fbpx

Köpa Tomt 2023 - Bästa Tips & Råd

Sammanfattning

 • Börja med att ta reda på vilka tomter som finns ute till försäljning på marknaden, vissa tomter finns inte ute på de allra vanligaste hemsidorna utan finns endast via mäklare eller specifika kontakter
 • Se till att ha god tid på dig att lägga ett godkänt bud, vissa sidor kräver nämligen en registrering innan bud kan läggas
 • Glöm inte att tomten skall överlåtas på dig via Lantmäteriet efter att du vunnit budgivningen, skrivit under kontraktet och betalat in köpeskillingen

Ska du köpa en tomt för att förverkliga dina byggdrömmar? Att hitta rätt tomt och navigera genom köpprocessen kan vara överväldigande, men vi är här för att hjälpa dig. I den här artikeln ger vi dig värdefulla tips och steg-för-steg-anvisningar som kommer att göra det lättare för dig att genomföra din tomtaffär framgångsrikt.

Innehåll

  Det finns många saker som du behöver tänka på när det gäller att köpa tomt för ditt projekt.

  Hur du ska köpa tomt

  Är du på marknaden för att köpa en tomt? Oavsett om du vill bygga ditt drömhus eller investera i en fastighet finns det några viktiga steg att ta hänsyn till. I den här artikeln beskriver vi allt du behöver veta om att köpa en tomt, från att hitta rätt tomt till att förhandla om priset. Innan du börjar påbörjar ansökan om förhandsbesked eller börjar att drömma dig bortom bygglovsritningar.

  Så oavsett om du precis har börjat söka efter en fastighet eller om du är redo att lägga ett bud, läs vidare för att få våra bästa tips!

  Vad kostar det att köpa en tomt?

  Kostnaden för att köpa en tomt varierar beroende på plats, storlek och typ av fastighet. Tomter på landsbygden är till exempel ofta billigare än tomter i tätorter, medan större tomter naturligtvis kostar mer än mindre. Priset beror också på om marken ska användas för kommersiella eller bostadsändamål; kommersiell mark är vanligtvis dyrare.

  Hur hittar man tomter att köpa?

  Det finns flera olika sätt att hitta tomter som är till försäljning. Du kan titta på lokaltidningar och webbplatser som Blocket, Hemnet eller Objektvision, eller kontakta markägare direkt och be dem om en lista över tomter som de har till försäljning. Du kan också leta efter skyltar i områden där du vet att det finns tomter till salu; dessa skyltar brukar ha kontaktinformation för säljaren.

  Vem ansvarar för försäljningen av tomten?

  Det är markägaren som ansvarar för försäljningen av marken. Det kan vara en privatperson, ett företag eller staten. Om du köper från en privat säljare måste du förhandla om priset och försäljningsvillkoren direkt med dem. Om du däremot köper från ett företag eller från staten, sker det vanligtvis en auktion eller en offentlig försäljning.

  Vilka är stegen för att köpa en tomt?

  Stegen för att köpa en tomt varierar beroende på vem som säljer den. Om du köper från en privat säljare kan du helt enkelt lägga ett bud och förhandla om priset och villkoren förförsäljning direkt med säljaren. Om du däremot köper av ett företag eller staten sker det vanligtvis en auktion eller offentlig försäljning. Följande steg beskriver processen för att köpa mark vid en offentlig försäljning:

  1. Ta reda på vilka försäljningar som kommer att äga rum

  Försäljningar av tomter annonseras vanligtvis i lokaltidningar och på webbplatser som Hemnet.

  2. Registrera dig för att bjuda

  Du måste registrera dig som budgivare för att kunna delta i försäljningen. Detta innebär vanligtvis att du måste lämna vissa personuppgifter och ett ID- bevis.

  3. Delta i försäljningen

  På auktionen får du möjlighet att inspektera marken innan budgivningen börjar. När budgivningen börjar behöver du bara lämna dina bud. Den högstbjudande vid försäljningens slut vinner marken.

  4. Betala för marken

  Om du är den vinnande budgivaren måste du betala för marken omedelbart. Detta sker vanligtvis genom banköverföring eller check.

  5. Skriv ett köpekontrakt

  När du har betalat för marken får du ett köpekontrakt. Kontraktet är ett juridiskt bindande dokument som beskriver villkoren för försäljningen.

  6. Underteckna kontraktet

  Du och säljaren måste underteckna köpekontraktet för att det ska bli officiellt.

  7. Överföra äganderätten

  Marken överförs till ditt namn när du har undertecknat kontraktet och betalat för marken.

  Vilka regler gäller vid inköp av en tomt?

  När du köper en tomt finns det några regler att tänka på. För det första måste du ha pengar för att betala för fastigheten i förskott; du kan inte få ett lån för obebyggd mark. För det andra bör du alltid låta en besiktningsman inspektera marken innan du köper den för att se till att det inte finns några dolda problem. Slutligen bör du försäkra dig om att du har råd med eventuella återstående kostnader, såsom tomtgränsar eller tullavgifter.

  Vad är skillnad på kommunala tomter och privatägda tomter?

  En kommunal tomt är en tomt som ägs av kommunen och en privatägd tomt är, som namnet antyder, en tomt som ägs av en privatperson eller ett företag. Kommunala tomter brukarvara dyrare än privata tomter, eftersom det finns fler restriktioner för hur man får använda kommersiell mark. Dessutom är det oftast svårare att köpa en kommunal tomt, eftersom det krävs fler byråkratiska förfaranden.

  Kan man ta lån för att köpa en tomt?

  Ja, det går att ta lån för att köpa en tomt. Det finns två olika sätt att göra detta: antingen kan du ansöka om ett banklån för att betala hela kostnaden för marken, eller så kan du ta en kontantinsats och betala resten med lån. I det senare alternativet får du oftast en lägre ränta på ditt lån, eftersom banken vet att du har en del av kostnaden sparad.

  Hur går man tillväga när en tomt av intresse är ägd av en privatperson?

  Om du är intresserad av att köpa en tomt som ägs av en privatperson, finns det några extra steg du måste ta. För det första bör du kontakta markägaren och be om tillstånd att göra en kontroll av fastigheten. Detta innebär att du går igenom hela tomten för att se till att det inte finns några problem med marken eller byggnaderna på den. Om allt ser bra ut, bör du be markägaren om en offert. Detta är ett dokument som beskriver hur mycket markägaren vill ha för tomten, och det finns ofta flera olika priser för olika användningsområden. Du bör också be om en kopia av fastighetsdokumenten, så att du vet att du faktiskt äger tomten när du har betalat.

  Vad gör man nästa steg efter köpet?

  Det finns flera olika saker du måste göra när du har köpt en tomt. För det första bör du se till att du har ett giltigt kontrakt och alla andra dokument som behövs för att bevisa äganderätten till tomten. Dessutom bör du anmäla köpet till länsstyrelsen, så att de registrerar dig som ägare av tomten. Slutligen måste du betala skatten på fastigheten, som är en avgift som alla tomteägare måste betala till kommunen. Det är också en god idé att försäkra din tomt, så att du är skyddad mot skador som kan uppstå på grund av vatten, brand eller och inbrott.

  Hur fungerar värdering av en tomt?

  Det första steget i värderingen av en tomt är att få en kopia av fastighetsregistret. Detta ger dig en exakt beskrivning av tomten, dess storlek och läge. Dessutom kommer det att framgå av fastighetsregistret om det finns några begränsningar för användningen av marken, t.ex. bygglov. När du har fått denna information, kan du börja titta på jämförbara tomter i området för att få en uppfattning om hur mycket tomten du är intresserad av är värd. Du bör också ta hänsyn till det aktuella marknadsvärdet för mark i området, eftersom detta kan fluktuera över tiden.

  När du har en god uppfattning om hur mycket tomten är värd måste du lämna ett erbjudande till ägaren. Ägaren kan acceptera ditt bud eller lämna ett högre motbud. Om detta händer kan du antingen förhandla fram ett lägre pris eller avbryta affären. Det är viktigt att komma ihåg att du inte har någon skyldighet att köpa tomten, även om du har lagt ett bud.

  Hur fungerar avstyckning av tomt?

  Om du vill dela upp en tomt i mindre tomter finns det några saker du måste göra. För det första bör du kontrollera fastighetsregistret för att se om det finns några begränsningar för storleken eller antalet tomter som kan skapas. Dessutom måste du lämna in en planeringsansökan till kommunen, där du beskriver ditt förslag. När du har fått myndighetens godkännande kan du börja dela upp marken i mindre tomter. Denna process innebär vanligtvis att du anlitar en lantmätare för att märka ut gränserna för varje tomt. Slutligen måste du registrera de nya tomterna i fastighetsregistret.

  Vilka är de vanligaste problemen med att köpa en tomt?

  Ett av de mest ett vanligt problem vid köp av en tomt är att säljaren inte har en giltig äganderätt till fastigheten. Detta innebär att säljaren inte äger marken och att du inte kan få en laglig äganderätt till fastigheten. Ett annat vanligt problem är att marken inte har rätt zonindelning för den användning du vill ha den . Det innebär att du kanske inte kan få byggnadstillstånd för att bygga på marken. Slutligen kan marken ha miljöproblem, t.ex. att den ligger i ett översvämningsområde eller har förorenad jord. Dessa problem kan vara dyra att åtgärda och kan göra marken olämplig för dina behov.

  Avslutning

  Det kan vara mycket att tänka på när man ska köpa en tomt, men med lite eftertanke och planering kan det gå smidigt och bli en positiv upplevelse med beviljat bygglov! Allt från att hitta tomt till att ansöka om förhandsbesked kräver både tid och planering. Vi hoppas att den här artikeln har varit till hjälp när det gäller att beskriva de olika stegen i processen och vad man ska tänka på. Lycka till med tomtköpet!

  Vanliga frågor

  För att effektivt kunna söka efter en passande tomt behöver du ha klart för dig vilka kriterier som är viktiga för ditt projekt. Detta inkluderar faktorer som plats, storlek, användningsändamål och budget.

  Ja, det finns möjlighet att ta ett lån specifikt avsett for tomtköp. Kontakta din bank eller låneinstitutet för mer information om vilka alternativ som finns tillgängliga.

  Du kan använda olika källor för att hitta tomter till salu, inklusive fastighetswebbplatser, mäklare, tidningar och direktkontakt med markägare. Det kan vara fördelaktigt att använda flera olika kanaler för att öka dina chanser att hitta den perfekta tomten.

  Kommunala tomter ägs av kommunen och har vanligtvis specifika regler och begränsningar för byggprojekt. Privatägda tomter ägs av privatpersoner eller företag och har mer flexibilitet när det gäller användningen av marken.

  Efter köpet måste du registrera dig som ägare hos länsstyrelsen, betala eventuell fastighetsskatt och säkerställa att du har ett giltigt kontrakt samt nödvändiga dokument som bevisar din äganderätt till tomten.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis, att köpa en tomt kan vara en spännande resa mot att förverkliga dina byggdrömmar. Genom att följa våra tips och råd kommer du ha större framgång i din tomtaffär. Glöm inte att kolla in våra andra artiklar för mer värdefull information eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo. Vi ser fram emot att hjälpa dig på din resa!

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Hjälpte artikeln dig?
  7 av 8 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer