fbpx

Bygglov på landet - Allt du behöver veta

Sammanfattning

  • Vanligtvis är inte kraven desamma om en byggnation sker inom tätort jämfört med om det sker ute på landet
  • Det vi i folkmun kallar ”ute på landet” är oftast det som mer korrekt benämns som ”utanför detaljplan”
  • Vanligtvis krävs inte bygglov för mindre byggnationer som exempelvis garage om det är utanför detaljplan

Välkomna till vår artikel om bygglov på landet! Att förverkliga sina drömmar om att bygga eller utvidga sitt hem kan vara enklare utanför tätorten, men det finns fortfarande viktiga regler och riktlinjer att följa. I denna informativa guide kommer vi att utforska vilka möjligheter som finns när det gäller bygglov på landsbygden. Vi kommer även att ta upp skillnader mellan olika kommuner och ge dig råd om hur du bäst navigerar genom processen. Läs vidare för att få all den information du behöver för att göra din dröm till verklighet!

Innehåll

    bygglov pa landet

    I vissa fall kan bygglovskraven vara annorlunda på marker som är utanför tätbebyggt område, eller som vi på vardaglig svenska kallar det: “på landet”. Anledningen till detta är att man inte påverkar sin omgivning lika mycket på öppna landskap jämfört med i tätbebyggda områden. I vissa kvarter finns exempelvis krav på husens utformning så att alla hus i området skall likna varandra.

    Den som är boende på landet, utanför detaljplanerat område, kan vanligtvis få bygga mindre tillbyggnader, ex. garage och carport och växthus utan bygglov. Detta gäller även mindre tillbyggnader och bygge av exempelvis staket. Det är dock stor skillnad mellan olika kommuner när det gäller hur mycket man får bygga utan att ansöka om bygglov. I vissa kommuner kan man exempelvis få tillåtelse att bygga tillbyggnader som är begränsade till en viss procent av huvudbyggnaden medan vissa kommuner har angivit specifika storlekar i kvadratmeter. Därför är det av stor vikt att du kontaktar din kommun för att få reda på vad som gäller på just din mark i en bygglovsprocessKraven för exempelvis tillgänglighet är dock desamma oavsett om byggnaden är på landet eller inom tätort.

    Vid bygge av en ny huvudbyggnad krävs det alltid ett bygglov. Handlar det om större ingrepp i en befintlig byggnad, exempelvis påverkan av bärande väggar, så måste du vanligtvis anmäla även detta, oavsett var i Sverige du bor. Du måste alltid ta hänsyn till dina grannar, oavsett om det är på landet eller ej, och har du tänkt bygga närmare än 4,5 m till tomtgränsen så behöver du ett grannmedgivande. Sammanfattningsvis kan man konstatera att bygglovsreglerna vanligtvis är lite lättsammare utanför tätbebyggt område men att det är klokt att alltid kolla med din kommun vad som gäller på just den plats du har för avsikt att bebygga.

    Läs mer: Vanliga frågor om Bygglov 

    Bygga ut garage utan bygglov

    Att bygga ut sitt garage utan att behöva ansöka om bygglov kan vara ett praktiskt och kostnadseffektivt sätt att öka sin förvaringsplats eller skapa extra utrymme i hemmet. Men innan du ger dig in i projektet är det viktigt att vara medveten om reglerna och begränsningarna som gäller för att undvika eventuella problem längs vägen.

    Vad innebär ”bygga ut garage utan bygglov”?

    Att bygga ut ditt befintliga garage utan att få godkännande från din lokala kommun eller myndighet kallas ofta för ”bygga ut garage utan bygglov”. Det innebär helt enkelt att du genomför en tillbyggnad på ditt befintliga garage, exempelvis genom att förlänga det eller lägga till extra rum, utan formell tillståndshantering.

    Det finns dock vissa restriktioner och bestämmelser som måste följas även när man inte behöver söka specifikt tillstånd. Dessa varierar beroende på plats, storlek och typ av fastighet. Det är alltid rekommenderat att kontrollera med din lokalavdelning för stadsplanering eller besöka deras webbplats för den senaste informationen om vad som är tillåtet inom ditt område.

