fbpx

Kontrollplan Tillbyggnad för ditt projekt

SAMMANFATTNING

 • En kontrollplan är ett nödvändigt dokument vid större byggprojekt som beskriver hur man ska säkerställa att arbetet följer gällande regler och krav.
 • Planen bör uppdateras regelbundet under hela byggprocessen och om den inte följs kan det leda till böter eller i värsta fall ett stoppat projekt.
 • Ladda ner vår kostnadsfria kontrollplan tillbyggnad längst ner på denna sida!

Innehåll

  kontrollplan tillbyggnad

  Att bygga till sitt hem är spännande men också komplex process fylld med regler och krav. En av de viktigaste delarna i denna process är att skapa en korrekt kontrollplan. Denna plan hjälper dig att säkerställa att alla delar av byggprocessen följer gällande lagar och förordningar, vilket kan spara dig både tid och pengar på lång sikt.

  Vad är en kontrollplan tillbyggnad?

  En kontrollplan för tillbyggnad är ett dokument som beskriver hur man ska säkerställa att byggprojektet följer de regler och krav som finns. Det kan handla om allt från brandsäkerhet till energieffektivitet. Kontrollplanen skapas i samarbete mellan dig som bygger och kommunens bygglovshandläggare.

  Hur gör jag en kontrollplan för min tillbyggnad?

  För att göra en korrekt och komplett kontrollplan behöver du ta reda på vilka regler och krav som gäller för just ditt projekt. Du kan få hjälp med detta av din kommun eller genom att anlita en certifierad kontrollore.

  När behövs det en kontrollansvarig vid tillbyggnation?

  I större byggprojekt, såsom vid nyproduktion eller stora renoveringar, krävs det oftast att man har en särskild person utsedd som ansvarar över projektets kvalitetskontroller – den så kallade ”kontrollsansvarige”. Denna person ser bland annat över att alla delar av arbetet utförs korrekt samt uppfyller alla lagkrav.

  Vilka punkter bör ingå i min kontrollplan?

  Din plan bör innehålla information om vilka moment i byggprocessen som ska kontrolleras, hur dessa kontroller ska utföras och vem som är ansvarig för varje enskild kontroll. Det kan till exempel handla om att säkerställa att rätt material används eller att installationer görs på korrekt sätt. Det är viktigt att projekteringen är viktigt från början med konstruktionsritningar och att det följs upp i kontrollplanen.

  Vad händer om jag inte följer min kontrollplan?

  Om du inte följer din plan kan det få allvarliga konsekvenser. Du riskerar bland annat böter och i värsta fall kan ditt projekt bli stoppat helt tills alla brister har åtgärdats.

  Hur ofta behöver jag uppdatera min kontrollplan?

  Du bör uppdatera din plan regelbundet under hela byggprocessen. På så sätt ser du till att den alltid speglar de aktuella förutsättningarna och kraven på ditt projekt.

  Kan jag anlita någon för att skapa en kontrollplan åt mig?

  Ja, det finns många konsultföretag som erbjuder tjänster inom detta område. De kan hjälpa dig med allt från att ta fram en initial plan till löpande uppföljningar och justeringar under projektets gång.

  Vilka lagar styr över utformningen av en kontrollplan?

  I Sverige styrs utformningen av en kontrollepan främst av Plan- och Bygglagen (PBL). Denna lag stipulerar bland annat vilka moment som måste finnas med i planen och hur dessa ska dokumenteras.

  Vad kostar det att göra en kontrollplan tillbyggnad?

  Kostnaden för att ta fram en kontrollplan kan variera mycket beroende på projektets storlek och komplexitet. Priset kan också påverkas av om du väljer att göra arbetet själv eller anlitar en konsult för jobbet. Du hittar vår kostnadsfria kontrollplan tillbyggnad längst ner på denna sida!

  FAQ

  Vad är en kontrollplan?

  En kontrollplan är ett dokument som beskriver hur man säkerställer att byggprojektet följer de regler och krav som finns.

  Hur gör jag min egen kontrollplan?

  Du behöver ta reda på vilka regler och krav som gäller för just ditt projekt, detta kan du få hjälp med från din kommun eller genom att anlita en certifierad kontrollore.

  När behövs det en kontrollsansvarig vid tillbyggnation?

  I större byggprojekt, såsom vid nyproduktion eller stora renoveringar, krävs det oftast att man har en särskild person utsedd som ansvarar över projektets kvalitetskontroller – den så kallade ”kontrollsansvarige”.

  Vilka punkter bör ingå i min kontrollplan?

  Din plan bör innehålla information om vilka moment i byggprocessen som ska kontrolleras, hur dessa utförs samt vem som är ansvarig för varje enskild kontroll.

  Vad händer om jag inte följer min kontrollplan?

  Om du inte följer din plan kan det få allvarliga konsekvenser. Du riskerar bland annat böter och i värsta fall kan ditt projekt bli stoppat helt tills alla brister har åtgärdats.

  Hur ofta behöver jag uppdatera min kontrollplan?

  Du bör uppdatera din plan regelbundet under hela byggprocessen för att säkerställa att den speglar de aktuella förutsättningarna och kraven på ditt projekt.

  Kan jag anlita någon för att skapa en kontrollplan åt mig?

  Ja, det finns många konsultföretag som erbjuder tjänster inom detta område. De kan hjälpa dig med allt från att ta fram en initial plan till löpande uppföljningar och justeringar under projektets gång.

  Sammanfattning

  En kontrollplan är ett nödvändigt dokument vid större byggprojekt som beskriver hur man ska säkerställa att arbetet följer gällande regler och krav. Planen bör uppdateras regelbundet under hela byggprocessen och om den inte följs kan det leda till böter eller i värsta fall ett stoppat projekt.

  Hjälpte artikeln dig?
  Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer