Giltighetstid för bygglov - Vad du behöver veta

Sammanfattning

  • Ett bygglov är giltigt i fem år från det datum då bygglovsansökan beviljades av kommunen
  • De fem åren är uppdelade i två plus tre år – Inom de två första åren ska projektet ha påbörjats och sedan vara färdigställt inom de totala fem åren
  • Om projektet inte är färdigställt inom fem år från det datum då bygglovsansökan beviljades så måste en ny bygglovsansökan lämnas in till kommunen

Ett bygglov är en nödvändig del av byggprocessen, men hur länge gäller egentligen ett beviljat bygglov? I den här artikeln kommer vi att titta närmare på giltighetstiden för ett bygglov och vad som händer om projektet inte färdigställs inom denna tid. Läs vidare för att få all information du behöver om byggtillstånd och dess tidsramar.

Läs mer: Bygganmälan och Bygglov 

Innehåll

    giltighetstid for bygglov

    Bygglov giltighetstid? Hur länge är det giltigt?

    Ett bygglov är giltigt i fem (5) år från den dag bygglovsritningarna beviljades. Dessa fem år är uppdelade i två perioder, två plus tre år (2+3). Inom de första två åren måste det beviljade projektet påbörjas. Projektet måste sedan färdigställas inom de tre kommande åren. Detta innebär att man har totalt fem år på sig att färdigställa projektet om man startar direkt och utnyttjar tidsfristen till max. Tidsfristen räknas när ärendet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar.

    Läs mer: Vanliga frågor om Bygglov 

    Vad innebär det att projektet måste påbörjas inom två år?

    Det finns lite praxis som klargör vad ett påbörjande av projektet egentligen innebär varför det kan tolkas olika från kommun till kommun. Ett av få domstolsutlåtande är dock att förberedande markarbeten såsom att ta bort träd och sly, skala av grässvål och liknande inte är att anse som att projektet påbörjats utan det krävs att egentliga byggnadsarbeten, till exempel schakta eller fylla upp en yta och gjuta platta, är påbörjat inom två år.

    Läs mer: Behöver du hjälp med bygglov? 

    Kan tidsfristen för ett beviljat bygglov förlängas?

    Nej, det kan det inte. Femårsperioden kan inte ändras såvida det inte handlar om ett tidsbegränsat bygglov. Har man inte påbörjat inom två år gäller alltså att man får söka ett nytt bygglov för åtgärden, vilket är viktigt att räkna in i sin kalkyl för vad ett bygglov kostar, även om man redan tagit fram vissa handlingar som berör exempelvis tillgänglighet. Börjar tidsfristens slut närma sig rekommenderar vi dig att ringa till din kommun.

    Vanliga frågor

    Ett beviljat bygglov är giltigt i fem år från det datum då ansökan godkändes av kommunen. Inom dessa fem år måste projektet vara både påbörjat och färdigställt.

    Påbörjandet av ett projekt kan tolkas olika från kommun till kommun, men generellt sett krävs det att egentliga byggnadsarbeten, såsom schaktning eller gjutning av platta, har påbörjats inom två år från beviljandet av bygglovet.

    Nej, den femåriga giltighetstiden för ett bygglov kan inte förlängas. Om projektet inte är färdigställt inom denna tid måste en ny ansökan lämnas in till kommunen.

    Sammanfattning

    Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om giltighetstiden för ditt beviljade bygglov och se till att projekten blir färdiga i tid. För mer information och expertvägledning kring alla aspekter av byggprocessen, inklusive byggtillstånd, rekommenderar vi dig att utforska våra andra artiklar eller boka ett kostnadsfritt möte med vår erfarna bygglovsexpert Laszlo.

    Hjälpte artikeln dig?
    5 av 5 tycker att artikeln är hjälpsam.

    Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

    UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
    NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
    dont miss this

    Vill du läsa mer?

    Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.