fbpx

Energideklaration

Sammanfattning

 • En energideklaration redogör för hur mycket energi en byggnad gör åt vid normal drift
 • En energideklaration får endast utfärdas av en certifierad energiexpert på uppdrag av fastighetsägaren
 • En energideklaration kostar cirka 2 – 3 000 SEK exklusive moms

Innehåll

  energideklaration

  Tillsammans med våra partners så hjälper vi dig med Energideklaration

  Går du i köp- eller säljtankar av ditt hus? Vi på LT Ingenjörsbyrå hjälper dig med din energideklaration.

  Med oss får du en energideklaration som är utfärdad av en certifierad energiexpert till ett fast pris!

  • Vi är certifierade enligt Boverkets krav på energiexpert
  • Att utföra en energideklaration utan platsbesök är inte aktuellt hos oss
  • Vi lägger stort fokus på att ge dig åtgärdsförslag som höjer värdet på din fastighet

  Håller du på att bygga ett nytt hus och vill få lägre ränta på bolånet? Låt oss göra en energideklaration och uppnå nivå A-B för att få lägre ränta hos din bank.

  Ett enkelt sätt att spara tusenlappar varje år.

  Vi hjälper dig när du behöver en energideklaration!

  En certifierad energiexpert krävs alltid när det måste upprättas en energideklaration.

  LT Ingenjörsbyrå AB hjälper dig med energideklaration för följande projekt:

  • Nybyggnation av villa
  • Försäljning av villa
  • Byggnader som är större än 250 kvm och ofta besöks av allmänheten
  • Byggnader med nyttjanderätt

  Certifierad energiexpert

  Den som är energiexpert ska ha kunskaperfarenhet och lämplighet för att utföra arbetet. Dessa krav ska styrkas genom att få en personcertifiering via ett ackrediterat certifieringsorgan. Det är du som byggherre som är ansvarig för att kontrollera detta.

  Alltid platsbesök

  Vi utför alltid ett platsbesök på den aktuella byggnaden för att försäkra oss om skicket och funktionerna. Kombinera din energideklaration med en fullständig besiktning av huset som ska köpas eller säljas, exempelvis genom att genomföra en ny kontroll för konstruktionsritningar eller ventilationsritningar. Detta ger dig som privatperson en trygghet genom att få veta byggnadens verkliga skick.

  Fasta priser från 2 990 kr exkl. moms

  Genom vår erfarenhet och en effektiv hantering av dokumentation och beräkningar kan vi kapa onödiga kostnader för dig som byggherre och beställare. Vi använder enbart digitala verktyg när vi skapar våra energideklarationer.

  Energideklaration3 e1578055721813

  Innehåll

  Idag hör man allt mer talas om energideklarationer och byggnaders energiprestanda. Det är omöjligt att sälja hus utan att det finns en energideklaration och de allra flesta byggnader omfattas av kravet på energideklaration. Det handlar helt enkelt om att man ska dokumentera hur mycket energi huset eller byggnaden använder när det är i bruk. Det finns också ett lagkrav som säger att byggnader i Sverige ska energideklareras om de inte uppfyller vissa särskilda krav.

  Vad kostar en energideklaration?

  En energideklaration kan variera ganska mycket i pris. Om man gör den i samband med till exempel en överlåtelsebesiktning kan man komma ner något i pris. I annat fall får man oftast räkna med att den kostar omkring 5 000 SEK. Om man vill att en radonkontroll ska utföras kostar detta extra. I de fall man ska sälja sin bostad och det inte finns en giltig energideklaration måste en sådan utföras och den kostnaden får man inte glömma bort. En energideklaration är giltig i 10 år efter det att den utförts och det kan således vara nödvändigt att upprätta en ny deklaration. Kanske har man utfört några åtgärder sedan den tidigare energideklarationen som gjort att energiförbrukningen minskat? Då kan det vara bra att upprätta en ny deklaration även om den gamla fortfarande är giltig inför försäljningen. Även elritningar av bra kvalité är bra att ha vid en försäljning.

  Kan man upprätta den själv?

  Nej, man kan inte upprätta en energideklaration på egen hand. En energideklaration ska upprättas av en energiexpert på uppdrag av den som äger byggnaden. Experten ska vara oberoende och det får till exempel inte vara en släkting eller en familjemedlem. Denne går igenom byggnaden grundligt och upprättar deklarationen i Boverkets register. Som ägare av en byggnad måste man också se till att energiexperten är certifierad enligt det certifieringsorgan som finns för energiexperter. För att få en certifiering måste man uppfylla alla de krav som ställs på sakkunskap. Man måste med andra ord ha rätt utbildning och uppfylla de andra kvalifikationer som ställs.

  Eftersom en energideklaration ska vara upprättad av en oberoende person kan en byggnadsägare aldrig själv deklarera den egna byggnaden, även om en certifiering som energiexpert finns. Boverket gör varje år tillsyn av energiexperter och granskar inlämnade energideklarationer för att se till att de verkligen har upprättats på korrekt sätt. Om det misstänks att en energiexpert är anlitad på andra uppdrag eller är ekonomiskt beroende kan en mer noggrann granskning att göras – Detta kan leda till att deklarationen blir ogiltig. Energiexperten kan också förlora sin  certifiering eller straffas på olika sätt om deklarationen inte fungerar på det sätt som det är tänkt att den ska göra.

  Vanliga frågor

  En energideklaration måste utföras vid försäljning av bostäder, nybyggnation av hus eller när det finns särskilda krav från myndigheter.

  Endast certifierade energiexperter har behörighet att utfärda en energideklaration på uppdrag av fastighetsägaren.

  Priset för en energideklaration varierar, men våra fasta priser börjar från 2 990 kr exklusive moms. Kontakta oss för att få en exakt offert baserad på dina behov och byggnadens storlek.

  Sammanfattning

  Sammanfattning – Viktiga punkter om Energideklaration:

  – En energideklaration är ett krav vid försäljning av bostäder och nybyggnation.
  – Endast certifierade energiexperter kan utfärda en energideklaration.
  – LT Ingenjörsbyrå erbjuder fasta priser från 2 990 kr exklusive moms för energideklarationsprocessen.
  – Kontakta vår bygglovsexpert Laszlo för mer information eller boka ett kostnadsfritt möte.

  Vi rekommenderar också att läsa våra andra informativa artiklar nedan eller kontakta oss direkt för ytterligare råd och tjänster inom bygglov och fastighetsfrågor.

  Genom att välja LT Ingenjörsbyrå får du den kompetens och erfarenhet som krävs för en korrekt och professionell energideklaration.

  Hjälpte artikeln dig?
  3 av 3 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer