Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
Sammanfattning
- En komplementbyggnad avser exempelvis garage, växthus eller friggebod
- Vanligen krävs det bygglov för en komplementbyggnad men det finns vissa undantag
Behöver du mer plats i ditt hem? En komplementbyggnad kan vara lösningen! Med en komplementbyggnad som ett garage, växthus eller friggebod får du extra utrymme och ökar både funktionalitet och värde på din fastighet. Men hur fungerar det med bygglov och andra tillstånd? Här går vi igenom allt du behöver veta om komplementbyggnader och ger dig tips för att undvika vanliga misstag när du söker bygglov.
Innehåll
Komplementbyggnader är ett brett begrepp och omfattar per definition flera olika typer av byggnader, som till exempel ett växthus eller ett garage. I de allra flesta fallen krävs ett bygglov för att upprätta en komplementbyggnad, i dessa fall rekommenderas att du använder dig av fackmannamässiga ritningar. Det finns dock undantag för kravet på bygglov, vilket du kan läsa mer om nedan. En komplementbyggnad kan även kräva andra tillstånd utöver ett bygglov, exempelvis strandskyddsdispens i de fall detta är aktuellt.
Läs mer: Bygga Friggebod – En komplett guide med tips och råd
En komplementbyggnad är precis vad det låter som, en byggnad som kompletterar ett bostadshus. Exempel på komplementbyggnad är garage, friggebod, växthus med mera. Komplementbyggnaden skall stå i nära anslutning till bostadshuset samt vara fristående. En komplementbyggnad får ej inredas eller användas som ett bostadshus och inte heller användas för att bedriva en verksamhet.
Vanligen krävs en beviljad bygglovsansökan med bygglovsritningar för uppförande av en komplementbyggnad. Bygger man en komplementbyggnad så är det en form av nybyggnad, vilket innebär att den aktuella byggnaden är nykonstruerad eller förflyttad från sin ursprungliga plats. Utanför detaljplanerat område kan man i vissa fall bygga en komplementbyggnad, exempelvis ett garage, utan bygglov. Detta kräver dock att det finns ett bostadshus på den aktuella tomten, att komplementbyggnaden är fristående och placeras i nära anslutning till bostadshuset samt att komplementbyggnaden placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din kommun för att säkerställa vad som gäller i just ditt fall.
Det är möjligt att bygga en komplementbyggnad närmare än 4,5 meter från tomtgränsen om dina grannar lämnar ett så kallat grannmedgivande. Om du bygger en bygglovsbefriad komplementbyggnad utanför detaljplanerat område så behöver du ej heller göra en så kallad bygganmälan. Däremot kan vissa andra åtgärder som görs i komplementbyggnaden, exempelvis eldstad eller ventilation, kräva att du anmäler dessa åtgärder till din kommun.
Observera att en bygglovsbefriad komplementbyggnad kan kräva andra tillstånd, exempelvis strandskyddsdispens. Vi på LT Ingenjörsbyrå rekommenderar att du alltid använder dig av fackmannamässiga ritningar vid alla typer av ansökningar.
Om en granne är missnöjd med placeringen av en komplementbyggnad så kan de ej göra en överklagan av det aktuella bygget. Däremot kan de begära en tillsyn från byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden kan då komma till platsen för att avgöra om den aktuella byggnaden samt dess placering inverkar negativt på området.
Ett garage, växthus eller friggebod är exempel på vanliga typer av komplementbyggnader.
I de flesta fall krävs ett beviljat bygglov för att uppföra en komplementbyggnad, men det finns undantag från detta krav.
En fristående komplementbyggnad är inte fysiskt ansluten till bostadsbyggnaden och har en självständig struktur.
Förutom bygglov kan det också krävas andra tillstånd som exempelvis strandskyddsdispens, beroende på platsen och typen av komplementbyggnad.
Vill du läsa mer om hur du skapar den perfekta trädgården eller få tips på smarta renoveringar? Kolla in våra andra artiklar längre ner på sidan! Du kan även boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo för att få personlig rådgivning.
Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig att förverkliga dina komplementbyggnadsdrömmar!
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige