fbpx

Bygglov Spiketält 2023 - Regler, Krav & Ansökningsprocess

Sammanfattning

 • Uppförande av ett spiketält kräver vanligtvis att du har ett beviljat bygglov först
 • Det ställs höga brandkrav vid uppförandet av spiketält då brandförloppet anses snabbt
 • Det ställs även höga krav på säkerheten i övrigt när det gäller spiketält, exempelvis att det ska vara väl förankrat i marken

Välkommen till vår artikel om bygglov för spiketält! Om du planerar att bygga ett spiketält på din tomt är det viktigt att du känner till de regler och krav som gäller för att få ett godkänt bygglov. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta, från vad ett spiketält faktiskt är till hur du ansöker om bygglovshandlingar. Läs vidare för att vara säker på att du har rätt kunskap och information innan du tar dig an detta projekt.

Innehåll

  Det är nya regler för spiketält från och med 2023.

  Vad gäller för regler för att bygga ett spiketält? Det är en vanlig fråga som många ställer sig när de planerar att bygga ett spiketält på sin tomt. I denna artikel kommer vi att gå igenom alla regler som gäller för spiketält och vad du behöver tänka på för att få bygglov.

  Vad är ett spiketält?

  Ett spiketält är en temporär konstruktion som består av en stålram och en tältduk. Det är en populär lösning för många som behöver extra utrymme för att förvara fordon, byggmaterial eller andra saker. Spiketält kan vara ett bra alternativ till en permanent byggnad, eftersom de är lätta att montera och demontera, samt relativt billiga.

  Krav för bygglov spiketält?

  För att bygga ett spiketält på din tomt måste du ansöka om bygglov. Kravet för bygglov varierar mellan olika kommuner, men i allmänhet krävs det bygglov om spiketältet kommer att stå uppe längre än tre månader eller om det är högre än tre meter.

  Bygglovshandlingar spiketält

  För att ansöka om bygglov behöver du olika bygglovsritningar. Dessa inkluderar ritningar av spiketältet, en beskrivning av materialen som ska användas, en beskrivning av hur spiketältet kommer att användas och hur länge det kommer att stå uppe. Det är också viktigt att notera att du kan behöva ansöka om andra tillstånd, som till exempel markanvisning, innan du kan ansöka om bygglov. Det är alltid bäst att kontakta din lokala kommun för att få mer information om kraven då dessa kan variera väldigt mycket från kommun till kommun, precis som kraven för exempelvis solceller.

  Regler för placering av spiketält

  När du planerar placeringen av ditt spiketält är det viktigt att ta hänsyn till regler för avstånd till grannar, vägar och andra byggnader på din tomt. Det är också viktigt att se till att spiketältet inte hindrar grannarnas utsikt eller påverkar deras integritet på något sätt.

  Säkerhetskrav

  För att bygga ett spiketält måste du också se till att det är säkert. Detta inkluderar att se till att spiketältet är väl förankrat i marken för att undvika skador vid starka vindar eller stormar. Du måste också se till att spiketältet är konstruerat på ett säkert sätt och att eventuella elektriska installationer är utförda av en behörig elektriker.

  Brandskydd spiketält

  Det som är den viktigaste aspekten är risken för ett snabbt brandförlopp mellan spiketälten. På många anläggningar är det endast 1-2 meter mellan spiketälten. Många kommuner i Sverige har under 2023 kommit ut med nya riktlinjer. Kapitel 5 i Boverkets Byggregler behandlar brandskydd och där hittar vi även kraven på byggnader som är närmare än 8 meter mellan varandra. 

  Ta kontakt med din lokala räddningstjänst och bygglovsavdelning för att få mer hjälp.

  Behöver du upprätta bygglovshandlingar eller brandskyddsbeskrivningar kan du ringa till oss omgående.

  Vanliga frågor

  Reglerna varierar mellan olika kommuner, men generellt sett krävs det bygglov om spiketältet står uppe längre än tre månader.

  För att ansöka om bygglov behöver du vanligtvis ritningar av ditt spiketält, en beskrivning av materialen som ska användas samt information om hur länge tältet kommer att vara uppställt.

  Nej, det finns regler och restriktioner när det gäller placeringen av spiketält. Du måste vara medveten om avstånd till grannar, vägar och andra byggnader på din tomt för att följa reglerna.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är det viktigt att ha rätt kunskap och information när det gäller bygglov för spiketält. Genom att följa de regler och krav som finns kan du undvika problem och säkerställa en smidig process vid uppförandet av ditt spiketält.

  Om du behöver ytterligare hjälp eller har fler frågor rekommenderar vi dig att läsa våra andra artiklar där vi täcker ämnen relaterade till bygglov eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår erfarna bygglovsexpert, för personlig rådgivning. Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen!

  Hjälpte artikeln dig?
  5 av 5 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer