fbpx

Bygga Pergola 2023 - Den Ultimata Guiden

Sammanfattning

 • Genom att ha tydliga ritningar för konstruktionen kan du relativt enkelt bygga en pergola på egen hand
 • I normalfallet kostar det ca 5-10 000 SEK i materialkostnader att bygga en pergola på egen hand
 • I de allra flesta fall krävs inget bygglov för att bygga en pergola av normalstorlek med genomsikt

Vill du lägga till extra skugga och stil i din trädgård? Då är en pergola det perfekta valet! I denna omfattande guide kommer vi att ta dig igenom steg-för-steg processen för att bygga din egen pergola. Oavsett om du redan har en uteplats eller planerar att bygga från grunden, så har vi all information du behöver för ett framgångsrikt projekt.

Innehåll

  bygga pergola, Bygga Pergola 2023 – Den Ultimata Guiden

  Den ultimata guiden när du ska bygga pergola under 2022

  Pergolor är ett utmärkt sätt att lägga till extra skugga och stil i trädgården och de kan också användas för att skapa ett utomhusrum om man föredrar det före altan. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du bygger en pergola på en befintlig uteplats eller i din trädgård. Vi kommer också titta på kostnaden för denna typ av projekt och några viktiga saker att tänka på innan du påbörjar bygget.

  Vad kostar det att bygga en pergola?

  Kostnaden för detta projekt beror givetvis på vilken storlek och stil du väljer. Om du vill bygga en liten, enkel pergola kan du räkna med att spendera omkring ca 5000-10000:-. Om du däremot vill ha en större eller mer genomarbetad pergola kan kostnaden öka till ca 20.000-100.000:-.

  Det finns några saker att tänka på när du bestämmer dig för budgeten för din pergola. Det första är storleken på det område du vill täcka. Om du har en stor uteplats eller trädgård vill du kanske ha en större pergola som ger tillräckligt med skugga. Den andra saken att tänka på är vilken stil pergolan ska ha.

  Var kan jag hitta bra ritningar till mitt pergola byggprojekt?

  Det finns några olika ställen där du kan leta efter bygglovsritningar på pergolor. Ett alternativ är att söka på nätet. Det finns många webbplatser som säljer pergolaritningar, och du kan också hitta en del gratis ritningar om du söker runt lite. Ett annat alternativ är att köpa ett pergolakit. Dessa kit innehåller allt du behöver för att bygga din pergola, inklusive ritningar.

  När du letar efter konstruktionsritningar är det viktigt att se till att de är exakta och lätta att följa. Det sista du vill är att komma halvvägs genom ditt projekt och inse att ritningarna är fel eller för svåra att följa.

  Vad mer behöver jag tänka på innan jag börjar bygga min pergola?

  Att bygga en pergola kan vara ett stort projekt så det är viktigt att tänka på alla detaljer innan du börjar. Här är några saker att tänka på:

  – Placeringen av pergolan. Du måste se till att det finns tillräckligt med utrymme för din pergola och att den kommer ligga på en bra plats för skugga och avskildhet samt i förhållande till bostadshus, gångar i trädgården, komplementbyggnad mm. 

  – Vilken typ av material du vill använda. Det finns många olika typer av trä och annat material som kan användas för pergolor. Du måste bestämma dig för vilken typ av material som passar bäst till ditt hem och din trädgård.

  – Storleken på pergolan. Det beror dels på det utrymme du har till förfogande men även hur mycket skugga du vill skapa.

  – Vilken typ av tak du vill ha. Det finns många olika typer av tak och du bör välja det som passar bäst för dina behov.

  Om du är osäker på någon av dessa saker

  Det är alltid bäst att prata med en fackman innan du börjar. De kommer kunna ge dig råd om vad som är bäst att göra och hjälpa dig undvika misstag.

  Hur lång tid tar det att bygga en pergola?

  Detta beror återigen på pergolans storlek och hur komplicerat utförande den har. En enkel pergola kan vanligtvis byggas på en helg medan en mer komplex konstruktion kan ta en vecka eller mer.

  Det är viktigt att räkna in den tid det tar att förbereda området innan du börjar bygga. Detta inkluderar att rensa bort skräp, jämna ut marken och mäta upp utrymmet.

  Vad gäller för bygglovregler för pergola?

  Du måste kontrollera med din kommun och deras bygglovsavdelning om det krävs ett bygglov med bygglovsritningar för din pergola. I de flesta fall krävs inget tillstånd för en liten och genomsiktlig konstruktion som en pergola är. Om du däremot planerar att bygga en stor eller komplex pergola kan du behöva ett tillstånd.

  Vad skiljer det i pris på en pergola utan tak och en med tak?

  Kostnaden för en pergola utan tak är vanligtvis lägre än kostnaden för en pergola med tak. Detta beror på att en pergola utan tak är enklare att bygga och inte kräver lika mycket material.

  Kostnaden för en pergola med tak beror på vilken storlek och vilket utförande du väljer, men priset lär bli mellan ca 20 – 100 000 SEK. Det är viktigt att tänka på den tid det tar att bygga pergolan och på eventuellt behov av bygglovsbeslut.

  Om jag vill använda Segelduk som tak till Pergola, vad skall jag tänka på då?

  Segelduk är ett utmärkt val för ett pergolatak eftersom det är lätt och enkelt att installera samt enkelt att ta bort när pergolan inte används. Du bör dock tänka på att segelduk inte är lika hållbart som andra material och att det måste bytas ut oftare. Segeltyg ger också mindre skydd mot sol och väder än andra material.

  Vad behöver jag tänka på om jag skall bygga pergola på befintlig altan?

  När du bygger en pergola på en befintlig altan måste du se till att altanen är jämn och i gott skick. Du måste också tänka på pergolans vikt och hur den kommer att påverka altanen. Det är rekommenderat att prata med en erfaren yrkesman innan du påbörjar detta projekt.

  Vad behöver jag tänka på om jag vill bygga en paviljong i stället för en pergola?

  När du väljer mellan en paviljong och en pergola måste du tänka på vad konstruktionen ska användas till. Om du vill ha ett täckt område för underhållning eller middagar är en paviljong lämpligare. Om du däremot vill ha en utomhusstruktur som ger skugga och avskildhet är en pergola bättre lämpad. Både paviljonger och pergolor kan byggas av en mängd olika material, så du måste bestämma vilket som passar bäst för dina behov

  Paviljonger är dyrare än pergolor, därför måste du ta hänsyn till detta i din budget. Paviljonger tar också längre tid att bygga så du måste ha en god planering för ditt byggprojekt i förväg.

  Vad behöver jag tänka på om jag vill bygga en väggpergola?

  En väggpergola är ett bra val om du vill lägga till avskildhet eller skugga till ditt utomhusområde men inte vill använda dig av traditionellt staket eller plank. När du väljer plats för din väggpergola måste du ta hänsyn till sol- och vindriktningen. Du måste också se till att väggen och infästningarna är tillräckligt starka för att bära den ökade vikten från pergolan. 

  Att bygga en väggpergola är ett stort projekt, räkna därför ordentligt på den kostnad och tid som krävs för att slutföra projektet. Du bör också prata med ett proffs innan du påbörjar den här typen av pergola då det beroende på utformningen kan vara mer komplicerat än att bygga en klassisk altan exempelvis.

  Vad är en bokharabinda pergola?

  En bokharabinda-pergola är en typ av pergola som ofta används i trädgårdar. De är gjorda av trä och har vanligtvis ett gallertak.

  Bokharabinda-pergolor är ett utmärkt sätt att lägga till extra skugga och stil i trädgården samt att de kan användas för att skapa ett uterum.

  Vilken är den bästa tiden på året att bygga en pergola?

  Den bästa tiden att bygga en pergola är på våren eller tidig höst. Det beror på att vädret vanligtvis är mildare och risken för regn eller snö är mindre.

  Vanliga frågor

  Kostnaden för att bygga en pergola varierar beroende på storlek och stil. En liten, enkel pergola kan kosta mellan 5000-10000 SEK i materialkostnader, medan en större eller mer genomarbetad pergola kan kosta mellan 20000-100000 SEK.

  Det finns flera platser där du kan hitta ritningar till din pergola. Du kan söka online efter ritningar som säljs av olika webbplatser eller leta efter gratis alternativ. Ett annat alternativ är att köpa ett färdigt kit som inkluderar ritningar.

  I de flesta fall krävs inget bygglov för att bygga en pergola av normalstorlek med genomsikt. Det är dock viktigt att kontrollera med din kommun och deras bygglovsavdelning för att vara säker på vad som gäller i ditt specifika område.

  Byggtiden för en pergola beror på storlek och komplexitet. En enkel pergola kan vanligtvis färdigställas under en helg, medan en mer komplex konstruktion kan ta upp till en vecka eller mer.

  Innan du börjar bygga din pergola är det viktigt att överväga några saker. Du måste bestämma placeringen av pergolan, vilket material du vill använda, storleken på strukturen och vilken typ av tak du föredrar. Det rekommenderas också att rådfråga en professionell innan du börjar för att undvika misstag.

  Sammanfattning

   

  • Lär dig stegen för att bygga din egen pergola
  • Ta hänsyn till budget, storlek och materialval
  • Kontrollera eventuella bygglovskrav i din kommun
  • Beräkna tiden det tar att slutföra projektet

  Vi hoppas att denna guide har gett dig all information du behöver för att påbörja ditt eget pergolabyggprojekt. Om du vill lära dig mer om trädgårdsdesign eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo, kolla in våra andra artiklar längre ner på sidan.

  Hjälpte artikeln dig?
  9 av 11 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer