Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
Sammanfattning
- Husritningar är ett samlingsnamn för fasadritning, sektionsritning och planritning
- LT Ingenjörsbyrå har ett brett urval av husritningar från tidigare projekt som du kan ta del av
Drömmer du om att skapa ditt eget hem från grunden? Behöver du idéer och inspiration till din framtida villa? På LT Ingenjörsbyrå har vi ett brett urval av husritningar från våra tidigare projekt som kan hjälpa dig att komma igång. Bläddra igenom vårt arkiv och låt dig inspireras av både klassiska och moderna ritningar. Vi kan även ge råd om budget, tomtköp och kontakt med arkitekter. Ta det första steget mot ditt drömhem genom att utforska vårt sortiment av husritningar.
Innehåll
Drömmer du om att bygga en egen villa från grunden men saknar färdiga husritningar till ditt bygglov? Har du en tanke om hur du vill att ditt framtida hus skall se ut? Eller söker du bara lite inspiration till nybygget? Nedan kan du se förstklassiga ritningar på hus som våra arkitekter har ritat. Bläddra i vårt arkiv och låt dig inspireras av både klassiskt och modernt.
Läs mer: Hus Ritning: Vanliga frågor och svar
Drömmer du om ett modernt hus eller kanske ett hus i en äldre stil? Genom åren har vi ritat alla typer av hus och våra kunder har hämtat inspiration från flera olika årtionden. Det är mycket att ta i beaktande innan man påbörjar sitt husprojekt, till exempel vilka ramar som finns för budgeten.
Vi kan börja med att beta av några enkla frågor för att du ska kunna stå på en god grund. Nedan har vi samlat ihop ALLT du behöver ha koll på inför ditt byggprojekt.
Den kanske viktigaste frågan är att fundera på hur din familjesituationen kommer att se ut om 5-10 år.
Kommer familjen att öka i antal eller kommer dina barn att flytta hemifrån? Detta påverkar allt från vattenförbrukning till hur stort huset behöver vara. Det är billigare att bygga ett större hus nu än att bygga ut det senare. Många av våra kunder på LT Ingenjörsbyrå AB förbereder sig för att kunna inreda vinden senare. Det är en smart investering för framtiden och innebär väldigt lite tillkommande kostnader idag.
När du räknar på din budget behöver du alltid vara realistisk. Att bygga ett nytt hus är en långsiktig investering. Det är alltid enklast att börja baklänges – Hur mycket får boendet kosta när du har flyttat in?
Några grundläggande frågor som du behöver tänka på kan vara;
En rekommendation som finns i branschen är att boendekostnader inte skall vara större än 1/3 av nettoinkomsten. Kommer du klara av detta även om din nuvarande civilstatus ändras?
Längre ner på sidan har vi ett helt eget avsnitt för boendekostnader där vi lyfter fram några tips som du bör ha med dig redan innan du börjar skissa på ditt hus.
Det är väldigt bra att fixa försäljning av det befintliga boendet så du inte riskerar att stå med dubbla lån och amorteringar. Det är säkrare att skaffa en hyresrätt eller bo hos kompisar några månader.
Ta kontakt med banken tidigt i processen och berätta om dina tankar och idéer inför byggnationen. Senare, när du vet vad du vill bygga och vilken tomt du vill köpa, bokar du ett möte med banken och förbereder dig med följande punkter:
Känner du dig fortfarande osäker på hur du vill att ditt drömhus skall se ut? Känn dig lugn. Vi på LT Ingenjörsbyrå AB vet flera bra tillvägagångssätt för dig att inspireras av husritningsidéer.
Det är alltid en god idé att rådfråga kunniga inom byggbranschen. Din lokala byggfirma kanske sitter på en myriad av idéer som de gärna vill dela med sig av. En annan bra källa är din kommun. Alla tidigare bygglovsritningar finns hos kommunens samhällsbyggnadsnämnd eller deras centrala arkiv. Det är enkelt att ta fram ritningar helt kostnadsfritt när du har gått förbi ett hus som du blivit inspirerad av. Allt du behöver göra är att ta reda på adressen och kontakta den kommun som huset ligger i.
Om du känner för att skapa egna skisser på husritningar kan vi rekommendera programvarorna nedan:
Trots det rekommenderar vi dig att alltid ta kontakt med en arkitekt. På så sätt får du en genomgång kring de viktigaste punkterna du behöver tänka på innan du börjar skissa. Detta sparar dig oerhört mycket tid. Tänk dig att lägga 40-80 timmar på en planlösning som sedan visar sig vara väldigt dyr att genomföra eller kanske till och med inte ens går att genomföra eftersom några viktiga punkter från Boverkets Byggregler inte uppfylls. Då måste du börja om från början.
Nedan är ett par punkter som måste beaktas:
Börja skissa nu! Det är svårt att börja, men sedan kommer du inte kunna sluta med alla idéer och inspiration som du har samlat på dig. Samla på dig tidningsurklipp, idéer från TV-program eller varför inte inspiration från dina grannars hus?
Det första du ska börja med är att skriva ner i punktform vad du vill skall finnas i huset:
Sedan kan du börja skissa på dina husritningar. Ett tips är att skriva rummens namn på små lappar som ni kan flytta runt så som ni vill placera rummen och sedan ta kort med telefonen när ni har satt ihop en lösning som ni tycker fungerar!
Exempel på en av våra tidigare kunders husritningar
När insidan är klar kan ni börja med att bestämma var dörrar, fönster och glaspartier skall sitta. Ett bra riktvärde är att alla rum som man vistas i mer än bara tillfälligt (sovrum, vardagsrum etc.) skall ha 10 % av rummets yta som glasyta för att få in tillräckligt med dagsljus.
Exempel: Är sovrummet 12 kvadratmeter behöver glaset vara minst 1,2 kvadratmeter. Ett lämpligt fönster skulle då kunna vara med modulmåttet 14×12.
Dina husritningar behöver inte vara 100% klara innan du börjar med utsidan på huset! Tänk på att materialet som du väljer till fasaden har olika livslängd, skötsel och underhåll. Träpanel ser ut att vara underhållsfritt men det skall målas var femte år för att hålla hela livslängden. Glöm heller inte bort att den norra sidan på huset får påväxt och skall tvättas oftare än vad du tror. Idag finns det väldigt bra fasadskivor som kräver minimalt med underhåll, dessa är dock en dyrare investering än träpanel.
Tips: Tänk på att fönster i kök kommer naturligt hamna högre upp på grund av köksbänkens höjd.
Det är väldigt fint med stora glaspartier på hela väggen i vardagsrummet, men tänk på att det kommer bli varmare på sommaren och kallare på vintern. Det krävs även specialglas när glasrutan sitter närmare än 60 centimeter från golvet.
Desto tidigare du tar kontakt med en fackman, desto enklare och i sin tur billigare kommer ditt projekt att bli. Det finns oerhört många regelverk att ta hänsyn till och du skall känna dig säker eftersom det kan vara din största investering i livet.
Vi har träffat många kunder som har med sig en skiss på husritning, men som vi efter en snabb genomgång ser inte är genomförbar eller genomförbar men till en oerhört stor kostnad.
Det är därför viktigt att ta kontakt med en fackman när du börjar känna dig säker på husets utformning, antal rum etc. Dock innan du bestämmer dig för några specifika mått eller detaljer.
Inför mötet med arkitekten kan du ta med dig och fundera på följande frågor:
Ta gärna med dig inspirationsbilder till mötet och våga berätta hur du tycker och känner!
En duktig fackman hjälper dig med tips på olika konstruktioner och installationer för att minska dina driftkostnader. Rådfråga gärna oss om bygglovsritningar och konstruktionsritningar. Många tittar bara på investeringskostnaden i början, men du ska tänka på att huset skall stå där i 50-100 år och kostar dig pengar varje år. De stora kostnaderna utöver lån och räntor är drift- och underhållskostnader.
Måste du ha träpanel eller kan du ha en minst lika snygg fasadskiva som har lägre underhållskostnad?
Träpanel skall målas var femte år och även tvättas med jämnare mellanrum.
Andra frågor som arkitekten hjälper dig med är att uppfylla de krav som finns på byggnaden. Det finns regelverk som styr hur byggnader skall uppföras och skötas under livslängden. Regelverken berör följande:
Att köpa tomt kan vara en väldigt stor del av investeringen eller knappt en bråkdel beroende på var i landet du bygger samt läget på fastigheten. Det finns några frågor som är viktiga att ha med sig när man tittar på olika tomter. Och glöm inte att våga fråga mäklaren om du är osäker.
I många kommuner finns det tomtköer att skriva upp sig på för att sedan få välja en tomt när det är din tur. Dessa köer kan variera väldigt mycket på hur lång tid det tar innan det blir din tur. Andra kommuner har istället många tomter där det är först till kvarn som gäller.
Det finns även möjlighet att köpa tomt från privata aktörer som skogsbolag, lantbrukare etc. Tänk på att det kan ta 12-18 månader efter ni har skrivit ett köpebrev innan tomten blir avstyckad och i din ägo enligt Lantmäteriet.
En annan möjlighet för att köpa tomter är att köpa via en hustillverkare. Du skall inte känna dig tvungen att köpa hus från samma hustillverkare, men de kommer självklart vilja att du gör det och kommer säkert ge dig ett bra paketpris för både hus och tomt.
Hur skall du bestämma värdet av en tomt?
Börja med att fråga dig själv: Varför är denna tomt inte såld ännu?
Förutsättningar eller begränsningar för tomten har gjort att tidigare intressenter inte valt att köpa tomten. Fråga mäklaren om hur länge denna tomt har funnits till salu och vilka andra intressenter som har funnits. Det kanske är en svårare tomt som kräver större investering vid förarbetet men som kommer passa ditt drömhus perfekt.
För kommunala tomter är det ofta självkostnadsprincipen som gäller. Kommunen har haft lönekostnader för att ta fram detaljplaner, stycka tomter och även dra fram anslutningar. Dock lägger de inte på någon ytterligare ”vinst”.
Däremot när det gäller privata aktörer är det helt enkelt en förhandling mellan dig och ägaren som avgör priset. Ni två kan uppfatta värdet av tomten väldigt olika och det gäller att komma överens så båda parter blir nöjda.
Nu är det äntligen dags att få se sina idéer och husritningar bli verklighet.
Det finns dock några vägval som du behöver göra innan det är dags för första spadtaget.
Vitt betonghus som har platsbyggts för att uppfylla kundens alla önskemål
Frågor som du behöver besvara för att underlätta valet av tillverkare och byggnadsprocess:
Skall huset vara exakt så som du vill ha det eller kan du göra avsteg på vissa saker? Hustillverkare arbetar ofta med bestämda mått på väggar för att kunna producera hus snabbt och kostnadseffektivt. Ofta är det okej att göra mindre justeringar. Kontakta din säljare för att kolla hur mycket anpassningar det går att göra. Platsbyggt från grunden är oftast dyrare, men behöver inte vara det alla gånger. Det kanske finns lokala entreprenörer som har lägre beläggning på sina arbetare och kan erbjuda dig ett bättre pris, se till att ha ordentliga ritningar i form av exempelvis fasadritningar för att kunna få en så precis offert som möjligt.
Nu gäller det att du bestämmer dig hur mycket du själv vill göra i huset för att kunna spara pengar. Det finns flera hustillverkare som kan leverera huset så det blir väderskyddat och sedan får du färdigställa insidan. Detta gör att du behöver lägga väldigt mycket tid själv. Du har kanske familj och vänner som du kan be om hjälp. Har du tid kan du kontakta lokala entreprenörer eller fåmansbolag för att få expertis men till en billigare peng.
Tidsplanen har en stor påverkan på prisbilden. Har du tid att vänta ytterligare några månader till när det är lågsäsong för hustillverkarna för att spara lite pengar eller är det akut med en ny bostad?
Något annat som påverkar är årstiden som arbetet utförs. Skall du göra markarbeten på vintern kommer det bli dyrare än att göra det på våren. Detsamma gäller för att bygga huset. Det går att bygga ett väderskydd runt huset för att förbättra klimatet och minska påverkan från yttre väderleksförhållanden. Detta ses ofta som en dyr kostnad men något som du kommer få tillbaka i slutändan.
Husritningar inkluderar vanligtvis fasad-, sektions- och planritningar för ett byggprojekt.
Beroende på dina specifika behov kan du använda befintliga ritningar eller anlita en arkitekt för att skapa anpassade ritningar för ditt drömhem.
Du kan hitta inspiration till dina egna husritningar genom att rådfråga byggföretag, undersöka kommunens arkiv för tidigare bygglovsritningar eller använda programvaror som SketchUp, Floorplanner eller Roomsketcher.
Välj LT Ingenjörsbyrå för att göra din vision till verklighet.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige