Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
Sammanfattning
- En installation av en ny kamin kräver i de allra flesta fall en bygganmälan som lämnas in till kommunen
- Detsamma gäller om du gör en större renovering av kaminen eller byter bränsleslag från ex. ved till olja
- Om du byter ut en befintlig kamin till en ny kamin med samma bränsleslag krävs vanligtvis ingen bygganmälan
Planerar du att installera en ny kamin? Innan du sätter igång finns det några viktiga saker att tänka på. En korrekt hantering av bygglovet eller bygganmälan är avgörande för att undvika onödiga förseningar och bekymmer längs vägen. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad du behöver veta innan du börjar med din kamininstallation, inklusive vilka handlingar som krävs och när ett bygglov eller en bygganmälan behövs. Läs vidare för att få all information du behöver inför ditt projekt.
Innehåll
Om du har för avsikt att installera en helt ny kamin så ska detta anmälas till din kommun, vanligtvis genom en så kallad bygganmälan och ej genom bygglov. Det låter en som enkel grej men tyvärr är bygganmälan lika krångligt idag som ett bygglov, den stora skillnaden blir att kommunen har en kortare handläggningstid på en bygganmälan jämfört med en bygglovsansökan avseende exempelvis en veranda.
Detta då det är en förändring i byggnaden som påverkar brandskyddet och dess stomme. Det är dock viktigt att du kontrollerar vad som gäller i just din kommun då detta kan variera. Påbörja aldrig ett arbete med en ny kamin förrän du fått ett startbesked från din kommun. Du måste göra en anmälan till din kommun i följande fall:
Du behöver inte göra en anmälan till kommunen om du skall byta en befintlig kamin till en ny kamin med samma bränsleslag eller om du ska göra mindre underhållsåtgärder.
Kommunen vill vanligtvis ta del av följande bygglovsritningar när du skickar in en anmälan gällande kamin:
När du är klar med arbetet kring din nya kamin skall du kontakta en skorstensfejarmästare som skall besiktiga arbetet. I samband med detta överlämnas ett protokoll till både dig och kommunen om att arbetet är korrekt utfört och godkänt.
Glöm inte heller att du behöver gå igenom alla punkter i kontrollplanen när kaminen är besiktigad och sedan skicka in kontrollplanen till kommunen för att få börja använda din kamin.
Du kan också läsa mer om byggåtgärder där du vanligtvis kan bygga utan bygglov, exempelvis när du bygger en veranda.
Ovanför ser du hur bygglovsritningar för kamin och eldstad ska se ut.
Planlösning ska innehålla och redovisa följande:
Fasadritningar ska redovisa och innehålla följande:
Förutom arkitektritningar som visar placering och utformning av din nya eldstad behöver du även skicka med prestandadeklaration och en kontrollplan för projektet.
Prestandadeklaration för din eldstad visar hur effektiv den är och hur mycket koldioxid som släpps ut i röken.
Kontrollplan ska finnas med i alla projekt. När du ska installera en kamin är kontrollplanen väldigt enkel och du som byggherre ansvarar alltid för punkterna i kontrollplanen samt att installationen är korrekt.
Glöm inte att skicka in intyget från sotaren när du har besiktigad din nya kamin.
Ladda ner en kontrollplan som du kan använda för ditt projekt nedan!
Om du planerar att installera en helt ny kamin måste detta vanligtvis anmälas till din kommun genom en bygganmälan istället för ett fullständigt bygglov. Detta beror på att installationen kan påverka brandskyddet och stommen i ditt hus.
Du måste göra en anmälan till kommunen om du ska installera en ny kamin, utföra större renoveringar eller byta bränsleslag. Detta inkluderar även förändringar på skorstenen och andra större strukturella ändringar i ditt hus.
Du behöver inte göra en anmälan om du endast byter ut en befintlig kamin mot en ny med samma bränsleslag eller om du utför mindre underhållsåtgärder.
– Innan du installerar en kamin, se till att ha rätt tillstånd från din kommun genom antingen ett bygglov eller en bygganmälan.
– Glöm inte att gå igenom de nödvändiga ritningarna och dokumentationen som krävs vid ansökan.
– Efter installationen, kontakta skorstensfejarmästaren för besiktning och skicka in kontrollplanen till kommunen.
Fortsätt läsa våra andra informativa artiklar om olika byggnadsprojekt längre ner på sidan. För ytterligare hjälp och rådgivning, boka gärna ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige