Vad är en komplementbyggnad?
En komplementbyggnad är en byggnad som finns nära ditt bostadshus. Den ska vara fristående, vilket betyder att den inte är fastkopplad till ditt hus. Exempel på komplementbyggnader är:
Garage: För att parkera bilen eller använda som förråd.
Växthus: För att odla växter.
Friggebod: Ett litet hus för förvaring eller kanske en gäststuga.
En komplementbyggnad får inte användas som ett bostadshus, och du får inte bedriva någon verksamhet där.
När behöver jag bygglov för en komplementbyggnad?
I de flesta fall måste du ansöka om bygglov för att bygga en komplementbyggnad. Det innebär att du behöver visa ritningar på byggnaden och få godkännande från kommunen innan du börjar bygga. Men det finns vissa undantag, och i vissa fall behöver du inte bygglov.
Utan bygglov: Om din tomt inte ligger i ett detaljplanerat område kan du ibland bygga en komplementbyggnad utan bygglov, till exempel ett garage. Det finns regler för hur nära tomtgränsen byggnaden får vara och att det måste finnas ett bostadshus på tomten.
Med bygglov: Om du vill bygga närmare än reglerna tillåter, eller om du ska bygga i ett detaljplanerat område, behöver du bygglov. Ibland kan du få bygglovsbefrielse om du får ett grannmedgivande.
Andra tillstånd som kan behövas
Förutom bygglov kan det också krävas andra tillstånd, beroende på var du bygger och vad du bygger:
Strandskyddsdispens: Om du bygger nära en strand, kan du behöva tillstånd för att säkerställa att byggnaden inte påverkar naturen.
Bygganmälan: Om du gör vissa ändringar i komplementbyggnaden, till exempel att installera en eldstad, kan du behöva anmäla detta till kommunen.
Kan mina grannar överklaga beslutet?
Om dina grannar inte tycker om var du har placerat din komplementbyggnad kan de inte överklaga beslutet. Däremot kan de be byggnadsnämnden att kontrollera om byggnaden stör på något sätt. Byggnadsnämnden kan då komma till platsen och kontrollera om byggnaden påverkar området negativt.
Viktiga saker att tänka på
Placering: Komplementbyggnaden måste vara fristående och placerad nära bostadshuset. Om du bygger för nära tomtgränsen kan du behöva ett grannmedgivande.
Fackmannamässiga ritningar: Det är alltid bra att använda professionella ritningar när du ansöker om bygglov för en komplementbyggnad. Detta kan hjälpa dig att få ett snabbare och smidigare godkännande.
Byggstart: Du får inte börja bygga förrän du fått godkännande från kommunen. Om du bygger utan tillstånd kan det bli problem längre fram.