11 tips innan du ska bygga pool

Vi har skapat den ultimata guiden när du ska bygga pool på din fastighet under 2022

Det finns två huvudsakliga sätt att bygga en pool: i marken och ovanför marken. Båda har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att bestämma vilken typ av pool som är bäst för dina behov. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera skillnaderna mellan byggmetoderna, samt hur mycket de båda kostar att bygga. Så oavsett om du är ute efter ett gör-det-själv-projekt eller vill anlita en entreprenör, läs vidare för all information du behöver för att komma igång!

Vilken pooltyp passar mig bäst?

Om du letar efter ett enkelt och prisvärt sätt att bygga en pool är en ovan jord det rätta alternativet. Överjordiska pooler är billigare och kräver mindre arbete att installera än markpooler. De finns också i en mängd olika former och storlekar, så du kan lätt hitta en som passar din budget och ditt utrymme på bakgården. Om du vill ha en pool av hög kvalitet som håller i många år är en pool i marken det bästa alternativet. Pooler i mark är dyrare och kräver mer arbete för att installeras, men de är också byggda för att hålla länge.

Vill du ha en nedgrävd pool behöver du säkerställa att du har rätt konstruktionsritningar och bygglovsritningar.

Hur mycket kostar det att bygga en pool?

Kostnaden för att bygga en pool varierar beroende på typ av pool, storlek och placering av poolen och om du anlitar en entreprenör eller gör det själv. För en 10m lång pool ovan jord kan du räkna med att betala mellan 5000kr-50 000kr, medan en lika stor pool i marken kostar cirka 40 000kr-150 000kr beroende på materialval, installationer och hur mycket av arbetet du utför själv.

Hur bygger jag en nedgrävd pool?

Det finns tre huvudsakliga metoder för att bygga en pool i marken: betong, glasfiber och vinylliner. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar det är därför viktigt att välja rätt för dina behov

Betongpooler är den mest populära typen av pool i marken. De är långvariga och lätta att underhålla, men de är också det dyraste alternativet. Glasfiberpooler är ett billigare alternativ, men de är inte lika hållbara. Pooler med vinylliners är det billigaste alternativet men kräver också mer underhåll än betong- eller glasfiberpooler.

Du behöver först gräva ut ett område för din pool vilket är ett omfattande jobb som kräver stor noggrannhet. Här kan det vara värt att anlita någon som gör det åt dig för att minska felmarginalerna och dränera området på rätt sätt. När hålet är grävt är det dags att installera poolens väggar.

För betong- och glasfiberpooler innebär detta att man häller betong eller installerar prefabricerade väggar. För vinylfodrade pooler innebär detta att du installerar metallramen som håller fodret på plats.

När detta är klart skall poollinern som skyddar poolen från vattenskador installeras. Detta är en plast- eller vinylplatta som läggs över poolens väggar och golv. Detta steg är dock inte alltid nödvändigt om du har använt betong eller glasfiber.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Hur bygger jag en pool ovan mark?

Pooler ovan jord kan tillverkas av en mängd olika material, bland annat trä, metall och plast. För den som önskar en flexibel pool är plastpooler lätta att sätta upp och ta ner samt även det billigaste alternativet. Den vanligaste typen av pool är dock den med stål- eller aluminiumram och en fodervägg av PVC. Pooler med metallram är lätta att montera och kan köpas i olika storlekar. De är dock inte lika hållbara som andra typer av ovanjordiska pooler och kan rosta med tiden.

Populärt är även träpooler som då tillverkas av tryckbehandlat virke och har en liner inuti som skyddar träet från vattenskador. Ramen byggs vanligtvis av timmer eller lösvirke där sedan linern fästs i en metallist vid poolkanten. Träpooler håller bättre över tid men kräver dock lite mer underhåll, till exempel årlig färgning och tätning. De finns också att köpa som färdiga bygga-själv-kit och kan stå direkt på marken eller altanen, men även grävas ner till viss del eller ha en gjuten platta under.

Behöver jag en värmepump?

Du behöver inte ha en värmepump för din pool, men det är en bra idé att installera en om du vill spara pengar på dina energikostnader. Värmepumpen tar värme från luften och överför direkt till vattnet vilket är ett bra miljöval då den inte använder fossila bränslen, så därav finns inga utsläpp. Om du bestämmer dig för att installera en värmepump ska du se till att en kvalificerad elektriker gör det. Kostnaden varierar beroende på storleken på din pool och vilken modell du väljer men räkna med omkring 5 000kr – 20 000kr.

Hur underhåller jag min swimmingpool?

En pool behöver rengöras regelbundet för att förhindra att smuts och skräp ansamlas. Främst behöver du bottensuga poolen en gång i veckan för att ta bort smuts som sjunkit ner. Manuella pooldammsugare är det billigaste alternativet på runt 1000kr och är lätta att använda, men du kan också köpa automatiska dammsugare. Dessa kostar runt 5000kr men gör allt arbete åt dig.

Du bör också testa vattnets pH-värde relativt ofta för att se till att det är balanserat. Den idealiska pH-nivån ligger mellan 7-8. Du kan köpa pH-testremsor i en vanlig poolbutik och justera värdet genom att tillsätta kemikalier i vattnet. Utöver detta kan det vara bra att chockera poolen en gång i veckan, vilket innebär att du tillsätter en stor mängd klor till vattnet. Detta görs med klortabletter eller granulat som löses upp i vattnet och tar död på eventuella bakterier. Klorrengöringen bör endast utföras då pH-värdet är balanserat.

Kan jag ha en pool på min altan?

Funderar du på att bygga en pool på din uteplats finns det några saker du måste ta hänsyn till. För det första måste du se till att din uteplats kan bära poolens vikt. Om inte måste du förstärka den innan du går vidare med installationen. Vanligaste pooltypen att ha ovanpå altanen är en med metallstomme eller en träpool som är relativt lätta konstruktioner. Annars kan det vara en idé att överväga bygga om altanen för att möjliggöra en nedgrävd pool istället.

Vilka bygglovsregler gäller för att bygga en pool?

Det kan vara krångligt att reda ut vad som gäller för din pool. Därför behöver du läsa igenom reglerna som vi har förklarat för bygglov pool.

Hjälpte denna artikeln dig?
1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer