Är det dags att Bygga Hus?

Sammanfattning

  • Det är din största investering i livet att bygga hus. Det får bara inte bli fel! Läs vår guide innan du börjar!
  • Många val ska göras och många avvägningar måste göras eftersom budgeten inte tillåter allt.
  • Att inte vara förberedd med en rimlig tidsplan, noggrann projektering samt en hållbar budget. Då kommer det inte sluta bra med projektet.

Innehåll

    Bygga hus

    Är det många som bygger hus i din omgivning? Drömmen om att bygga sitt eget hus är något som många av oss bär på. Att skapa ett hem som passar perfekt för just dig och din familj är en fantastisk möjlighet. Men vi vet att det kan vara överväldigande att ta sig an detta projekt. Därför vill vi hjälpa dig genom hela processen, från förberedelserna till slutbesiktningen. I denna artikel sammanfattar vi de viktigaste punkterna du behöver känna till när du ska bygga hus, och ger dig tips och råd längs vägen.

    Läs mer: Bygga Hus Steg För Steg

    Video - Tänk på detta när du bygger hus!

    Förberedelser innan du ska bygga hus

    Innan det är dags att bygga ditt nya hus finns det några viktiga förberedelser du behöver göra som vi går igenom nedan.

    Välj rätt tomt

    För att se till så att tomten passar dina långsiktiga planer och inte sätter käppar i hjulen för ditt projekt finns det några olika saker du bör tänka på. Börja med att leta i ditt favoritområde via Hemnet, och med rätt storlek på tomten.

    Bland annat bör du ha i åtanke hur tomten ser ut. Finns det några sluttnigar som behöver fixas, sprängningar som behöver göras eller krävs det extra markarbete innan du kan börja bygga på marken? Markförändringar är kostsamma, så först och främst lönar det sig ofta att göra det bästa av förutsättningarna som redan finns på tomten. Åk även och kolla på tomten under olika tidpunkter under dagen för att se hur väderstrecken påverkar solen och hur skuggorna lägger sig på tomten. Detta är viktigt att veta när du planerar var på tomten du vill bygga ditt nya hus.

    Läs mer: Vad kostar det att bygga hus pris?

    Se över detaljplanen

    När du väl har hittat en tomt som du tycker skulle passa bör du även ta en närmare titt på detaljplanen. En detaljplan bestämmer i princip vad, var och hur du får bygga i området. Dessutom kan det vara bra att kolla upp detaljplanen så att du vet vilka framtida byggnader som får lov att uppföras i närheten av tomten. 

    Om det saknas en detaljplan, så finns det ofta särskilda områdesbestämmelser som du måste hålla dig till. Dessa handlingar kan du hitta hos din kommun. Om det varken finns detaljplan eller områdesbestämmelser gäller reglerna för plan- och bygglagen och byggnadslagen. Det betyder alltså att du inte får bygga hur och var du vill även om det saknas detaljplan eller områdesbestämmelser.

    Du kommer även att behöva kontakta din kommun för att få vatten och avlopp till din fastighet. Du ansvarar själv för anslutningar och ledningar som måste finnas på din tomt, så här tillkommer även extra kostnader.

    Läs mer: Hus utan bygglov – Vanliga frågor och svar

    Välj typ av hus

    När tomten är utsedd är det dags att bestämma om du vill bygga ett hus från grunden med hjälp av hantverkare eller om du vill spara tid med ett modulhus.

    Nyckelfärdigt modulhus

    Ett nyckelfärdigt hus är en bekväm och bekymmersfri process, vilket också gör dem otroligt populära. Ett nyckelfärdigt hus byggs i fabrik av professionella hantverkare och oftast går det ganska fort från beställning till inflyttning. Prisnivån på ett nyckelfärdigt hus varierar beroende på storlek, byggmaterial och tilläggstjänster, men oftast blir det något billigare än att bygga från grunden. 

    Arkitektritat hus

    Att bygga ett hus från grunden är ett perfekt alternativ för dig som vill sätta din egen prägel på ditt nya hus. Fördelen med ett arkitektritat hus är att det är 100% anpassat efter dig och din familjs behov. På så vis bestämmer du allt själv och kan minska kostnaderna genom dra nytta av byggvaruhusens eller sågverkens fantastiska priser. Har du sett ett hus som du verkligen gillar? Leta upp fastigheten i kommunens arkiv, kommunen har de flesta bygglov inskannat i sina arkiv.

    Rita Hus Själv Online Gratis

    Hittar du ingen husmodell som du tycker passar dig? Genom vårt verktyg kan du rita hus själv online helt gratis. Med verktyget är det enkelt att planera huset och också se det i 3D för att få en förståelse om storlek och utformning. Att rita hus online är enkelt och går snabbt. Du sparar pengar genom att inte anlita en arkitekt. 

    Kontakta banken

    Att bygga ditt drömhus är en av de viktigaste besluten du kan ta, både från ett personligt och ekonomiskt perspektiv. För att göra drömmen till verklighet är det dags att kontakta din bank för att få ett lånelöfte. Ett lånelöfte är i princip ett förhandsbesked från banken som tyder på hur mycket du får låna för din bostad. Att ha ett lånelöfte så tidigt som möjligt gör det enklare att planera en budget för ditt projekt och du kan räkna in kostnader för själva husbygget tidigt – såsom köp av tomt, bygglov och anslutningsavgifter.

    Läs mer: Rita Hus Själv – En Komplett Guide

    Planering när du ska bygga hus

    Välj rätt kontaktnät

    När du väl har köpt din tomt bör du ta kontakt med en erfaren bygglovsexpert som kan hjälpa dig med ditt projekt hela vägen från idé till slutbesiktning.LT Ingenjörsbyrå har över 10 års erfarenhet inom byggbranschen och arbetar för att göra bygglovsprocessen för ditt projekt så enkel och smidig som möjligt. Vi hjälper dig att ta fram alla ritningar och tekniska handlingar som behövs för att göra ditt projekt till verklighet. Vi följer ditt projekt från början till slut och ser till så att ditt projekt följer alla krav, lagar och byggregler. Kontakta oss för ett kostnadsfritt samtal för ditt projekt.Vi kan hjälpa dig med:

    Vilka tekniska handlingar krävs för att bygga hus?

    Innan du skickar in ditt bygglov till kommunen kommer du att behöva ta fram ritningar som utgör en del av din ansökan. De viktigaste ritningarna som behöver vara med i en bygglovsansökan är följande:

    • Planritning
    • Fasadritning
    • Markplaneringsritning
    • Planritning
    • Sektionsritning
    • Situationsplan

    Andra handlingar som också bör vara med i en bygglovsansökan:

    • Projektbeskrivning
    • Kontrollplan
    • 3D-ritningar

    Vad kostar det att bygga hus?

    Varje hus är unikt och därför varierar även slutpriserna. Dessutom varierar kostnaderna beroende på om du väljer att köpa ett nyckelfärdigt hus eller väljer att ta hjälp av en byggfirma.

    Enligt Byggstart.se kostar ett nybyggt hus med ordinär standar och storlek ungefär 22.500 kr på kvm. Större och mer exklusiva projekt kan ha ett kvadratmeterpris på 35.000 kronor, eller mer. Dessa priser inkluderar alla kostnader för arbetskraft och material, men inkluderar inte kostnader såsom bygglov och ritningar.

    Hur lång tid tar det att bygga hus?

    Väljer du att bygga ett hus själv från grunden tar det oftast minst ett år innan det är inflyttningsbart. Såklart påverkas tidslinjen beroende på antalet hantverkare, byggnadens komplexitet och vädertillstånd. 

    Väljer du ett nyckelfärdigt hus är det oftast inflyttningsbart inom 8-10 månader, men det varierar även beroende på leverantör och hur stort och komplicerat huset är.

    Försäkringar för att bygga hus

    Innan du börjar bygga ditt nya hus är det viktigt att du tecknar rätt försäkringar. Det är dessutom flera försäkringar som är obligatoriska och byggandet får enligt lag inte påbörjas innan du tecknat dessa försäkringar. 

    Byggfelsförsäkring

    Enligt lag måste det finns en byggfelsförsäkring när du bygger ett nytt hus. Denna försäkring gäller i 10 år från slutbesiktning och täcker kostnader om det uppstår fel vid utfört arbete, material eller konstruktionsfel. Däremot täcker inte försäkringen om du själv utfört felaktigt arbete. Redan vid byggsamrådet med den kontrollansvarige och byggnadsinspektören måste du kunna visa upp bevis på att du har tecknat byggfelsförsäkring.

    Allriskförsäkring

    Husbyggaren ska alltid inneha en allriskförsäkring för skador på fastigheten. Här ska även du som kund vara medförsäkrad. Denna försäkring gäller i två år efter slutbesiktning och täcker kostnader för fel av verktyg, maskiner och material.

    Färdigställandeförsäkring

    Under byggtiden måste du ha en färdigställandeförsäkring som täcker kostnader för oförutsedda händelser som påverkar byggandet. Till exempel kan det täcka om husbyggaren går i konkurs. Dessa försäkringar är speciellt viktiga när du anlitar andra företag såsom hantverkare, elektriker eller om du köpt ett modulhus.

    Bygglov för att bygga hus

    När exempelvis konstruktionsritningar och planlösningar är klara är det dags att söka bygglov. För att bygga ett nytt hus eller en ny byggnad på din tomt kommer du behöva ansöka om bygglov från din kommun. I bygglovet kollar kommunen närmare på detaljplanen för tomten som ofta reglerar hur du får bygga, samt hur hög byggnaden får vara. Stämmer ditt projekt in med detaljplanen så kommer ditt bygglov troligtvis att godkännas. Men tänk på att det kan ta upp till 10 veckor för kommunen att hantera ditt ärende och tiden kan även förlängas om detaljer eller dokument saknas. 

    I samma skede som du ansöker om bygglov kommer du även att behöva utse en kontrollansvarig som hjälper dig att ta fram en kontrollplan, samt ser till så att projektet följer alla regler och villkor.

    Efter godkänt bygglov

    Kom ihåg att du inte får börja bygga även om du har fått ett godkänt bygglov. När ditt bygglov beviljas kommer ärendet att lämnas över till en byggnadsinspektör som granskar projektet utifrån ett juridiskt perspektiv för att se till så att alla regler följs. Först när byggnadsinspektören har godkänt ärendet och du har fått ett startbesked får du börja bygga ditt projekt.

    Dags att börja bygga

    Ta tag i spaden – det är dags att börja bygga hus!

    Val av material

    När du har fått ditt bygglov är det dags att börja samla in de material och verktyg du behöver för ditt projekt. Ett hus måste stå emot både kalla vindar och föränderliga väderförhållanden, oavsett om det är en stor villa eller ett mindre fritidshus du ska bygga. Därför är det viktigt att använda rätt material så att kommande generationer kan njuta av vad du har byggt.

    Isolering

    Att välja rätt isolering för ditt hus är viktigt för att hålla värmen och för att undvika fukt och mögel. Rätt isolering gör dessutom huset mer energisnålt och du kan på så vis spara både  på energikostnaderna och på miljön. Isolering används både i grunden, väggar, tak och vindsutrymmen för att isolera huset, men även som ljudisolering och för att öka brandsäkerheten. Du kan hitta rätt isolering hos de flesta byggvaruhus eller hos online försäljare.

    Golv

    Att välja rätt golv gör ditt hem hemtrevligt och hållbart. Oavsett om du letar efter efter ett klassiskt trägolv, parkettgolv, heltäckningsmatta eller ett vackert vinylgolv så kan du vara säker på att du kan hitta rätt golv för alla rum i ditt nya hus.

    Efter godkänt bygglov

    Kom ihåg att du inte får börja bygga även om du har fått ett godkänt bygglov. När ditt bygglov beviljas kommer ärendet att lämnas över till en byggnadsinspektör som granskar projektet utifrån ett juridiskt perspektiv för att se till så att alla regler följs. Först när byggnadsinspektören har godkänt ärendet och du har fått ett startbesked får du börja bygga ditt projekt.

    När huset står klart - Slutbesiktning

    Äntligen! Huset står klart och det är snart dags att flytta in. Men först måste en slutbesiktning genomföras. 

    Vid slutbesiktningen kontrolleras fastigheten för eventuella fel och brister innan byggnadsinspektören godkänner ditt bygge. Om byggprojektet inte godkänns, behöver en ny slutbesiktning göras så fort felen har åtgärdats. 

    Tänk även på att du måste genomföra en energideklaration inom två år efter slutbevis. En energiberäkning handlar helt enkelt om att man ska dokumentera hur mycket energi huset eller byggnaden använder när det är i bruk. Kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå för en energideklaration som är utfärdad av en certifierad energiexpert till ett fast pris!

    Med en energideklaration som visar att ditt hus klarar nivå A eller B har du möjlighet att via din bank utnyttja ett så kallat Grönt-Bolån med lägre ränta.

    Vanliga frågor

    Att vara väl förberedd är nyckeln till framgång när det kommer till att bygga ett hus. Innan du sätter igång med själva konstruktionen finns det flera viktiga steg du bör ta för att säkerställa smidigheten i processen.

    Valet av tomt är avgörande för hur bra ditt nya hus kommer passa in i din vision och uppfylla dina långsiktiga planer. Vi ger dig tips på vad du bör tänka på när du letar efter den perfekta tomten.

    Bygglov är en viktig del av processen när du ska bygga hus. Vi går igenom vad du behöver göra och vilka handlingar som krävs för att ansöka om och få godkänt bygglov.

    När det kommer till att välja mellan ett nyckelfärdigt hus eller ett arkitektritat finns det olika faktorer att beakta. Vi hjälper dig att fatta rätt beslut baserat på dina preferenser och behov.

    Kostnaden för att bygga ett hus kan variera beroende på flera faktorer. Vi ger dig en uppskattning av de vanligaste kostnaderna och hur du kan planera din budget.

    Sammanfattning

    – Förberedelser inför byggstart
    – Val av rätt tomt
    – Typ av hus – nyckelfärdigt eller arkitektritat?
    – Krav för bygglov
    – Kostnad och budget
    – Kontakta LT Ingenjörsbyrå för expertstöd

    Vi hoppas att denna artikel har gett dig en bättre förståelse för vad som krävs när du ska bygga hus. Om du vill lära dig mer eller behöver ytterligare hjälp, tveka inte att utforska våra andra artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppfylla din dröm om ett eget hus!

    Hjälpte artikeln dig?
    11 av 11 tycker att artikeln är hjälpsam.

    Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

    UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
    NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
    dont miss this

    Vill du läsa mer?

    Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.