    Vilka gränser gäller vid ”bygga ut garage utan bygglov”?

    När det kommer till ”bygga ut garage utan bygglov” finns det vissa gränser och begränsningar att vara medveten om. Här är några vanliga riktlinjer som kan gälla:

    1. Storlek: Det finns vanligtvis en maxgräns för hur stort ditt garage får vara när du bygger ut det utan bygglov. Gränsvärdet kan variera beroende på din lokala lagstiftning, men det är oftast baserat på den totala kvadratmätaren av tillbyggnaden.

    2. Avstånd till tomtgräns: Byggnadsreglerna kan också kräva att din tillbyggnad har ett visst avstånd från tomtgränsen eller närliggande egendomar. Detta görs för att undvika eventuella grannkonflikter eller problem med grannarnas utsikt och ljusförhållanden.

    3. Bevarande- och säkerhetsrestriktioner: Beroende på området där du bor kan det finnas specifika regler för bevarande och säkerhet som måste följas vid en tillbyggnad av ditt garage utan bygglov. Till exempel kan historiska kvarter ha särskilda restriktioner för arkitektonisk stil eller materialval.

    Vilka fördelar finns det med ”bygga ut garage utan bygglov”?

    Att välja alternativet att ”bygga ut garage utan bygglov” har flera potentiella fördelar, inklusive:

    1. Snabbare process: Genom att inte behöva gå igenom ansökningsprocessen sparar du tid eftersom du kan börja bygga ut ditt garage så snart du har planerat och förberett projektet.

    2. Kostnadseffektivitet: Att undvika kostnader för ansökningsavgifter och eventuella extra krav eller arkitekter kan göra din tillbyggnad mer ekonomiskt överkomlig.

    3. Flexibilitet: Genom att bygga ut ditt garage utan bygglov har du större frihet att anpassa designen efter dina specifika behov och preferenser, utan att behöva följa eventuella ytterligare bestämmelser som tillståndsprocessen skulle kräva.

    Det är dock viktigt att notera att även om ”bygga ut garage utan bygglov” kan vara ett attraktivt alternativ i många fall, är det alltid bäst att kontrollera med de lokala myndigheterna för specifika regler och råd innan du påbörjar ditt projekt. På så sätt undviker du obehagliga överraskningar längs vägen och ser till att arbetet utförs inom ramarna av lagen.

    Vanliga frågor

    Mindre tillbyggnader såsom garage, carport, växthus och staket kan vanligtvis uppföras utan bygglov på landsbygden, men det varierar mellan olika kommuner.

    Detaljplanerade områden är mer strikt reglerade när det gäller utformningen av hus och bebyggelse, medan landsbygdsområden har större frihet i detta avseende.

    Reglerna skiljer sig åt mellan olika kommuner. Vissa tillåter en viss procentuell tillbyggnad av huvudbyggnaden, medan andra har specifika storleksgränser i kvadratmeter.

    Ja, bygglov krävs alltid för uppförande av en helt ny huvudbyggnad oavsett om det är inom detaljplan eller på landsbygden.

    Ja, om du tänker bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du få ett grannmedgivande innan du kan genomföra ditt projekt.

    Sammanfattning

    I sammanfattning är det tydligt att reglerna kring bygglov varierar beroende på om du befinner dig inom detaljplan eller på landsbygden. Att göra rätt från början och samråda med din kommun är avgörande för att undvika problem längs vägen. Hos LT Ingenjörsbyrå finns vår bygglovsexpert Laszlo tillgänglig för att svara på dina frågor och hjälpa dig genom processen. Var inte rädd för att utforska vårt utbud av andra artiklar som kan vara relevanta för ditt byggprojekt, eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo idag! Tillsammans kan vi göra din dröm om en lyckad byggnation på landet till verklighet.

    Hjälpte artikeln dig?
    29 av 37 tycker att artikeln är hjälpsam.

    Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

    UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

    dont miss this

    Vill du läsa mer?

    Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

    Över 1600 nöjda kunder
    och mer än 1647 genomförda projekt

    4.9 av 5.0

    LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

    Läs alla recensioner

    Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

    Basil M. — Lund

    Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

    Annika T. — Täby

    Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

    Peter A. — Stockholm
    Ladda mer