fbpx

Hus med källare - Frågor och svar

SAMMANFATTNING

 • Funderar du på att bygga ett hus?
 • Att inkludera en källare kan ge dig extra utrymme för alla dina behov.
 • Läs vidare för att få svar på vanliga frågor om hus med källare och låt dig inspireras till ditt drömprojekt!

Innehåll

  Hus med källare

  Bygga ett hus med källare

  Att bygga ett hus med källare kan vara en bra lösning för att få extra utrymme. Här besvarar vi några vanliga frågor om att bygga ett sådant hus.

  Krävs det bygglov för att bygga ett hus med källare?

  Ja, det krävs oftast bygglov för att bygga ett hus med källare. Du behöver ansöka hos din kommun och följa deras regler och bestämmelser. Läs mer om bygglov här.

  Vad behöver man tänka på vid ritning av ett hus med källare?

  När du ritar ditt hus med källare är det viktigt att ta hänsyn till grundförutsättningar som markens bärighet och eventuell grundvattennivå. Det kan också vara bra att tänka på placeringen av trappor, fönster och tekniska installationer i källaren. Läs mer om husritningar här.

  Går det att köpa färdiga paket för att bygga ett hus med källare?

  Ja, det finns företag som erbjuder färdiga paket för att bygga ett hus med källare. Dessa paket kan inkludera allt från grundläggning till själva huset och källaren. Läs mer om husbyggsatser här.

  Var kan man hitta inspiration för att bygga ett hus med källare?

  Det finns många olika sätt att hitta inspiration för att bygga ett hus med källare. Du kan titta på arkitekttidningar, besöka mässor eller söka på internet efter bilder och idéer. Läs mer om husinspiration här.

  Vad är fördelarna med att ha en källare i sitt hus?

  Att ha en källare i sitt hus ger möjlighet till extra utrymme för bland annat förråd, tvättstuga eller hobbyrum. Det kan också vara praktiskt vid eventuella översvämningar då vatten lättare rinner ner i källaren istället för in i bostadsutrymmen.

  Kan man bygga ett hus med källare utan takutsprång?

  Ja, det går att bygga ett hus med källare utan takutsprång. Takutsprånget är den del av taket som sticker ut över väggarna och skyddar mot regn och snöfall.

  Går det att använda containrar som grund till ett hus med källare?

  Ja, det går teoretiskt att använda containrar som grund till ett hus med källare. Det finns företag som specialiserar sig på att bygga hus av containrar, men det kan vara mer komplicerat än att använda traditionella byggmetoder.

  Kan man bygga två bostadshus ihop och dela en gemensam källare?

  Ja, det är möjligt att bygga två bostadshus ihop och dela en gemensam källare. Detta kallas för parhus och kan vara en ekonomiskt fördelaktig lösning då kostnaderna för grunden delas mellan de två husen. Läs mer om parhus här.

  Vanliga frågor (FAQ)

  Ja, i de flesta fall krävs det bygglov när du vill uppföra ett nytt boende med källare. Kontakta din kommun för att få exakt information om deras regler och bestämmelser.

  En källare ger extra utrymme för olika ändamål som förråd, tvättstuga eller hobbyrum. Dessutom kan det fungera som skydd vid översvämningar då vatten lättare rinner ner i källaren istället för in i bostadsutrymmen.

  Ja, det går att bygga ett hus med källare utan takutsprång. Takutsprånget är den del av taket som sticker ut över väggarna och skyddar mot regn och snöfall.

  Teoretiskt sett går det att använda containrar som grund till ett hus med källare, men detta kan vara mer komplicerat än traditionella byggmetoder. Det finns specialiserade företag som erbjuder denna typ av konstruktion.

  Ja, det är möjligt att bygga två bostadshus ihop och dela en gemensam källare. Detta koncept brukar benämnas parhus och kan vara ekonomiskt fördelaktigt då kostnaderna för grunden delas mellan de två husen.

  När du ritar ditt hus med källare bör du ta hänsyn till grundförutsättningar som markens bärighet och eventuell grundvattennivå. Placeringen av trappor, fönster och tekniska installationer i källaren är också viktiga faktorer att överväga.

  Du kan hitta inspiration för att bygga ett hus med källare genom att bläddra i arkitekttidningar, besöka mässor eller söka på internet efter bilder och idéer. Det finns många olika stilar och designalternativ att utforska.

  Sammanfattning

  Hus med källare ger extra utrymme och möjligheter till olika ändamål som förråd, tvättstuga eller hobbyrum. Bygglov krävs vanligtvis när man vill uppföra ett nytt boende med en sådan konstruktion. Det går även att använda containrar som grund eller dela en gemensam källare mellan flera bostadshus.

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer