fbpx

Behöver du en Kontrollplan för din Elstad?

SAMMANFATTNING

 • Ladda ner vår kostnadsfria Kontrollplan nedan!
 • Varför behöver du en kontrollplan till kommunen?
 • Läs mer om vad du behöver tänka på när du installerar eldstad!

Innehåll

  Behöver du en kontrollplan eldstad när du skickar in bygglovet till din kommun!

  Skrev kommunen att du behöver kontrollplan eldstad för din ansökan? Då har du kommit helt rätt. Du kan ladda ner en kostnadsfri kontrollplan kamin längst ner på sidan.

  Att installera en eldstad i hemmet är inte bara en fråga om komfort och estetik; det är en process som kräver noggrann planering och respekt för säkerhetsnormer. En central del av denna process är att utforma en kontrollplan eldstad.

  Denna artikel guidar dig genom varje steg för att säkerställa en säker och laglig installation av din eldstad, från förberedelse till efterföljande underhåll. Glöm inte heller dina bygglovsritningar när du ska ansöka om anmälan till din kontrollplan eldstad.

  Vad ska finnas med i kontrollplan eldstad?

  I en kontrollplan eldstad för installation av eldstad ska det finnas med kontroller för skydd mot brandspridning och avstånd till brännbara byggnadsdelar enligt byggregler.

  Vad är en kontrollplan kamin?

  En kontrollplan eldstad för en kamin beskriver de kontroller som behövs för att säkerställa att installationen uppfyller kraven i Plan- och bygglagen, inklusive anmälan och typgodkännande.

  Vem ska upprätta kontrollplan eldstad?

  Kontrollplan eldstad ska upprättas av byggherren och beskriver vilka kontroller som ska utföras och av vem, för att säkerställa att byggprojektet följer Plan- och bygglagen.

  När ska en kontrollplan eldstad finnas?

  En kontrollplan eldstad ska vara upprättad när du ansöker om bygglov eller bygganmälan. Den ska dock inte vara ifylld när du börjar projektet. Kontrollplan eldstad ska fyllas i under projektet och lämnas in till kommunen fullt signerad när du är klar med projektet.

  Vad kostar en kontrollplan eldstad när du installerar eldstad?

  För enklare ärenden kan kontrollplan eldstad vara kostnadsfri. Du hittar kostnadsfri kontrollplan eldstad längre ner på denna sida. Vissa hemsidor tar flera hundra kronor betalt för kontrollplan eldstad. Men den innehåller samma information.

  Vad är en enkel kontrollplan eldstad?

  En enkel kontrollplan eldstad används för mindre och mindre komplexa byggprojekt som inte innebär stora risker och därmed kräver färre och enklare kontroller.

  Hur fungerar en kontrollplan eldstad?

  Kontrollplan eldstad fungerar som en guide och checklista för att säkerställa att byggprojektet genomförs korrekt och i överensstämmelse med gällande byggnormer och lagar.

  Andra saker att tänka på när det gäller installation av eldstad

  Prestandadeklaration för eldstäder och skorstenar är en officiell dokumentation som bekräftar att en produkt uppfyller de prestandakrav som anges, såsom hälso-, miljö- och säkerhetsstandarder inom EU. Denna deklaration är nödvändig för CE-märkning, vilket är ett krav för att få sälja produkterna inom EU och Norge från och med 1 juli 2013. Det innebär att produkten har genomgått de nödvändiga testerna och uppfyller gällande lagstiftning, vilket kan vara relevant vid till exempel bygganmälan för installation.

  Boverket har också infört skärpta miljökrav för utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och braskaminer från och med juli 2018, vilket påverkar vilka produkter som kan säljas. Dessa krav är del av det som en prestandadeklaration för dessa produkter måste innehålla.

  En prestandadeklaration innehåller typiskt sett en sammanställning av produkten egenskaper, uppgifter om tillverkaren och kontaktinformation. Alla CE-märkta bygg- och anläggningsprodukter måste ha en prestandadeklaration för att få säljas, vilket också hjälper konsumenter och yrkesverksamma att identifiera produkter som uppfyller de nödvändiga säkerhets- och kvalitetsstandarderna.

  Varför behövs ett sotarintyg innan jag kan använda min kamin?

  Ett sotarintyg är ett dokument som intygar att installationen av en kamin och tillhörande skorsten är besiktigad och uppfyller de säkerhetsmässiga kraven. Detta intyg är viktigt för att få ett slutbesked från byggnadsnämnden, vilket är det dokument som ger tillstånd att börja använda kaminen. Efter att en behörig sotare eller besiktningsman genomfört en kontroll och allt är godkänt, är det fastighetsägarens ansvar att skicka in det godkända protokollet till byggnadsnämnden1. Denna process säkerställer att alla säkerhetsaspekter är kontrollerade och godkända innan kaminen tas i bruk.

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer