Lantmäteriet

Sverige har många olika myndigheter. Den myndighet som riktar in sig på fastigheter, tomter och geografi heter Lantmäteriet. Lantmäteriets huvudområde är geografisk kartläggning tillsammans med säkerställande av fastighetsinformation. Informationen som myndigheten tillhandahåller kan göra nytta både för tomt- och fastighetsägare samt för den som helt enkelt bara vill få reda på uppgifter om fastighetsägare, tomtgränser, bygglov, olika lokala ärenden och så vidare. Det är också där du ansöker om lov till olika förändringar, nyttjanderätt och när du vill överlåta en fastighet på någon annan.

Du kan hitta lantmätare i din kommun eller vid vissa andra verksamheter. Här har vi samlat all värdefull fakta om Lantmäteriets åtaganden och ansvarsområden så att du får en djupare inblick när du har frågetecken som behöver rätas ut.

Kortfattat är det till Lantmäteriet du ska gå när du vill veta mer om olika tomtgränser, fastighetsbeteckningar, register, geografiska kartor i landet, vem som äger en fastighet samt när du ska ansöka om olika förändringar av fastigheter och mark.

Huvudområden

Vilka områden arbetar Lantmäteriet inom?

Lantmäteriets uppgift är att kartlägga Sverige både på ett geografiskt plan genom fastställande av ortnamn – men även genom den exakta översikten av landets samtliga fastigheter och annan egendom såsom vatten och mark. Du kan också ta reda på vilka som står som ägare. Genom denna information kan man lättare lösa juridiska tvister eftersom det går att få insikt i dokument angående rättigheter och skyldigheter beträffande förvaltning, ägandeskap, belastningar med mera.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Ansök på Lantmäteriet

Vad är en lagfart?

När en fastighet, tomt eller mark överlåtes på dig eller någon annan måste det ske en lagfart där rättigheterna förs över. Ansökan och beslut sker på Lantmäteriet av en handläggare.

Vad innebär servitut?

Servitut, nyttjande av fastighet och ledningsrätt gäller när fastigheter får nyttja andra fastigheter på olika sätt. Det kan röra sig om jaktmarker, el- och rörledningar eller på andra sätt låta få behörighet genom att anmäla detta till myndigheten.

Hur går en lantmäteriförrättning till?

När man ska bygga hus, bygga om på ett befintligt hus eller dra nya tomtgränser måste man ansöka om rätten att göra detta. Då inleds en lantmäteriförrättning. Här kan andra myndigheter vara inblandade beroende på vad som ska göras. Ansökan mynnar ut i en beredning och ett beslut av en förrättningshandläggare där juridiska och ekonomiska frågor måste behandlas.

Beslutsöverklagan

Kan jag överklaga ett beslut?

Olika beslut från Lantmäteriet kan överklagas. I beslutet står hur du ska gå tillväga. För det mesta har du drygt fyra veckor på dig att överklaga så dra inte ut på det för länge.

Letar du efter nya sommarmöbler? Titta på denna topplista!

Vi har samlat en topplista med de bästa sommarmöbler till ett schysst pris! Flera av dessa har många tusen recensioner och gratis hemleverans!

Kostnader

Tar Lantmäteriet betalt?

Ja, du betalar myndigheten för utförda tjänster. Du kan få prisexempel och mer fakta om avgifter angående olika tjänster på Lantmäteriets hemsida.

Blir jag ersatt om ett ärende dras tillbaka?

Det är värt att veta att du inte blir ersatt om du drar tillbaka din ansökan eller lägger ner ärendet.

Vart vänder jag mig?

Var hittar jag Lantmäteriet?

Du kan vanligtvis hitta lantmätare i din kommun och på andra statliga verk. Vissa lantmätare är även anslutna till vissa företag. Om du behöver hjälp med ett ärende kan du därför se dig om i det egna länet var närmaste lantmäteri ligger och därefter boka ett möte.

Lantmäteriet.se

Du kan även kika in på den allmänna hemsidan www.lantmateriet.se. Där finns en sammanfattning över alla områden där lantmätarna är verksamma samt en rad olika e-tjänster du kan använda.

Innehåll

  • Kartor. Sammanställning av kartor över Sveriges orter samt fastighetskartor.
  • Fastighetsförteckningar och register. Information om vem som äger en fastighet eller tomt.
  • Tomtavstyckningar. Ta reda på vad som gäller när du vill stycka tomt samt fakta kring redan avstyckade tomter.
  • Bygglov. Tips och förberedelser när du ska ansöka om bygglov.
  • Lantmäteriets kontakt. Kontaktinformation och adresser till lokala lantmätare i landet.
  • Olika e-tjänster. Här kan du som fastighetsägare eller informationssökande utnyttja Lantmäteriets olika digitala tjänster för att reda upp oklarheter. Du kan även ansöka om lagfart eller lantmäteriförrättning.

Hjälpte denna artikeln dig?
Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Vill du läsa mer?

Läs fler artiklar om bygglov vi har skrivit på faktabanken

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer