Detaljplan Boverket: Vanliga frågor och svar

Denna artikel uppdaterades senast 1970-01-01

Har du någonsin funderat på hur vi bestämmer var byggnader, vägar och parker ska vara i en stad? Det handlar om detaljplaner. En detaljplan är en plan som berättar för oss hur marken får användas. Men vad gör Boverket när det gäller detaljplaner? Och varför är det så viktigt att förstå detaljerna i en detaljplan? Läs vidare för att få svar på alla dina frågor!

Innehållsförteckning

3 fördelar du behöver tänka på 👇

🚀 Redo att lyckas med ditt byggprojekt – utan dyra misstag?


Varje år misslyckas tusentals byggprojekt för att man saknar en tydlig plan och rätt stöd.

Jag hjälper dig att undvika fallgroparna, hålla budgeten och se till att ditt projekt blir en framgång.

Jag har hjälpt över 1 600 privatpersoner att lyckas med sina byggprojekt, och just nu har jag endast ett begränsat antal platser kvar för personlig rådgivning.


Vill du lära dig hur du startar ditt projekt på rätt sätt? 👉

Vad är en detaljplan?

En detaljplan är en juridiskt bindande plan som berättar vad som får byggas och hur marken får användas i ett visst område. Det kan handla om allt från var du får bygga hus, vägar och parker till vilka regler som gäller för hur byggnader ska se ut.

Hur lång tid tar det att ta fram en detaljplan?

Det kan ta ett tag att skapa en detaljplan. Vanligtvis tar det ett till två år för kommunen att ta fram en detaljplan, beroende på hur stort området är och om någon överklagar planerna.

Vad gör Boverket med detaljplaner?

Boverket hjälper kommunerna att skapa bra detaljplaner genom att ge rådgivning och vägledning. De granskar också färdiga detaljplaner för att ge tips och rekommendationer.

Skillnaden mellan detaljplan och bygglov

En detaljplan berättar vad som får byggas och hur marken får användas, medan ett bygglov är tillståndet du behöver för att faktiskt bygga en byggnad. Om du vill bygga något måste du först kolla att detaljplanen tillåter det, och sen ansöka om bygglov för att bygga.

När får en detaljplan laga kraft?

En detaljplan får laga kraft när den inte längre kan överklagas. Det betyder att planen är officiell och måste följas. Detta sker oftast fyra veckor efter att planen har blivit godkänd.

Vilka beteckningar används i en detaljplan?

I en detaljplan finns olika beteckningar som berättar vad som får byggas i olika områden. Till exempel kan B stå för bostäder, F för företag, och T för trafik.

Hur hittar jag kartor över detaljplaner?

Det finns kartor som visar var olika detaljplaner gäller. Du kan hitta dessa kartor på kommunens hemsida eller genom att kontakta Lantmäteriet.

Vad kostar det att ta fram en detaljplan?

Kostnaden för att ta fram en detaljplan kan variera beroende på storlek och komplexitet. Större områden eller mer komplicerade planer kan kosta mer. Det är kommunen som betalar för att ta fram en detaljplan, men ibland kan privata företag bidra till kostnaderna.

Är en detaljplan juridiskt bindande?

Ja, en detaljplan är juridiskt bindande, vilket betyder att både kommunen och fastighetsägare måste följa de regler som står i detaljplanen. Om någon inte följer detaljplanen kan kommunen vidta åtgärder.

Fem Vanliga frågor om artikeln - Detaljplan Boverket: Vanliga frågor och svar

Det kan ta mellan ett till två år att ta fram en detaljplan, beroende på storlek och om det finns några överklaganden.

Ja, det går att överklaga beslutet om en detaljplan. Överklagandet görs till länsstyrelsen inom tre veckor efter att planen har blivit godkänd.

Om någon inte följer detaljplanen kan kommunen kräva att personen ändrar sitt bygge eller till och med betala böter.

Ja, det går att ändra en detaljplan genom att skapa ett nytt förslag och följa samma process som när man skapar en ny detaljplan.

Du kan ta reda på vilken detaljplan som gäller för ditt område genom att kontakta kommunens bygglovsavdelning eller kolla på deras hemsida.

Kolla in fler inlägg om ​

Nytt regelverk för bygglov 2025

Populärt

Vad är en VVS ritning villa?

Populärt

Tilbygning Pris

Populärt

Situationsplan tegning

Populärt

Tilbygning tegning

Populärt

Byggetegninger

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Markanvisningstävling Borås

Populärt

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt

Fler än 1 600 genomförda projekt
sedan starten 2017

Vi förverkligar byggdrömmar för privatpersoner, företag och fastighetsägare.

4.8 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm