och uppvärmda byggnader. Helst ska du undvika plastmaterial vid ouppvärmda byggnader då det lätt kan bilda problem med fukt och mögel. Ska du till exempel använda friggeboden till förråd kan ett gjutet golv av betong vara ett bättre alternativ.

  Isolering

  För att du ska få ut det mesta av din friggebod bör den vara isolerad. Bra isolering håller värmen i friggeboden och gör det möjligt att använda byggnaden året om. Dessutom tål inte vissa redskap och elektriska maskiner kyla och fukt, så isoleringen hjälper till att hålla dina maskiner och föremål i gott skick. 

  Bygger du en friggebod i trä är det vanligast att man använder mineralull eller stenull då det ger bra värmeisolering och passar bra ihop med byggnader i trä.

  Maximera utrymmet på din friggebod

  Oavsett hur du väljer att använda din friggebod, till exempel som bastu, finns det några enkla knep för att utnyttja dina 15 kvm på bästa sätt.

  • En friggebods yttermått får vara högst 15 kvm. För att få ut det mesta av din friggebod rekommenderar vi följande mått: 5 m x 3 m, alternativt 4 m x 3,75 m.
  • För att få maximal nytta av takhöjden föreslår vi att du använder dig av ett så kallat pulpettak på några få graders lutning. Det ger en  bra takhöjd samtidigt som lutningen ger tillräcklig avrinning av regn.
  • Vill du utnyttja takhöjden på din friggebod kan du även bygga ett takloft. Loftet kan enkelt användas som sovplats och ger därmed mer plats på bottenvåningen. Tänk dock på att inte överskrida takhöjden på 3 meter då detta kräver bygglov.
  • Dessutom kan du även bygga en källare till din friggebod, så länge det inte finns några ledningar eller andra tekniska anläggningar i närheten som störs av byggandet.
  • Även om du inte tänkt övernatta i friggeboden under de kallare månaderna, kan det vara bra att isolera din friggebod. Beroende på vad du tänkt förvara i friggeboden bör du tänka på att vissa produkter eller eldrivna maskiner kan skadas om det blir för kallt. Det kostar väldigt lite i sammanhanget att isolera friggeboden. Dina redskap kommer att bevaras bättre och friggeboden får en längre livslängd.

  Vad kostar det att bygga friggebod?

  Kostnaden för en friggebod kan variera kraftigt beroende på val av material, arbetstimmar och inredning. Köper du material själv till din friggebod kan du hålla dig runt cirka 10 000 kr. Om du köper en nyckelfärdig friggebod med inredning, kan priset på friggeboden vara uppemot 750 000 kr.

  Vill du bygga friggebod själv och behöver bygglovsritningar eller konstruktionsritningar är du välkommen att kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå – vi levererar ritningar till din friggebod från 6 500 kr inkl. Moms. 

  Kom ihåg att du inte kan göra ROT-avdrag för att bygga en ny friggebod. Däremot får du göra ROT-avdrag om du väljer att renovera eller bygga om en befintlig friggebod.

  Bygger du en friggebod i trä är det vanligast att man använder mineralull eller stenull då det ger bra värmeisolering och passar bra ihop med byggnader i trä. Tänk också på att det kan vara bra att hålla koll på byggtermer när du bygger en friggebod.

  Ritning friggebod 15 kvm

  Vad är en ritning för friggebod på 15 kvm?

  En ritning för en friggebod på 15 kvm är en detaljerad plan eller skiss som visar hur friggeboden ska se ut och byggas. Den innehåller mått, dimensioner, materialval och andra tekniska detaljer som behövs för att kunna konstruera och uppföra en sådan byggnad.

  Varför behöver jag en ritning för min friggebod?

  En ritning är nödvändigt när du vill bygga en friggebod eftersom den ger dig vägledning om hur du ska gå tillväga. Genom att följa ritningen kan du vara säker på att din friggebod blir korrekt dimensionerad och uppfyller alla krav från myndigheter och lagstiftningar. Dessutom underlättar det kommunikationen med eventuella entreprenörer eller byggare som hjälper dig i processen.

  Hur får jag tag på en ritning för min friggebod?

  Det finns flera olika sätt att få tag på ritningar för en friggebod på 15 kvm. Du kan exempelvis anlita en arkitekt eller ett företag specialiserat inom fritidsbyggnader som kan ta fram custom-made-ritningar baserade på dina önskemål och behov. Det finns också färdiga standardritningar att köpa från till exempel byggvaruhus eller online-plattformar där man erbjuds specifika modeller och storlekar att välja mellan. Även på kommunens hemsida kan det finnas ritningar att ladda ner för friggebodar som uppfyller deras krav och riktlinjer.

  Nu när vi har besvarat de vanligaste frågorna relaterade till en ritning för en friggebod på 15 kvm, låt oss gå vidare till några andra relevanta aspekter att tänka på när du planerar ditt byggprojekt.

  Först och främst är det viktigt att ha klart för sig vad syftet med din friggebod är. Ska den användas som förråd, gäststuga eller kanske ett kontor? Genom att ha tydliga avsikter med byggnaden blir det lättare att ta fram en passande ritning och utforma interiören på ett funktionellt sätt.

  Nästa steg är att undersöka vilka regler och lagar som gäller i din kommun angående friggebodar. Reglerna kan variera beroende på platsen där du bor, så se till att kolla upp detta innan du börjar planera eller köper en färdigritning. Vanligtvis finns det begränsningar gällande maxstorlek, placering på tomten samt hur nära grannens tomtgräns man får placera sin friggebod.

  En annan viktig faktor är materialet du vill använda till din friggebods konstruktion. Det vanligaste valet brukar vara trä eftersom det ger en naturlig och harmonisk känsla samtidigt som det är relativt enkelt att arbeta med. Välj ett hållbart och väderbeständigt träslag som t.ex. impregnerat virke eller cederträ för att förlänga friggebodens livslängd.

  Utöver själva ritningen kan det även vara bra att skissa på hur du vill utforma interiören i din friggebod. Tänk på faktorer som ventilation, isolering samt el- och vattenanslutningar om du behöver dessa funktioner i byggnaden.

  Slutligen, innan du sätter igång med byggandet av din friggebod, se till att ansöka om eventuellt bygglov hos din kommun om detta krävs. Det är viktigt att ha tillstånd och uppfylla alla regler för att undvika obehagliga överraskningar längre fram.

  Sammanfattningsvis kan vi säga att en ritning för en friggebod på 15 kvm spelar en avgörande roll i planerings- och byggprocessen. Genom noggrant val av ritning, material och utformning kommer du kunna njuta av din nya fristad under många år framöver.

  Grund till friggebod

  Att ha en stabil och hållbar grund är avgörande för din friggebods struktur och livslängd. Genom att välja rätt material och följa korrekta byggmetoder kan du undvika problem som sättningar eller sprickor i marken underifrån. Nedan har vi samlat några vanliga frågor som många har när det gäller grund till friggebod:

  Vilka typer av grunder finns det för en friggebod?

  Det finns olika alternativ när det kommer till grundtyper för din friggebod. Här är några vanliga alternativ:

  1. Plintgrund: En plintgrund består av gjutna pelare som placeras på strategiska punkter under din bods bärande väggar eller hörn. Detta hjälper till att fördela vikten jämnt över markytan och motverkar eventuell jordförskjutning.

  2. Punktfundament: Ett punktfundament består också av gjutna pelare, men istället för att stötta alla hörn fungerar de som individuella stödpunkter där dina bodens bärande element kommer att vila.

  3. Platta på mark: En platta på mark är ett annat alternativ och innebär att du gjuter en hel betongplatta som täcker hela ytan där din friggebod ska placeras. Detta ger en stabil grund för boden, men det kan krävas mer arbete och tid jämfört med andra grundtyper.

  Vilket material bör jag välja till min grund?

  Valet av material för din grund beror delvis på vilken typ av grund du väljer. För exempelvis plintgrund eller punktfundament kan träpelare vara ett vanligt val, eftersom de är hållbara, lätta att arbeta med och har goda lastkapaciteter. Du kan även använda stål- eller betongpelare för extra stadga om så önskas.

  Om du istället bygger en platta på mark, behöver du tänka på vilket sorts betongmaterial som passar bäst i ditt fall. Denna typ av grund kräver mer noggrannhet i konstruktionen då den sträcker sig över hela ytan.

  Det är alltid bra att rådfråga experter inom byggbranschen eller arkitekter för professionell vägledning kring ditt specifika ärende när det gäller materialevalet till grunden för din friggebod.

  Vad bör jag tänka på innan jag bygger grunden till min friggebod?

  Innan själva konstruktionsfasen startar finns det några viktiga saker att tänka på:

  1. Jordundersökning: Det rekommenderas starkt att utföra en jordundersökning på platsen där du planerar att bygga din friggebod. En jordundersökning ger information om markens sammansättning, stabilitet och bärförmåga. Detta hjälper dig att bestämma vilken grundtyp som är mest lämplig och vilka förstärkningar som kan krävas.

  2. Bygglov: Kontrollera om du behöver bygglov eller inte för din friggebod. I vissa fall kan en friggebod vara befriad från lovkrav, men det är alltid bäst att kolla med din kommun för aktuella regler och bestämmelser innan du påbörjar ditt projekt.

  3. Planering av dränering: Förhindra fuktproblem genom att se till att ha rätt dränering runt din friggebods grund. Det finns olika metoder för dränering som kan vara lämpliga beroende på lokala förhållanden, såsom användning av dränrör eller marklutningar.

  Sammanfattning

  En stabil grund är avgörande när du ska bygga en friggebod. Genom noggrann planering, materialval och korrekt konstruktion kan du skapa en hållbar struktur som kommer tjäna dig under lång tid framöver. Se till att följa riktlinjerna i din kommun angående bygglov och var noga med eventuella specifika krav i ditt område när det gäller grunden till just din friggebod. Med dessa tips i åtanke börjar ditt projekt på ett starkt och hållbart sätt. Lycka till!

  Vanliga frågor

  Din friggebods yta får inte överstiga 15 kvadratmeter.

  För att köpa en nyckelfärdig friggbebd behöver du bestämma vad du planerar använda den till samt vilket material och eventuella tillval som passar dina behov.

  Ja, en friggebod får inte byggas närmare än 4,5 meter från tomtgränsen eller i närheten av en strand eller allmän väg.

  Tyvärr är det inte möjligt att använda ROT-avdraget för att bygga en helt ny friggebod. Däremot kan du göra ROT-avdrag om du renoverar eller bygger om en befintlig friggebod.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis har vi nu gått igenom alla viktiga punkter när det kommer till att bygga din egen friggebod. Genom att följa dessa råd och tips kommer du kunna skapa en funktionell och estetiskt tilltalande extra yta på din tomt. Vill du läsa mer om andra intressanta projekt eller få hjälp med ditt bygglov? Kolla in våra andra artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

   

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  4 av 4 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Dags att bygga eller renovera 2024?
  undvik dessa 7 kostsamma misstag!

  Ladda ner vår kostnadsfria PDF

  Vill du läsa mer om dessa ämnen?

  Vill du läsa några av våra recensioner?

  Anders V.

  När jag hittade LT Ingenjörsbyrå och kom i kontakt med Laszlo så gick allt fort. Tydliga frågor om projektet, tydligt när leverans sker av projekt.

  Johan N.

  Bra snabb service och billiga Tog nog inte mer än en vecka efter jag skikade in alla papper så var alla ritningar färdiga och igår

  vill du se några av våra referensprojekt?

  Vill du slippa huvudvärk med kommunen?

  Läs mer om hur vi arbetar!

  Laszlo Toth är en av våra fastighetskonsulter som jobbar med BRF kunder i Västra Sverige.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer