Frågar kommunen efter färdigställandeskydd?

Vad är ett färdigställandeskydd (färdigställandeförsäkring)?

Ett färdigställandeskydd är en form av försäkring för den som genomför ett bygge. Det kan också kallas ”färdigställande försäkring” i folkmun. Detta innebär att du som byggherre och beställare har ett skydd utifall att entreprenören (företaget du har anlitat) som utför arbetet går i konkurs eller av annan anledning inte kan slutföra arbetet. Även stora och välkända företag kan drabbas av ekonomiska problem eller helt enkelt att just din arbetsledare eller hantverkare skadar sig och blir sjukskriven flera veckor. Vanligtvis hjälper entreprenören köparen med all formalia gällande färdigställandeskyddet. Färdigställandeskyddet benämns även som fullgörandeförsäkring eller som tidigare nämnt färdigställande försäkring. Om det finns flera entreprenörer vid ett och samma bygge krävs det ett färdigställandeskydd för varje avtal. Det finns dock ett gränsbelopp när färdigställandeskydd krävs och inte. 

När behöver jag ett färdigställandeskydd?

Färdigställandeskydd krävs när en entreprenör utför vissa arbeten som avser ett småhus för en konsuments räkning. Färdigställandeskydd för småhus krävs vid nybyggnad och även vid tillbyggnad samt anmälningspliktig åtgärd om behovet av skydd finns. I vissa fall kan byggnadsnämnden behöva pröva om det finns ett behov av färdigställandeskydd eller ej. Ett färdigställandeskydd skall uppvisas för byggnadsnämnden innan ett beslut om startbesked lämnas.

Det krävs inget färdigställandeskydd när det gäller fritidshus där du inte använder för permanent bruk.

Kravet för färdigställandeskydd styrs oftast av kostnaden för projektet. Detta räknas man i Prisbasbelopp, för år 2022 så är ett prisbasbelopp 48 300 kr. Färdigställandeskydd krävs om det enskilda avtalet överstiger 10 st. prisbasbelopp, 483 000 kr. Många privatpersoner delar upp projektet i flera avtal, t.ex. ett avtal för markentreprenör, ett avtal för snickare, ett avtal för elektriker och ett avtal för rörläggare. Då kan man göra ganska omfattande projekt innan ett av dessa avtal överstiger 483 000 kr för år 2022.

 

Källa: Boverket

Vad ingår i ett färdigställandeskydd?

Ett färdigställandeskydd ska omfatta skälig ersättning för extra kostnader för slutförande av arbeten, för kostnad av åtgärd på punkter som besiktningsman anmärkt på samt kostnader för åtgärder på byggnaden som orsakats av sådana fel.

När behöver jag inte ett färdigställandeskydd?

Färdigställandeskydd krävs endast när en entreprenör utför arbeten åt en konsument. Färdigställandeskydd krävs inte för vissa bygglovsbefriade åtgärder såsom skärmtak, friggebod, attefallshus eller tillbyggnader på maximalt 15 kvadratmeter.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Vad ingår inte i ett färdigställandeskydd?

Skyddet täcker oftast inte arbeten som ej är utförda trots att de redan är betalda. Därför är det viktigt att som konsument se till att det i avtalet med entreprenören framgår att betalning sker när hela arbetet är färdigt eller att betalning sker allteftersom vissa delmål i arbetet färdigställts.

Hur överklagar jag ett beslut om krav på färdigställandeskydd?

Om byggnadsnämnden kräver ett färdigställandeskydd och du finner detta felaktigt kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan sedan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Vad kostar ett färdigställandeskydd?

Det går inte att ge något exakt svar på denna fråga då priset beror på byggets omfattning. Räkna dock med att försäkringen kostar minst 5 000 SEK. Vid köp av nyckelfärdiga hus eller totalentreprenad så brukar färdigställandeskydd ingå i offerten.

Är det dags att teckna färdigställandeskydd?

Det finns endast ett fåtal företag som utfärdar färdigställandeskydd eller färdigställande försäkring. GarBo är ett av de största på marknaden, de har oftast ett samarbete med din husleverantör. GarBo erbjuder även ett färdigt paket med kontrollansvarig, färdigställandeskydd och besiktningsman. Om du inte behöver allt detta finns det bättre alternativ som du bör ta kontakt med. Nordic Guarantee utfärdas färdigställande skydd och vi på LT Ingenjörsbyrå har använt dessa i flera av våra projekt. Ta kontakt med Henrik Wiss på Nordic Guarantee. Själva försäkringen tecknas av bolaget som du anlitar, men du kan alltid ringa till Henrik för att ställa dina frågor och funderingar!

Hjälpte denna artikeln dig?
7 av 7 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer