fbpx

Energideklaration 2023

Sammanfattning

 • En energideklaration redogör för hur mycket energi en byggnad gör åt vid normal drift
 • En energideklaration får endast utfärdas av en certifierad energiexpert på uppdrag av fastighetsägaren
 • En energideklaration kostar cirka 2 – 3 000 SEK exklusive moms

Välkommen till LT Ingenjörsbyrå – din partner för Energideklaration
Behöver du en energideklaration? Vi på LT Ingenjörsbyrå är här för att hjälpa dig! Med våra certifierade energiexperter kan vi säkerställa att din byggnad uppfyller kraven och ger dig värdefulla åtgärdsförslag. Oavsett om du planerar att sälja ditt hus eller vill få lägre ränta på bolånet, kan en energideklaration vara avgörande. Låt oss guida dig genom processen och ge dig den expertis du behöver. Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo.

Innehåll

  , Energideklaration 2023​

  Tillsammans med våra partners så hjälper vi dig med Energideklaration

  Går du i köp- eller säljtankar av ditt hus? Vi på LT Ingenjörsbyrå hjälper dig med din energideklaration.

  Med oss får du en energideklaration som är utfärdad av en certifierad energiexpert till ett fast pris!

  • Vi är certifierade enligt Boverkets krav på energiexpert
  • Att utföra en energideklaration utan platsbesök är inte aktuellt hos oss
  • Vi lägger stort fokus på att ge dig åtgärdsförslag som höjer värdet på din fastighet

   

  Håller du på att bygga ett nytt hus och vill få lägre ränta på bolånet? Låt oss göra en energideklaration och uppnå nivå A-B för att få lägre ränta hos din bank.

  Ett enkelt sätt att spara tusenlappar varje år.

  Vi hjälper dig när du behöver en energideklaration!

  En certifierad energiexpert krävs alltid när det måste upprättas en energideklaration.

  LT Ingenjörsbyrå AB hjälper dig med energideklaration för följande projekt:

  • Nybyggnation av villa
  • Försäljning av villa
  • Byggnader som är större än 250 kvm och ofta besöks av allmänheten
  • Byggnader med nyttjanderätt

  Certifierad energiexpert

  Den som är energiexpert ska ha kunskaperfarenhet och lämplighet för att utföra arbetet. Dessa krav ska styrkas genom att få en personcertifiering via ett ackrediterat certifieringsorgan. Det är du som byggherre som är ansvarig för att kontrollera detta.

  Alltid platsbesök

  Vi utför alltid ett platsbesök på den aktuella byggnaden för att försäkra oss om skicket och funktionerna. Kombinera din energideklaration med en fullständig besiktning av huset som ska köpas eller säljas, exempelvis genom att genomföra en ny kontroll för konstruktionsritningar eller ventilationsritningar. Detta ger dig som privatperson en trygghet genom att få veta byggnadens verkliga skick.

  Fasta priser från 2 990 kr exkl. moms

  Genom vår erfarenhet och en effektiv hantering av dokumentation och beräkningar kan vi kapa onödiga kostnader för dig som byggherre och beställare. Vi använder enbart digitala verktyg när vi skapar våra energideklarationer.

  , Energideklaration 2023​

  Innehåll

  Idag hör man allt mer talas om energideklarationer och byggnaders energiprestanda. Det är omöjligt att sälja hus utan att det finns en energideklaration och de allra flesta byggnader omfattas av kravet på energideklaration. Det handlar helt enkelt om att man ska dokumentera hur mycket energi huset eller byggnaden använder när det är i bruk. Det finns också ett lagkrav som säger att byggnader i Sverige ska energideklareras om de inte uppfyller vissa särskilda krav.

  Undvik dessa 7 misstag när du söker Bygglov!

  Ange din e-post så skickar jag dig PDF inom 2 minuter!

  Vad kostar en energideklaration?

  En energideklaration kan variera ganska mycket i pris. Om man gör den i samband med till exempel en överlåtelsebesiktning kan man komma ner något i pris. I annat fall får man oftast räkna med att den kostar omkring 5 000 SEK. Om man vill att en radonkontroll ska utföras kostar detta extra. I de fall man ska sälja sin bostad och det inte finns en giltig energideklaration måste en sådan utföras och den kostnaden får man inte glömma bort. En energideklaration är giltig i 10 år efter det att den utförts och det kan således vara nödvändigt att upprätta en ny deklaration. Kanske har man utfört några åtgärder sedan den tidigare energideklarationen som gjort att energiförbrukningen minskat? Då kan det vara bra att upprätta en ny deklaration även om den gamla fortfarande är giltig inför försäljningen. Även elritningar av bra kvalité är bra att ha vid en försäljning.

  Kan man upprätta den själv?

  Nej, man kan inte upprätta en energideklaration på egen hand. En energideklaration ska upprättas av en energiexpert på uppdrag av den som äger byggnaden. Experten ska vara oberoende och det får till exempel inte vara en släkting eller en familjemedlem. Denne går igenom byggnaden grundligt och upprättar deklarationen i Boverkets register. Som ägare av en byggnad måste man också se till att energiexperten är certifierad enligt det certifieringsorgan som finns för energiexperter. För att få en certifiering måste man uppfylla alla de krav som ställs på sakkunskap. Man måste med andra ord ha rätt utbildning och uppfylla de andra kvalifikationer som ställs.

  Eftersom en energideklaration ska vara upprättad av en oberoende person kan en byggnadsägare aldrig själv deklarera den egna byggnaden, även om en certifiering som energiexpert finns. Boverket gör varje år tillsyn av energiexperter och granskar inlämnade energideklarationer för att se till att de verkligen har upprättats på korrekt sätt. Om det misstänks att en energiexpert är anlitad på andra uppdrag eller är ekonomiskt beroende kan en mer noggrann granskning att göras – Detta kan leda till att deklarationen blir ogiltig. Energiexperten kan också förlora sin  certifiering eller straffas på olika sätt om deklarationen inte fungerar på det sätt som det är tänkt att den ska göra.

  Vanliga frågor

  En energideklaration måste utföras vid försäljning av bostäder, nybyggnation av hus eller när det finns särskilda krav från myndigheter.

  Endast certifierade energiexperter har behörighet att utfärda en energideklaration på uppdrag av fastighetsägaren.

  Priset för en energideklaration varierar, men våra fasta priser börjar från 2 990 kr exklusive moms. Kontakta oss för att få en exakt offert baserad på dina behov och byggnadens storlek.

  Sammanfattning

  Sammanfattning – Viktiga punkter om Energideklaration:

  – En energideklaration är ett krav vid försäljning av bostäder och nybyggnation.
  – Endast certifierade energiexperter kan utfärda en energideklaration.
  – LT Ingenjörsbyrå erbjuder fasta priser från 2 990 kr exklusive moms för energideklarationsprocessen.
  – Kontakta vår bygglovsexpert Laszlo för mer information eller boka ett kostnadsfritt möte.

  Vi rekommenderar också att läsa våra andra informativa artiklar nedan eller kontakta oss direkt för ytterligare råd och tjänster inom bygglov och fastighetsfrågor.

  Genom att välja LT Ingenjörsbyrå får du den kompetens och erfarenhet som krävs för en korrekt och professionell energideklaration.

  Hjälpte artikeln dig?
  3 av 3 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer