Lantmäteriet - Din Guide Till Fastigheter och Bygglov

Sammanfattning

  • Lantmäteriet är den myndighet som ansvarar för landets fastigheter, tomter samt geografi
  • Lantmäteriet handlägger ärenden som berör exempelvis avstyckning eller överlåtelse av en tomt

Välkommen till vår omfattande guide om Lantmäteriet, den myndighet som ansvarar för landets fastigheter, tomter och geografi. I denna artikel kommer vi att utforska olika aspekter av Lantmäteriets arbete, inklusive hur du ansöker om bygglov, vad en lagfart innebär och hur du undviker vanliga misstag vid bygglovsansökningar.

Innehåll

    Sverige har många olika myndigheter. Den myndighet som riktar in sig på fastigheter, tomter och geografi heter Lantmäteriet. Lantmäteriets huvudområde är geografisk kartläggning tillsammans med säkerställande av fastighetsinformation. Informationen som myndigheten tillhandahåller kan göra nytta både för tomt- och fastighetsägare samt för den som helt enkelt bara vill få reda på uppgifter om fastighetsägare, tomtgränser, bygglov, olika lokala ärenden och så vidare. Det är också där du ansöker om lov till olika förändringar, nyttjanderätt och när du vill överlåta en fastighet på någon annan.

    Du kan hitta lantmätare i din kommun eller vid vissa andra verksamheter. Här har vi samlat all värdefull fakta om Lantmäteriets åtaganden och ansvarsområden så att du får en djupare inblick när du har frågetecken som behöver rätas ut.

    Kortfattat är det till Lantmäteriet du ska gå när du vill veta mer om olika tomtgränser, fastighetsbeteckningar, register, geografiska kartor i landet, vem som äger en fastighet samt när du ska ansöka om olika förändringar av fastigheter och mark.

    Läs mer: Detaljplan Lantmäteriet – Vanliga frågor och svar 

    lantmäteriet
    bygglov-Lantmateriet-2

    Huvudområden

    Vilka områden arbetar Lantmäteriet inom?

    Lantmäteriets uppgift är att kartlägga Sverige både på ett geografiskt plan genom fastställande av ortnamn – men även genom den exakta översikten av landets samtliga fastigheter och annan egendom såsom vatten och mark. Du kan också ta reda på vilka som står som ägare. Genom denna information kan man lättare lösa juridiska tvister eftersom det går att få insikt i dokument angående rättigheter och skyldigheter beträffande förvaltning, ägandeskap, belastningar med mera.

    Läs mer: Detaljplan genomförandetid – Vanliga frågor och svar

    Ansök på Lantmäteriet

    Vad är en lagfart?

    När en fastighet, tomt eller mark överlåtes på dig eller någon annan måste det ske en lagfart där rättigheterna förs över. Ansökan och beslut sker på Lantmäteriet av en handläggare.

    Vad innebär servitut?

    Servitut, nyttjande av fastighet och ledningsrätt gäller när fastigheter får nyttja andra fastigheter på olika sätt. Det kan röra sig om jaktmarker, el- och rörledningar eller på andra sätt låta få behörighet genom att anmäla detta till myndigheten.

    Läs mer: Vad är detaljplan? – Allt du behöver veta 

    Hur gör jag när jag ska stycka av min tomt? Lantmäteriförrättning

    När man ska bygga hus, bygga om på ett befintligt hus eller dra nya tomtgränser måste man ansöka om rätten att göra detta. Då inleds en lantmäteriförrättning. Här kan andra myndigheter vara inblandade beroende på vad som ska göras. Ansökan mynnar ut i en beredning och ett beslut av en förrättningshandläggare där juridiska och ekonomiska frågor måste behandlas.

    Beslutsöverklagan

    Kan jag överklaga ett beslut?

    Olika beslut från Lantmäteriet kan överklagas. I beslutet står hur du ska gå tillväga. För det mesta har du drygt fyra veckor på dig att överklaga så dra inte ut på det för länge.

    Kostnader

    Tar Lantmäteriet betalt?

    Ja, du betalar myndigheten för utförda tjänster. Du kan få prisexempel och mer fakta om avgifter angående olika tjänster på Lantmäteriets hemsida.

    Blir jag ersatt om ett ärende dras tillbaka?

    Det är värt att veta att du inte blir ersatt om du drar tillbaka din ansökan eller lägger ner ärendet.

    Vart vänder jag mig?

    Var hittar jag Lantmäteriet?

    Du kan vanligtvis hitta lantmätare i din kommun och på andra statliga verk. Vissa lantmätare är även anslutna till vissa företag. Om du behöver hjälp med ett ärende kan du därför se dig om i det egna länet var närmaste lantmäteri ligger och därefter boka ett möte.

    Lantmäteriet.se

    Du kan även kika in på den allmänna hemsidan www.lantmateriet.se. Där finns en sammanfattning över alla områden där lantmätarna är verksamma samt en rad olika e-tjänster du kan använda.

    Innehåll

    • Kartor. Sammanställning av kartor över Sveriges orter samt fastighetskartor. Det finns även historiska kartor att tillgå över hela Sverige.
    • Fastighetsförteckningar och register. Information om vem som äger en fastighet eller tomt.
    • Tomtavstyckningar. Ta reda på vad som gäller när du vill stycka tomt samt fakta kring redan avstyckade tomter.
    • Bygglov. Tips och förberedelser när du ska ansöka om bygglov.
    • Lantmäteriets kontakt. Kontaktinformation och adresser till lokala lantmätare i landet.
    • Olika e-tjänster. Här kan du som fastighetsägare eller informationssökande utnyttja Lantmäteriets olika digitala tjänster för att reda upp oklarheter. Du kan även ansöka om lagfart eller lantmäteriförrättning.

    Vanliga frågor

    Lantmäteriet kartlägger Sverige geografiskt och säkerställer fastighetsinformation. De hanterar ärenden som avstyckning, överlåtelse av tomter samt andra lokala ärenden relaterade till fastigheter.

    Du kan ansöka på Lantmäteriets hemsida eller kontakta en lantmätare i din kommun för mer information.

    Lagfart är ett dokument som bekräftar överföring av rättigheterna till en fastighet från säljaren till köparen. Ansökan görs hos Lantmäteriet.

    Servitut är en form av rättighet som tillåter en fastighet att utnyttja eller ha tillgång till en annan fastighets resurser. Det kan inkludera exempelvis användning av mark för ledningar, vägar eller jaktmarker.

    Tomtavstyckning innebär att dela upp en befintlig tomt i flera mindre tomter. För att genomföra detta måste du ansöka om lantmäteriförrättning hos Lantmäteriet.

    Sammanfattning

  • Lantmäteriet är din partner när det gäller fastigheter, geografi och bygglov.
  • Kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå för professionell rådgivning och hjälp med dina ärenden.
  • Vill du läsa mer om relaterade ämnen? Kolla in våra andra artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo.

    Hjälpte artikeln dig?
    2 av 2 tycker att artikeln är hjälpsam.

    Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

    UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
    NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
    dont miss this

    Vill du läsa mer?

    Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.