fbpx

Bygglov på landet - Allt du behöver veta

Sammanfattning

 • Vanligtvis är inte kraven desamma om en byggnation sker inom tätort jämfört med om det sker ute på landet
 • Det vi i folkmun kallar ”ute på landet” är oftast det som mer korrekt benämns som ”utanför detaljplan”
 • Vanligtvis krävs inte bygglov för mindre byggnationer som exempelvis garage om det är utanför detaljplan

Välkomna till vår artikel om bygglov på landet! Att förverkliga sina drömmar om att bygga eller utvidga sitt hem kan vara enklare utanför tätorten, men det finns fortfarande viktiga regler och riktlinjer att följa. I denna informativa guide kommer vi att utforska vilka möjligheter som finns när det gäller bygglov på landsbygden. Vi kommer även att ta upp skillnader mellan olika kommuner och ge dig råd om hur du bäst navigerar genom processen. Läs vidare för att få all den information du behöver för att göra din dröm till verklighet!

Innehåll

  bygglov pa landet

  I vissa fall kan bygglovskraven vara annorlunda på marker som är utanför tätbebyggt område, eller som vi på vardaglig svenska kallar det: “på landet”. Anledningen till detta är att man inte påverkar sin omgivning lika mycket på öppna landskap jämfört med i tätbebyggda områden. I vissa kvarter finns exempelvis krav på husens utformning så att alla hus i området skall likna varandra.

  Den som är boende på landet, utanför detaljplanerat område, kan vanligtvis få bygga mindre tillbyggnader, ex. garage och carport och växthus utan bygglov. Detta gäller även mindre tillbyggnader och bygge av exempelvis staket. Det är dock stor skillnad mellan olika kommuner när det gäller hur mycket man får bygga utan att ansöka om bygglov. I vissa kommuner kan man exempelvis få tillåtelse att bygga tillbyggnader som är begränsade till en viss procent av huvudbyggnaden medan vissa kommuner har angivit specifika storlekar i kvadratmeter. Därför är det av stor vikt att du kontaktar din kommun för att få reda på vad som gäller på just din mark i en bygglovsprocessKraven för exempelvis tillgänglighet är dock desamma oavsett om byggnaden är på landet eller inom tätort.

  Vid bygge av en ny huvudbyggnad krävs det alltid ett bygglov. Handlar det om större ingrepp i en befintlig byggnad, exempelvis påverkan av bärande väggar, så måste du vanligtvis anmäla även detta, oavsett var i Sverige du bor. Du måste alltid ta hänsyn till dina grannar, oavsett om det är på landet eller ej, och har du tänkt bygga närmare än 4,5 m till tomtgränsen så behöver du ett grannmedgivande. Sammanfattningsvis kan man konstatera att bygglovsreglerna vanligtvis är lite lättsammare utanför tätbebyggt område men att det är klokt att alltid kolla med din kommun vad som gäller på just den plats du har för avsikt att bebygga.

  Läs mer: Vanliga frågor om Bygglov 

  Vanliga frågor

  Mindre tillbyggnader såsom garage, carport, växthus och staket kan vanligtvis uppföras utan bygglov på landsbygden, men det varierar mellan olika kommuner.

  Detaljplanerade områden är mer strikt reglerade när det gäller utformningen av hus och bebyggelse, medan landsbygdsområden har större frihet i detta avseende.

  Reglerna skiljer sig åt mellan olika kommuner. Vissa tillåter en viss procentuell tillbyggnad av huvudbyggnaden, medan andra har specifika storleksgränser i kvadratmeter.

  Ja, bygglov krävs alltid för uppförande av en helt ny huvudbyggnad oavsett om det är inom detaljplan eller på landsbygden.

  Ja, om du tänker bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du få ett grannmedgivande innan du kan genomföra ditt projekt.

  Sammanfattning

  I sammanfattning är det tydligt att reglerna kring bygglov varierar beroende på om du befinner dig inom detaljplan eller på landsbygden. Att göra rätt från början och samråda med din kommun är avgörande för att undvika problem längs vägen. Hos LT Ingenjörsbyrå finns vår bygglovsexpert Laszlo tillgänglig för att svara på dina frågor och hjälpa dig genom processen. Var inte rädd för att utforska vårt utbud av andra artiklar som kan vara relevanta för ditt byggprojekt, eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo idag! Tillsammans kan vi göra din dröm om en lyckad byggnation på landet till verklighet.

  Hjälpte artikeln dig?
  29 av 36 tycker att artikeln är hjälpsam.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer