fbpx

Hitta Tomt - Ultimata guiden för att hitta den perfekta tomten

Sammanfattning

 • Börja med att definiera dina behov och önskemål – Exempelvis storlek på tomten och geografisk placering
 • Sök efter tillgängliga tomter på olika ställen, alla tomter läggs inte upp på de vanligaste hemsidorna
 • Se till att undersöka vilka byggregler som gäller på just den tomt du är intresserad av så att det inte dyker upp oönskade överraskningar efter att du köpt tomten

Drömmer du om att bygga ditt eget hem? Att ha ett hus som är skräddarsytt efter dina behov och önskemål är en fantastisk möjlighet. Men hur hittar man egentligen den rätta tomten? Och var ska man börja leta?

I den här artikeln kommer vi att ge dig 10 tips som hjälper dig komma igång med ditt sökande och guida dig genom processen att hitta tomtgränser, använda verktyg för att söka efter tomter, samt berätta om kostnader och priser.

Innehåll

  hitta tomt

  Vår Ultimata Guide hur du ska Hitta Tomt

  Om du är som de flesta människor drömmer du förmodligen om att bygga ditt eget hem en dag. Det är ett utmärkt sätt att skapa ett utrymme som passar perfekt för dina behov och din livsstil. Men var ska du börja? Hur hittar man mark för husbygge? Ska du börja med att rita ditt hus först och ta fram bygglovsritningar eller ska du anpassa huset efter tomten som du ska köpa?

  I den här artikeln kommer vi att redogöra för 10 tips som kan hjälpa dig att komma igång med ditt sökande!

  Läs mer: Köpa Tomt – Bästa Tips & Råd

  Tips på hur du hittar tomter att köpa för att bygga ett hus:

  • Undersök områdesbestämmelserna i ditt område. T.ex. Hemnet
  • Leta efter områden som håller på att omklassificeras för bostäder. T.ex. Detaljplaner
  • Leta efter fastigheter som är föremål för tvångsförsäljning eller skattebrott. T.ex. Kronofogden
  • Kontakta en fastighetsmäklare som är specialiserad på markförsäljning. T.ex. Bjurfors
  • Sök på nätet efter listor över råa fastigheter. T.ex. Lantmäteriet

  Hitta tomt – Steg för Steg

  Att bygga ditt drömhus kan vara en spännande och meningsfull process, men det kan också innebära en mängd utmaningar. En av de största utmaningarna kan vara att hitta den rätta tomten för ditt byggprojekt. Att hitta en lämplig tomt kan kräva lite research och planering, men det kan också vara en spännande del av byggprocessen. Här är några tips för att hitta den perfekta tomten inför ditt byggprojekt:

  Börja med att definiera dina behov och önskemål. Innan du börjar leta efter tomter, är det viktigt att du har en klar bild av vad du letar efter. Tänk på saker som storlek, läge, pris och andra viktiga faktorer.

  Använd online verktyg och tjänster. Det finns många olika online verktyg och tjänster som kan hjälpa dig att hitta tomter. Du kan till exempel söka på nätet efter listor över obearbetade fastigheter eller använda tjänster som Hemnet eller Lantmäteriet. Du kan också använda Google Maps för att få en ungefärlig uppfattning om tomternas storlek och läge.

  Kontakta en fastighetsmäklare. Om du vill ha hjälp med att hitta tomter kan det vara en bra idé att kontakta en fastighetsmäklare som är specialiserad på markförsäljning. Mäklaren kan hjälpa dig att hitta tomter som passar dina behov och önskemål.

  Kontrollera områdesbestämmelserna. Detaljplaner bestämmer vilka typer av byggnader som får byggas på en tomt och hur dessa konstruktioner får användas. Det är viktigt att känna till dessa bestämmelser innan du köper en fastighet, eftersom du kanske upptäcker att marken inte är lämplig för dina avsedda ändamål.

  Leta efter områden som håller på att omklassificeras för bostäder. När städer och orter växer förändras ofta bestämmelserna om zonindelning för att anpassa sig till denna tillväxt. Detta innebär att mark som en gång i tiden var avsatt för jordbruks- eller industriändamål

  Hur går jag tillväga för att hitta tomtgränser?

  Det finns några olika sätt att hitta tomtgränser:

  Använd online verktyg: Du kan använda online verktyg som Google Maps för att få en ungefärlig uppfattning om tomtgränserna. Du kan också söka efter listor över obearbetade fastigheter på nätet och titta på bilder och kartor för att få en uppfattning om tomtgränserna.

  Kontakta en fastighetsmäklare: En fastighetsmäklare kan hjälpa dig att hitta tomtgränser genom att tillhandahålla dig kartor och annan dokumentation som visar tomtgränserna.

  Kontakta Lantmäteriet: Du kan också kontakta lantmäteriet för att få hjälp med att hitta tomtgränser. Lantmäteriet kan tillhandahålla dig kartor och annan dokumentation som visar tomtgränserna.

  Kontrollera marken: Du kan också undersöka marken själv för att hitta tomtgränser. Titta efter befintliga stolpar, märken eller gränsstenar som visar var tomtgränserna går. Du kan också prata med grannarna och fråga dem om de vet var tomtgränserna går.

  Det är viktigt att vara noga med att hitta rätt tomtgränser innan du köper en tomt. Genom att följa dessa steg kan du få en klar bild av var tomtgränserna går och vara säker på att du inte köper en tomt som är större eller mindre än du tänkt.

  Läs mer: Husritningar för ditt drömhem 

  Vilka verktyg kan jag använda för hitta tomt?

  Hemnet är en av Sveriges mest populära online marknadsplatser för fastigheter, inklusive tomter. På Hemnet kan du söka efter tomter i alla olika prisklasser och i olika lägen i hela landet. Det finns många fördelar med att använda Hemnet för att hitta tomter:
   
  Du kan söka på en mängd olika kriterier, inklusive pris, storlek, läge och tillgänglighet.
  Du kan få en ungefärlig uppfattning om tomtens storlek, läge och pris genom att titta på bilder och kartor.
  Du kan kontakta säljaren direkt via Hemnet om du har frågor eller vill boka en visning.
  Hemnet uppdateras ofta med nya tomter, så du kan hålla dig uppdaterad om de senaste tillgängliga fastigheterna.
  Det finns dock några saker du bör tänka på när du letar efter tomter på Hemnet:
   
  Det finns ingen garanti för att tomterna som listas på Hemnet är tillgängliga eller för att priserna är korrekta.
  Du bör vara försiktig med att lämna ut personlig information till okända säljare.
  Du bör vara beredd att betala en avgift för att använda Hemnet.
  Trotts dessa saker kan Hemnet vara ett bra verktyg för att hitta tomter att bygga ditt drömhus på. Genom att använda Hemnets sökverktyg och vara tålmodig och målmedveten kan du hitta den perfekta tomten för ditt byggprojekt.
   

  Vilka kostnader finns det och vad kostar en tomt?

  När du letar efter en tomt att bygga ditt drömhus på är det viktigt att ta hänsyn till priset. Tomtpriset kan variera kraftigt beroende på läge, storlek och andra faktorer samt om det finns beviljat förhandsbesked, alternativt bygglov, för fastigheten eller ej. Det finns en mängd olika sätt att hitta tomtpriser innan du ska köpa tomt:
   
  Använd online verktyg och tjänster: Det finns många olika online verktyg och tjänster som kan hjälpa dig att hitta tomtpriser. Du kan till exempel använda Hemnet eller Lantmäteriet för att få en ungefärlig uppfattning om priser i olika områden.
  Kontakta en fastighetsmäklare: En fastighetsmäklare kan ge dig en korrekt uppfattning om tomtpriser i ett specifikt område. Mäklaren kan också hjälpa dig att jämföra priser på olika tomter.
   
  Fråga lokala byggföretag och jordbrukare: Om du är intresserad av att köpa mark direkt från en ägare kan det vara en bra idé att kontakta lokala byggföretag och jordbrukare och fråga efter tomtpriser.
   
  Jämför med priser på andra tomter: Det kan också vara en bra idé att jämföra tomtpriser med priser på andra tomter i samma område. På så sätt kan du få en uppfattning om hur marknaden ser ut och om du får bra pris på den tomt du är intresserad av.
   
  Det är viktigt att komma ihåg att tomtpriset inte bara handlar om kostnaden för marken. Du bör också ta hänsyn till andra kostnader som kan uppstå, såsom kostnader för att ansluta till vatten och avlopp, kostnader för att få en detaljplan godkänd och kostnader för att anlita en fastighetsmäklare. Genom att hålla dessa saker i åtanke kan du få en realistisk uppfattning om tomtpriset och budgeten för ditt byggprojekt.
   
   

  Vanliga frågor

  För att veta vilken storlek på tomt du behöver, börja med att definiera dina behov och önskemål. Tänk på antal rum i huset, trädgårdsyta, garageplats osv.

  Du kan kontrollera områdesbestämmelserna hos exempelvis Hemnet eller genom att ta kontakt med kommunens stadsbyggnadskontor.

  Förutom populära webbplatser som Hemnet och Lantmäteriet kan du också använda Google Maps för att få en översikt över tillgängliga tomter i olika områden.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är det viktigt att ta dig tid att undersöka olika alternativ när du letar efter en tomt att bygga på. Definiera dina behov och önskemål, utforska olika verktyg online, kontrollera gällande bestämmelser och jämför priser innan du tar ett beslut.

  Vill du läsa mer om husbyggande eller få personlig rådgivning? Kolla in våra andra artiklar nedanför eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår erfarna bygglovsexpert!

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.